≫ 

Vučić se obratio pre važnog sastanka sa Putinom u Sočiju: Bavićemo se ključnim pitanjima za Srbiju

Ovo je 17. susret predsednika Srbije i Rusije

  • 50

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je večeras u Soči, gde će se sutra sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Pred važan sastanak sa ruskim predsednikom, Vučić je govorio za TV Pink, istakavši da je grad u kom trenutno boravi potpuno drugačiji, te da ne liči na onaj od pre šest godina kada je bio tu.

- Sve je procvetalo, grad je napredovao. Tada smo, 2013. godine, na prvom zvaničnom susretu, pričali o našim dugovanjima koje je ostavila prethodna vlast. Putin je, na pristojan način, bio ljut govoreći o dugovima. Rekao sam da vraćamo dugove, i evo, danas razgovaramo o našoj saradnji koja je dobra. Ponosan sam na naš odnos - rekao je Vučić ističući da će sutra govoriti o politici, ali i ekonomiji.

- Želim da čujem kakva je ruska pozicija prema SAD i Evropi - kazao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da će sa Putinom pričati o Kosovu, ali i situaciji u regionu.

- Mnogo toga mogu da naučim od njega. Bavićemo se ključnim pitanjima za našu zemlju - rekao je Vučić i dodao da je Srbija uradila sve što je do nje što se tiče gasovoda.

- Što je do nas, radimo sve. Ne smemo da gasimo našu proizvodnju. Hoćemo da proširimo naš gas, a ne da spuštamo naš gas i industriju. Rešavaćemo i to sutra na ručku sa Putinom - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je kazao da je stvaranje sistema, što se vojske tiče, budući korak.

- Stvaranje sistema koji će stvoriti jaču i bolju vojsku je sledeći cilj. Mi nismo inferiorni u poređenju sa bilo kim. Bili smo nekada, ali danas smo daleko od inferiornog. Ako pogledate naše lovce i avione, videćete da nije ista vojska kao što je bila pre pet godina. Bolja je - rekao je Vučić i poručio da je cilj Srbije da nastavi da ima dobre odnose sa Rusijom.

- Došao sam ovde čista obraza uveren u prijateljstvo Rusije prema nama. Savest mi je beskrajno čista po svakom pitanju. Ja sam presednik Srbije, volim Rusiju, Nemačku, Francusku, Ameriku ali najviše volim Srbiju - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije će sa šefom Rusije sutra razgovarati u rezidenciji "Bočarov ručej", što će biti njihov 17. susret, treći za godinu dana.

Dvojica predsednika će, prema Tanjugovim informacijama, najpre imati sastanak u četiri oka, a potom će razgovore nastaviti sa delegacijama na radnom ručku, koji Putin priređuje u čast predsednika Srbije.

Situacija na Kosmetu jedna od tema 

Glave teme, prema očekivanjima, biće bilateralna saradnja dve zemlje, aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji i put ka rešenju tog pitanja, a kako Vučićeva poseta dolazi nedugo posle otkrivanja afere "ruski špijun", to će, sigurno je, biti jedna od tema razgovora dvojice predsednika.

Aleksandar Vučić je za RTS, po dolasku u Soči, istakao da će sa Vladimirom Putinom razgovarati o svim ključnim pitanjima - od Kosova i Metohije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

- Nadam se dobrom sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. To je izuzetno važan sastanak za Srbiju jer ćemo razgovarati o svim ključnim pitanjima kao što su Kosovo i Metohija, region, biletaralna saradnja, do toga da vidimo kakav je pogled i sagledavanje sveukupne političke situacije predsednika Putina o u Evropi, Evroaziji i celom svetu - naveo je Vučić.

Istakao je da je za Srbiju od ključnog značaja razgovor o bilateralnoj saranji i unapređenju trgovinske razmene.

- Da vidimo kako i na koji način da poboljšamo ovu našu trgovinsku razmenu - naveo je predsednik.

Vučić je izneo podatak da je robna razmena prošle godine bila 3,6 milijardi dolara, a da će u prvih 10 meseci ove godine preći nivo iz prošle godine, pre svega zbog toga što Srbija uvozi energente, usled ekonomskog i industrijskog rasta.

Dodao je da će važan deo razgovora biti posvećen saradnji u oblasti unapređenja železničke mreže u Srbiji.

Komentarišući činjenicu da je poseta Rusiji usledila nakon afere "ruski špijun", Vučić je rekao da je on to zatvorio u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.

- Mi smo rekli istinu, savest nam je čista i uvereni smo da ćemo nastaviti sa razvojem najboljih odnosa sa Rusijom. Ako imaju šta da nam zamere, voleo bih to da čujem, nemam problem sa tim - rekao je Vučić.

Na podsećanje da su uoči njegovog odlaska u Rusiju, u Srbiju stigli ruski helikopteri MI 35, Vučić je ponovio da je reč o letelicama koje spadaju u najbolje na svetu.

- Vidim to kao dodatni gest prijateljstva i pruženu ruku Srbiji pred posetu Sočiju - rekao je Vučić.

 "Braća zauvek" u centru Sočija

U centru Sočija, u susret sastanku dvojice predsednika postavljen je veliki video bim, kao poklon pripadnika naše dijaspore, a u Vučićevu čast, u kojem se, uz konstataciju "Braća zauvek", smenjuju zastave Srbije i Rusije, kao i fotografije Vučića i Putina.

U delegaciji su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Njih je dočekao ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

(Telegraf.rs/Tanjug/RTS/Pink)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruzica Pavlovic

    3. decembar 2019 | 21:04

    Verujem da ce i ovaj susret predsednika Srbije i Rusije doneti niz pogodnosti za Srbiju.

  • SANJA

    3. decembar 2019 | 21:13

    CILJ NAM JE DA I DALJE RAZVIJAMO DOBRE ODNOSE I UČVRSTIMO SARADNJU IPODRŠKU.

  • Slađa

    3. decembar 2019 | 23:29

    Srbija i Rusija su u tradicionalno dobrim odnosima. Verujem da će se ti odnosi još više unaprediti nakon sutrašnjih razgovora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA