• 9

Ministar Vulin o palim vojnicima iz Velikog rata: Žrtve spskog naroda zaslužuju najviši pijetet

Održana svečana promocija projekta „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu arhivske građe Vojnog arhiva“ u Domu Vojske Srbije

  • 9

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Vojska Srbije jedna od najvažnijih nacionalnih institucija, čuvar nacionalnih vrednosti i čuvar nacionalnog sećanja.

- Upravo zato, tek 100 godina kasnije, Vojska Srbije je smogla snage da bar deo naših strašnih i ogromnih žrtava iz Prvog svetskog rata popiše i na taj način napravi i podigne najveći spomenik svim našim poginulim i svim našim postradalim - istakao je Vulin nakon svečane promocije projekta „Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu arhivske građe Vojnog arhiva“ u Domu Vojske Srbije.

Prema njegovim rečima, 100 godina je izgledalo kao da smo nezahvalni, kao da smo zaboravili, kao da smo zbog politike, zbog tuđih ideologija, zbog tuđe vrednosti, zaboravili one koji su nas stvorili, koji su nas odbranili.

- Hoću da zahvalim vrhovnom komandantu Vojske Srbije zato što je 2013. godine, kao ministar odbrane, pokrenuo ovu inicijativu i što nam je omogućio, da se, evo sada konačno, na ovaj način odužimo svim našim slavnim i pobijenim precima. Narod koji se usudi da zaboravi milion svojih žrtava, narod koji ne učini napor da popiše sve one koji su pobijeni, nije narod koji može da se nada pamćenju i nije narod koji može da se nada da će ga jednog dana njegovi potomci pominjati po dobrom, pominjati po onom velikom i vrednom što ste u svom životu učinili - naglasio je Vulin.

Danas, kako je istakao ministar odbrane, bar simbolično smo se odužili pobijenim, danas smo rekli da nikada nećemo dozvoliti reviziju istorije.

- Danas smo rekli da srpski narod pamti, da je ponosan i da hoće da kaže jednu veliku i važnu stvar 100 godina nakon Prvog svetskog rata - nisu sve žrtve iste. Ne mogu biti iste žrtve onih koji su ubijali na Mačkovom kamenu i onih koji su Mačkov kamen branili, ne mogu biti žrtve iste onih koji su u prepunim šabačkim i crkvama u Mačvi i Podrinju palili žene i decu i oni koji su spaljivani - kazao je Vulin.

Mi smo danas rekli, naveo je on, da se zna ko je žrtva, a ko je agresor i da 100 godina kasnije, jednostavno, nije prošlo dovoljno vremena da bismo zaboravili ko je rat započeo, ko je rat vodio, da pretekne i da se odbrani.

- Nisu svi isti, nisu sve žrtve iste, a žrtve srpskog naroda zaslužuju najviši pijetet. Ako mi Srbi ne budemo pamtili, ko će onda pamtiti? - zaključio je ministar Vulin.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentari

  • Milomir

    Moj deda i moj pradeda ubijeni u drugom svetskom ratu 1941 ..god moja baba i prababa i moja majka od tri nedelje nikada nisu dobile od jugoslavije odnosno srbije ni zutu banku. Kad god su trazile dobile samo odgovor da imaju imanje . Da imanje od hektar ipo pola suma pola malo obradljive hvala vam za sve kaka vi brinete o porodicama koji su poginuli u ratovima a naknadu stete sto je nemacka isplatila zavrsila mnogima u dzep..

  • Mauzer

    Pricanje prica,ni p zivim veteranima i ratnicimase ne vodi racuna,posle ucesca u 2 rata i 31 god tzv karijere u vojsci otisao sam u penziju bez stana.Zalosno je ali surova istina.I taj stan se otkupljuje ...E Srbijo...i moj dragi ministre...

  • 011

    a ja mogu da pitam našega ministra de bre su oni ratovali da zasluzuju najvece postovanje na svetu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima