• 4

U decembru moguće otvaranje novog poglavlja Srbije sa Evropskom unijom?

- Kritike nekih zemlja članica prvenstveno se odnose na usporen napredak Srbije u oblasti vladavine prava - ocenjuju u Briselu

  • 4

Srbija će najverovatnije do kraja godine otvoriti još jedno poglavlje, procenjuje se, prema poslednjim informacijama, u Briselu.

Zemlje članice EU trebalo bi do sredine ove sedmice da odluče o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom. Mađuvladina konferencija EU Srbija trebalo bi da se održi 10. decembra, saznaje Tanjug u Briselu.

Države članice na sastancima Radne grupe za proširenje i zemlje u procesu pristupanja (COELA) 2. i 3. decembra odlucuju o tome da li će i koliko novih pristupnih poglavlja Srbija otvoriti do kraja godine.

- Najverovatniji scenario je otvaranje jednog poglavlja na Međuvladinoj konferenciji koja se planira za 10. decembra u Briselu - ocenjuju izvori Tanjuga u Savetu.

Dodaje se da najviše šansi za otvranje ima poglavlje 4 koji se odnosi na slobodu kretanja kapitala, što je jedna od četiri osnovne slobode na kojima se temelji unutrašnje tržišteTe EU.

Diplomatski izvori navode da su Nemačka, Holandija i Danska trenutno "najkritičnije" po pitanju napretka Srbije na EU putu.

- Kritike nekih zemlja članica prvenstveno se odnose na usporen napredak Srbije u oblasti vladavine prava - ocenjuju u Briselu.

Finska koja predsedsva Savetom EU kaže da je u planu da se sa Srbijom do kraja godine održi Međuvladina konferencija, ali da još nema dogovora o novim poglavljima.

Bled, bledski strateski forum, Tanjug Fujon

Tanja Fajon - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala je zemlje clanice EU da otvore spremna pristupna poglavlja sa Srbijom i nastave sa politikom proširenja

- U ovom trenutku bitno je poslati pozitivan signal ne samo Srbiji vec i celom regionu - navela je Fajon.

Srbija je u ovom trenutku spremna za otvaranje četiri poglavlja.

Pored poglavalja 4 koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala i koje je do sada dobilo najviše pristanka zemalja clanica za otvranje, tu su i poglavje 2 o slobodi kretanju radnika, 14 o trasportnoj politici i 21 o transportnim mrežama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima