• 66

Vučić i Lukašenko položili vence na spomenike oslobodiocima

Lukašenko je time započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji

  • 66

Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, odali su danas popodne počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Lukašenko je time započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji.

Dvojicu predsednika na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a uz intoniranje himni dve zemlje, Vučić i Lukašenko su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.

Aleksandar Vucic i predsednik Belorusije Aleksandar Lukasenko

Polaganje venaca - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vučić i Lukašenko su zatim položili vence i na Spomenik crvenoarmejcu podignutom u čast sovjetskih vojnika palih za slobodu Beograda.

Lukašenko se upisao u knjigu poseta počasnih gostiju.

Aleksandar Vucic i predsednik Belorusije Aleksandar Lukasenko

Upisivanje u knjigu počasnih gostiju - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Groblje oslobodilaca Beograda, koje se nalazi preko puta Novog groblja, posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda oktobra 1944. godine.

U memorijalnom kompleksu, otvorenom 20. oktobra 1954. godine, sahranjeno je 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) i 818 boraca Crvene armije.

U borbama za oslobođenje Beograda, od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginulo je 2.944 boraca NOV-a i POJ-a i 961 borca sovjetske Crvene armije.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko položili su vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Na Pozorišnom trgu (Trgu republike) 27. oktobra sahranjena je veća grupa sovjetskih boraca, a do decembra 1944.godine podignuto je 18 velikih i 84 mala spomenika sovjetskim vojnicima.

Osim spomenika na Trgu republike, podignuti su i spomenici na Slaviji, kod Vukovog spomenika, kod Studentskog doma i na Starom sajmištu, a uklonjeni su početkom pedesetih godina kada su posmrtni ostaci stradalih boraca preneti na prostor preko puta Novog groblja.

Aleksandar Vucic i predsednik Belorusije Aleksandar Lukasenko

Aleksandar Lukašenko - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Spomen-groblje izgrađeno je po ideji arhitekte Branka Bona, dok je park unutar kompleksa projektovao inženjer hortikulture Aleksandar Krstić.

Autor ulazne kamene kapije sa reljefom je vajar Radeta Stanković, dok je skulptura ''''Crvenoarmejac'''', koja se nalazi unutar spomen-groblja, delo vajara Antuna Augustinčića.

Na Spomen-groblju se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

Groblje je obnovljeno 2009.godine povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Daca

    Belorusija je mnogo puta dokazala da nam je iskren prijatelj i Srbija izuzetno ceni svu njihovu podrsku.

  • meda

    Heroji su uz nas i nikad ih nećemo zaboraviti

  • meda

    Belorusija nam je uvek bila prijatelj

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima