• 1

Ovih sedam sporazuma o saradnji su potpisale Srbija i Belorusija

Delagacije Srbije i Rusije potpisale su sporazume i memorandume o saradnji u više oblasti

  • 1

Predstavnici Srbije i Belorusije danas su u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Aleksandra Lukšenka, potpisali sedam sporazuma i memoranduma o saradnji u više oblasti.

Ugovor o izručenju okrivljenih i osuđenih lica između Srbije i Belorusije potpisali su ministarka pravde Nela Kuburović potpisala je i ministar pravde Oleg Sliževijski, a taj sporazum podrazumeva obevezu obe zemlje da će izručuvati jedna drugoj osobe koje se nalaze na njihovoj teritoriji, radi krivičnog gonjenja ili izvršenja presude.

Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Nacionalne akademije nauka Republike Belorusije potpisali su ministar Mladen Šarčević i predsednik prezidijuma Nacionalne akademije nauka Vladimir Grigorevič Gusakov.

Dve strane su se dogovorile da razviju i ojačaju tehnološku saradnju razmenom informacija o nauci i tehnologiji, zajedničkim projektima i slično.

Program saradnje između vlada Srbije i Belorusije u oblasti obrazovanja do 2020. godine, koji su potpisali ministar Šarčević i ministar obrazovanja Belorusije Igor Vasiljević Karpenko, predviđa godišnju razmenu studenata osnovnih, master i doktorskih studija.

Plenarni razgovori Srbije i Belorusije

Plenarni sastanak, delegacija Srbije - FOTO: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti inovacija i razvoja digitalnih tehnologija potpisali su ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i predsednik Državnog komiteta za nauku i tehnologije Aleksandar Genadevič Šumilin.

Dokument, između ostalog, predviđa razvoja razvoj nacionalnog inovacionog ekosistema i na inovacijama zasnovanog preduzetništva, razvoj digitalnih tehnologija u svim segmentima društva, posebno u oblasti državne uprave, obrazovanja i zdravstvene zaštite, poslovanja, kriptovaluta...

Sporazum o saradnji SANU i Akademije nauka Belorusije potpisali su predsednik SANU Vladimir Kostić i predsednik prezidijuma Nacionalne akademije nauka Vladimir Grigorevič Gusakov.

Predviđena su zajednička istraživanja u oblastima energije, agroindustrijskih tehnologija, medicini i farmaciji, hemijskih tehnologija, komunikacija...

Takođe, potpisana su i dva sporazuma između Banke Poštanska štedionica i Belarus banke o otvaranju korespondentskih računa.

Plenarni razgovori Srbije i Belorusije

Plenarni sastanak, delegacija Belorusije - FOTO: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Dokumente su potpisali predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice Bojan Kekić i predsednik IO Belarus banke Viktor Mihajlovič Ananič, kao i predstavnici tih institucija Nenad Ralević i Mihail Aleksandrovič Kuličkov.

Planirano je da se danas potpiše i Protokol sa devetog zasedanja mešovite srpsko-beloruske komisije za naučno - tehnološku saradnju sa Programom naučno -tehnološke i inovacione saradnje za period 2020-2021. godine.

Taj dokument potpisaće ministar prosvete Mladen Šarčević i predsednik Državnog komiteta za nauku i tehnologije Aleksandar Genadevič Šumilin.

Takođe, dogovoreno je da će srpska i beloruska strana nastaviti redovnu razmenu informacija o planiranim naučno-tehničkim aktivnostima i preduzeti mere radi obezbeđivanja učesća svojih predstavnika u naučnim aktivnostima koje se održavaju u Belorusiji i Srbiji.

Dve strane nastaviće zajednički rad u sledećim prioritetnim oblastima: nanomatrijali, laserske tehnologije, optoelektronika, fizičko-matematičke nauke, poljoprivreda, laserske tehnologije, biotehnologije, ekologija i zaštita životne sredine...

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Soko

    Nezna se koji je potpis od kojeg vredniji.Nama već odavno fale čobani,orači,kopači,antlogori,zanatlije a pameti imamo i previše.Možda računaju da to popune sa migrantima,to može i bez sporazuma.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima