• 0

Odnosi dve zemlje na najvišem nivou: Palma se sastao sa turskim narodnim poslanikom

Marković je naglasio da je dobar odnos između dve države od velikog značaja

  • 0

Predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma razgovarao u Jagodini sa narodnim poslanikom turskog parlamenta iz vladajuće AK partije, Huseinom Sahinom, bliskim saradnikom predsednika Erdogana.

- Turska već 25 godina čeka na ulazak u Evropsku uniju i ima obećanje, ali radi kao da nikada neće ući u Evropsku uniju. Srbiji su obećali da će ući u Evropsku uniju 2025. godine i mi radimo i spremni smo da uđemo sutra u Evropsku uniju, ali isto tako radimo kao da nikada nećemo ući u Evropsku uniju. Ne mislim da to neće biti nikada, ali jednostavno mi moramo da pravimo prijateljske odnose i sa onim državama koje nisu članice Evropske unije, kao što su Turska, Rusija, Kina, Indija, Egipat, afričko- arapske zemlje - izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Jagodini Dragan Marković Palma sa svojim turskim kolegom Huseinom Sahinom.

Marković je naglasio da je dobar odnos između dve države od velikog značaja.

- Srbiji je Turska veoma važna, imajući u vidu da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poslednjih godina podržava Srbiju i zahvaljujući predsednicima dve države, Aleksandru Vučiću i Erdoganu postoji mir i stabilnost na Balkanu - rekao je Marković.

Dragan Marković Palma

Dragan Marković Palma - Foto : Aleksandar Radosavljevic

Predsednik Jedinstvene Srbije dodao je da se sa Huseinom sastao nekoliko puta.

- Husein Sahin i ja smo do sada razgovarali 5 puta, ali današnji sastanak je najvažniji. Husein je jedan od bliskih saradnika predsednika Erdogana, a u delegaciji je danas i jedan od najvećih turskih preduzetnika, koji ima više delatnosti u svojoj kompaniji i želi da investira u Srbiji. Dogovorili smo se da se vidimo januara meseca, a da februara potpišemo i prvi ugovor, a turski privrednici će do kraja decembra poslati Pismo o namerama o tome šta žele da grade u Jagodini i na njihovo pismo ćemo mi odgovoriti istog dana. Za sadašnjost i budućnost Srbije su najvažniji : nova radna mesta, veća ekonomska saradnja i da se zaustavi odlazak mladih ljudi u neke druge države - rekao je Marković.

- Merhaba Srbijo, merhaba Jagodina, merhaba Palma - ovim rečima je poslanik vladajuće turske AK partije i blizak saradnik predsednika Erdogana, Husein Sahin, počeo svoje obraćanje novinarima u Jagodini, a to u prevodu znači "Dobar dan Srbijo, Jagodino i Palma."

On je napomenuo da su odnosi Srbije i Turske na zavidnom nivou, kako u diplomatskom, tako i u ekonomskom smislu.

- Poslednjih godina Srbija i Turska se znatno približavaju. Turska donosi mir i stabilnost Balkanu i balkanskim zemljama. Odnosi između Srbije i Turske danas su na istorijskom maksimumu, ne samo u pogledu diplomatskih odnosa, već i u pogledu ekonomskih odnosa i turizma. Želeo bi da se zahvalim predsednicima Vučiću i Erdoganu što su pomogli ovakav razvitak. Ja pokušavam da unapredim, ne samo političke, nego i ekonomske odnose i onaj ko mi u tome najviše pomaže je Dragan Marković Palma. Grad Jagodina i oblast oko Jagodine treba da budu srećni što imaju jednog takvog lidera kao što je Palma. On je čovek koji ima viziju, koji može da proceni sadašnjost i da vidi budućnost. Mi smo se do sada sastajali 5 puta, ali sastaćemo se i 10, 15, 30 puta kako bi se još više i više unapredili ekonomski odnosi između Turske i Srbije i gradova Turske i Jagodine. Moj posao je da turske investitore koji žele da investiraju u Evropi usmerim da investiraju u Srbiji i zato su danas sa nama privrednici iz Turske koji će investirati u Jagodini i Srbiji. Krenuli smo malim koracima, ali idemo sigurnim putem na dobrobit svih naših građana - rekao je Husein.

U turskoj delegaciji bili su i privrednici Ergun Fatih i Mehmed Kahraman, a u srpskoj i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i načelnik za prosvetu Pomoravskog okruga Života Starčević.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima