• 60

Nalazimo se na evropskom putu, ali želimo dobre odnose i sa Rusijom: Vučić sa delegacijom EP

Mene interesuje Srbija, zanima me Srbija u Evropi - rekao je predsednik Srbije na konferenciji posle sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta

  • 60

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s delegacijom Evropskog parlamenta u kojoj su izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber. Sastanku, iako je bio najavljen, ne prisustvuje predsedavajući Odbora za spoljne poslove EP Dejvid Mekalister, koji bi, prema nezvaničnim informacijama, mogao da stigne kasnije u Beograd.

Posle sastanka, Vučić i Manfred obratili su se javnosti.

"Želimo jasniju situaciju od EU"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, ali i jasniju situaciju šta zemlje EU vide kao budućnost Zapadnog Balkana.

- Ako im je to u redu hvala, ako nije...isto hvala. Mi ćemo se racionalno i pragmatično ponašati i gledati šta da uradimo za svoju zemlju - poručio je Vučić, na konferenciji za štampu, posle sastanka sa šefom poslaničkog kluba EPP Manfredom Veberom I izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

- Za mene je važno da Srbija nastavlja svoj evropski put. Mi sa EU imamo trgovinsku razmenu u visini od 67 odsto -
objasnio je on.

Rekao je da je imao dobre razgovore sa zvaničnicima Evropskog parlamenta o važnim temama, od Kosova i Metohije, preko ekonomske situacije u zemlju, čemu, kako je dodao, ima da se pohvali, kao i ekonomskom napretku Srbije.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

"Dobro došli u Beograd! Sa @vladobilcik_spolu i @manfred.weber razgovarao sam o svim važnim temama, od KiM do ekonomske situacije u zemlji. Ono čime sam mogao da se pohvalim, to je ekonomski napredak Srbije. Rekao sam da ćemo imati veći rast od prognoziranog u Srbiji do kraja godine, time bismo bili jedna od zemalja u čitavoj Evropi sa najvećom stopom rasta na godišnjem nivou. Istovremeno smanjujemo javni dug, smanjili smo po prvi put stopu nezaposlenosti ispod 10 odsto čime se približavamo zemljama EU. Ono što je za mene važno jeste da Srbija nastavlja svoj evropski put i da želimo brže otvaranje poglavlja i jasniju situaciju. Hvala vam na poseti i želim vam da se ovde osećate kao kod svoje kuće."

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана


- Imaćemo veći privredni rast od prognoziranog i očekujemo da on bude 3,9 ili 4 odsto. Time bi bili jedna od zemalja u Evropi sa najvećim rastom. Istovremeno smanjujemo odnos javnog duga prema BDP. Smanjili smo broj nezaposlenosti na ispod 10 odsto, čime se približavamo zemljama EU -
preneo je on.

Vučić je ukazao da je kompromisno rešenje za KiM ono sa čim imamo mnogo problema I ne znamo kako će stvari teći u budućnosti, ali smo uvek spremni da istražujemo.

Takođe je razgovarano I o stanju ljudskih prava, demokratiji, medijskim slobodama i svemu drugom što je u interesu građana Srbije, kazao je Vučić i dodao da je bio kritičan I prema sebi I prema nama, I razumeo dobro I određene primedbe gostiju, ali i ukazao na to što stvarno misli.

- Govorio sam i iznosio stavove, koje inače iznosim u domaćoj javnosti. Svi zajedno moramo da napravimo najbolji mogući ambijent za izbore u Srbiji, da budu bolji od 2012, kada smo mi imali samo jedan medij na koji smo mi kao opozicija mogli da izlazimo. Danas je situacija drugačija, ali može biti bolja -
rekao je on.

Vučić i Veber

Manfred Veber i Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Vučić je izrazio uverenje da će uvek pobeđivati rad, trud, rezultati rada, a ne koliko će se ko pojavljivati na televiziji ili u novinama.

Zahvalio se Bilčiku što je za kratko vreme po drugi put u Srbiji, a za Vebera je kazao da je veliki prijatelj celog regiona u koji je danas stigao, da dolazi iz nemačke pokrajine Bavarske I da je čovek koji je pobedio na izborima kao kandidat za šefa Evropske komisije ispred EPP.

- Hoću da iskoristim priliku da se u ime Srbije I kao neko ko pripada bloku EPP zahvalim za njegov izvanredan doprinos I na našem uspehu u celoj Evropi, ali I što je bio posvećen napretku evropske ideje, ali I regiona Zapadnog Balkana. Hvala na vrednom, marljivom radu I posvećenosti I što bez vas ni vaše podrške Evropska komisija ne bi mogla biti izabrana, što govori o vašoj veličini -
naglasio je Vučić.

"Vučić želi Srbiju u EU"

Lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber izjavio je danas da u Srbiji vidi spremnost za promene i članastvo u EU.

Predsednik Vučić želi Srbiju u EU, rekao je Veber na pres konferenciji nakon sastanka sa predsednikom Vučićem u Predsedništvu Srbije.

Veber je, na pitanje kada očekuje da Srbija zatvori pregovaračka poglavlja sa EU i za koliko poglavlja je stvarno spremna da budu otvorena, rekao da vidi jasnu spremnost kod kolega u Beogradu, kao i kod predsednika Vučića, da Srbija postane član EU.

Na pitanje da li će se tokom posete Beogradu sastati sa predstavnicima opozicije, Veber je rekao:

- Imaću sastanak sa svim političnika snagama u Srbiji i, ako budem imao priliku, ja ću to uraditi - rekao je on.

Govoreći o procesu evropskih integracija Srbije, Veber je kazao da je veoma važna modernizacija zemlje, borba protiv korpucije, sloboda medija, vladavina prava, nezavisnost institucija i drugo, jer su to sve zajedničke evropske vrednosti.

Vučić i Veber

Manfred Veber - Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Sve su to osnovne ideje koje delimo. Ono što nas približavamo nije samo da se postane član EU već da vidimo spremnost da se svi koraci i sprovedu kako bi građani Srbije mogli da žive u savremenom društvu. Imamo tehničke detalje o razgovorima, ali je mnogo važnija spremnost za promene - naglasio je Veber.

"Srbija veliki prijatelj,učinićemo sve za njenu EU perspektivu"

Dolazak predstavnika Evropske narodne partije (EPP) u Srbiju, odmah po stupanju na dužnost nove Komisije, pokazuje da je za tu grupaciju, evropska perspektiva zemalja regiona jasna i očigledna, poručio je danas lider EPP Manfred Veber u Beogradu.

- Moja i naša poruka je da je Srbija veliki prijatelj i učinićemo sve što možemo da Srbiji dodamo jednu kredibilnu evropsku perspektivu - poručio je Veber nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On je podsetio da je juče na dužnost stupila nova Evropska komisija, koja je, kaže, spremna za narednih pet godina.

- I zato je sjajno da odmah na početku, predstavnici EPP dođu u Beograd i pokažu spremnost za evropsku perspektivu, koja je jasna, očigledna i za nas ključan element za budućnost - rekao je Veber.

To je, kaže, signal ne samo za Srbiju, kao najvažniju zemlju regiona, već i za ceo region.

Veber je istakao da EPP smatra da je poslednja odluka Evropskog saveta da se blokira početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila velika, istorijska greška, koja nanosi štetu procesu proširenja, regionu i samoj Uniji.

- Što se tiče moje stranke, sve vlade u Savetu su podržale početak razgovora sa Severenom Makedonijom i Albanijom, ali su "druge političke sile" to prekinule i za nas je to velika greška - rekao je Veber.

Aleksandar Vučić i Manfred Veber

Manfred Veber i Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Naveo je i da sam taj proces nije automatski i da je "sve stvar angažmana", odnosno da EU mora da uradi svoj "domaći", jer se i sama suočava sa određenaim izazovima, demokratskim procedurama...

- Imamo stalno proces razvoja osnovnih principa i demokratskih ideja - rekao je Veber i dodao da su Uniji i Srbiji zajedničke ideje, evropski način života i da za to moraju da se bore.

Veber je naveo da mu je drago što se Srbija veoma dobro ekonomski razvija.

- Sjajno je videti da Srbija postiže tako dobre rezultate i da ima perspektivu - rekao je Veber.

Prema njegovim rečima, to će, možda, usporiti problem odliva mozgova, koji je prisutan u čitavom regionau, te istakao da je budućnost Evrope, upravo u ostanku mladih u Srbiji i ostalim zemljama Centralne i Istočne Evrope, gde imaju perspektivu.

- To je i naša poruka i želimo da radimo i da doprinesemo tome, a zahvaljujući vašem liderstvu, ekonomija u Srbiji raste - rekao je Veber.

"Realno je da će nam EU otvoriti jedno poglavlje"

Predsednik Srbije Alesandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima spremna četiri poglavlja za otvaranje u pristupnim pregovirima sa EU, a da je realno da će biti otvoreno jedno poglavlje.

- Ne znam da li će Evropska unija otvoriti jedno, možda nijedno poglavlje, možda nekada i dva, a imamo pripremljena četiri za otvaranje, ali mi nismo na tom nivou da nam se otvore ta četiri, tako da biće od nula do dva, realno - jedno. Toliko smo zaslužili - rekao je Vučić, s dozom ironije, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji sa liderom Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veberom.

Navodi da će Srbija tako sa 17 do sada otvorenih poglavlja "skočiti" na 18, što je, primetio je predsednik, "od istorijskog značaja za našu zemlju".

On je ranije više puta ponovio da je Srbija svoj posao odradila, ali da nije sve na nama, te da EU donosi političku procenu i odluku da li će i koliko poglavlja i kojom brzinom otvarati u pregovorima sa našom zemljom.

Aleksandar Vučić i Manfred Veber

Manfred Veber i Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

O sastanku Vebera sa delom opozicije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da pozdravlja svaki susret evropskih parlamentaraca, pa i lidera Evropske narodne partije Manfreda Vebera sa članovima dela opozicije i primetio, s dozom ironije, da su ti susreti "važni za demokratiju u nasoj zemlji".

- Ja pozdravljam svaki susret sa predstavnicima naših političkih protivnika. Mislim da je to veoma važno za demokratiju u našoj zemlji i siguran sam da će mnogo mudrih ideja o rešenju kosovskih problema gospodin Veber i gospodi Bilčik moći da čuju od, recimo, Boška Obradovića i Dragan Ðilasa. To će biti fantastične ideje - rekao je Vučić, odgovarajući, na samom kraju pres konferencije sa predstavnicima Evropskog parlamenta, na dva, tri pitanja koja su mu, po njenom formalnom završetku, "dobacivali" novinari.

Prethodno je prokomentarisao današnju naslovnu stranu Danas-a, na kojoj je objavljena nova karikatura na kojoj su na njemu iscrtane mete, rečima da nikada lepši nije ispao na naslovnoj strani tog dnevnog lista.

- Super mi ono sve stoji, nikad nisam lepši ispao na naslovnoj strani Danasa - rekao je.

Na pitanje novinara N1 tv da li je video dokument koji je objavio Birn, a u kojem se navodno vidi da je otac ministra Stefanović putovao u Rijad kao pravni savetnik preduzeća GIM, kaže da nije, ali da će pogledati i prokomentarisati tokom sutrašnje posete Sočiju.

- Nisam video ni jedan dokumet, ničiji, ali ću to rado da komentarišem sutra u Sočiju kada budem video i pročitao sva dokumenta - rekao je predsednik i dodao:

- Nemojte se sekirati, ja vas najviše volim, vas i Danas što volim... vas sa N1, Danas, NIN, vas volim najviše. Vi ste primer demokratije ...

Vučić je na kraju konferencije rekao i da čeka da čuje ideje koje se tiču pitanja rešavanja problema Kosova, a od strane Boška Obradovića, Aljbina Kurtija....

- Ja sad čekam te genijalne ideje da dođu od stane Obradovića, Kurtija i ostalih... - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje šta njegovi sagovornici misle o tome što Priština najavljuje da će dijalog voditi Kurti, odnosno da je namera prištinskih vlasti da dijalog vrati na početak, kako ne bi pristali na bilo kakav kompromis.

Aleksandar Vučić i Manfred Veber

Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

"I EU i Rusija i Kina,a pre svega Srbija - to je naša politika"

Najviše volim i poštujem Srbiju i ono što su interesi naše zemlje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da imamo svoju politiku, da ne idemo prema Rusiji, da smo na putu smo ka Evropskoj uniji, ali se ponosimo dobrim odnosima i sa Rusijom i sa Kinom.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li sporo otvaranje poglavlja i, generalno, otvaranje Evropske unije ka Srbiji gura našu zemlju u "naručje Rusije", i dodao da su evropski put i dobra saradnja sa Rusijom i Kina politika Srbije - nezavisne i suverene zemlje koja sama donosi odluke o svojoj budućnosti.

- Pre samo 10 dana Vaše kolege novinari su me pitale da li prekidamo odnose sa Rusijom, zbog toga što smo se ponašali tako da smo štitili svoju zemlju. Mi imamo svoju politiku, nalazimo se na evropskom putu i to kažemo na svakom mestu u svetu, ali isto tako, pred svim Evropljanima i Zapadnjacima kažemo da želimo da imamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom - podvkao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa liderom Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veberom.

Predsednik ističe da "umire od smeha" kada mu "sole pamet" oni koji "u redu sa 20 ministara" po 15 puta godišnje odlaze kod Si Ðipinga i Vladimira Putina kako bi uvećali trgovinsku razmenu sa Kinom i Rusijom.

- Onda bi meni da sole pamet hoću li ili neću sa nekim da se viđam. Nego šta nego ću da se viđam, već ću i da vas obavestim da sam dobio potvrdu prvi put u pisanoj formi da će Si Ðiping dogodine posetiti Srbiju - rekao je Vučić.

Podvukao je da njega jedino interesuju interesi Srbije i da ga ne zanima šta drugi misle.

Aleksandar Vučić i Manfred Veber

Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Poštujem Vebera, Bilčeka, poštujem ljude iz Evrope, ali najviše volim i poštujem Srbiju i ono što su potrebe Srbije - naglasio je Vučić.

On je dodao i da Srbija nastavlja svoj evropski put i saradnju sa evropskim zemljama, ukazujući da naša zemlja sa zemljama EU ima 67 odsto ukupne trgovinske razmene, da nemačke komapnije u Srbiji zapošljavaju 62.000 ljudi, kao i da su nemačke i italijanske kompanije naši najveći investitori.

- I sada da gradimo loše odnose sa Nemcima, Italijanima i Francuzima? Ne pada mi na pamet. A isto tako neću da dozvolim da nam oni koji imaju 1.000 puta veću trgovinsku razmenu sa Kinom drže pridike o tome kao mi sa tom zemljom ne smemo da imamo dobre odnose, a oni mogu da imaju dobre odnose - primetio je Vučić.

Kaže da te "pridike", mogu držati političarima iz okruženja, koji su "uzeli novac", a puteve i mostove im grade kineske kompanije.

- Srbiji još nijednom nisu dali pare, a da su nam Kinezi nešto radili - rekao je Vučić.

Ponovio je da ga interesuje Srbija i Srbija u Evropi, i da želi da čuje od predstavnika EU hoce li nas ili neće u svojoj zajednici.

Aleksandar Vučić i Manfred Veber

Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Da se Veber pita, znam da bi nas hteli zato što on ima jasnu viziju Evope, a pošto se ne pita samo on, pitaju se i drugi, mi ćemo tako da pratimo njihova usaglašavanja i da gledamo kojim putem se to kreće, da ispunjavamo svoje obaveze i ja računam da za jedno tri godine, kada nam budu otvorili ukupno jedno četiri poglavlja, da ćemo već da pređemo taj broj 20 otvorenih poglavlja i to će biti od velikog značaja za našu zemlju - podvukao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • laki

    srbija je spremna sa svim zemljama na saradnju ukoliko je to od njenog interesa

  • meda

    Srbija će nastaviti sa svojom nezavisnošću

  • meda

    Predsednik uspeva da zadrži dobre odnose

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima