• 42

Predsednik Srbije dobio "nepristojnu ponudu" od Moskve

U emisiji koju vodi, Primakov se bavio špijunskim aferama u Srbiji, izvozom oružja i uticajem koji Rusija ima kada je reč o Kosovu i Metohiji

  • 42

Jevgenij Primakov, poslanik ruske Dume, nudio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da napravi tehničku vladu sa liderima Saveza za Srbiju Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem, saznaje “Blic”.

Kako se Primakov pored politike bavi i novinarstvom, on je na proleće stupio u kontakst s kabi- netom predsednika Vučića i tražio da s njim uradi intervju koji bi bio emitovan na državnoj televiziji “Rusija 24”. Nije, kako kaže naš sagovornik, pominjao da nosi i političku poruku.

Vučić ga je prekinuo, poručio mu da je ponuda nepristojna i da nemaju o čemu više da razgovaraju, a zatim je rekao saradnicima da isprate gosta
- Primakov je doputovao u Srbiju 26. marta kako bi uradio intervju. Međutim, nakon što su završili s tim delom, razgovor je krenuo u potpuno neplaniranom i nenajavljenom pravcu. Primakov je ponudio vašem predsedniku da napravi tehničku vladu sa Đilasom i Obradovićem - navodi izvor “Blica” iz diplomatskih krugova u Moskvi.

Dok je pokušao da objasni da je prelazna, tehnička vlada najbolje rešenje da se prevaziđa politička kriza koja je postojala u tom trenutku, Vučić ga je prekinuo, poručio mu da je ponuda nepristojna i da nemaju o čemu više da razgovaraju, a zatim je rekao saradnicima da isprate gosta.

Budući da je njegov predlog predsednik Srbije glatko odbio, Primakov sada, neposredno pred Vučićev dolazak u Soči na razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, na svojoj televiziji pojačava pritisak i kampanju protiv Srbije.

U emisiji koju vodi, Primakov se bavio špijunskim aferama u Srbiji, izvozom oružja i uticajem koji Rusija ima kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Primakov je doputovao u Srbiju 26. marta kako bi uradio intervju. Međutim, nakon što su završili s tim delom, razgovor je krenuo u potpuno neplaniranom i nenajavljenom pravcu. Primakov je ponudio vašem predsedniku da napravi tehničku vladu sa Đilasom i Obradovićem.

Zanimljivo je da samo nekoliko meseci nakon što je Jevgenij Primakov nudio Vučiću prelaznu vladu sa liderima Saveza za Srbiju, sa idejom tehničke vlade izašao je i sam Boško Obradović.

- Bez prelazne, tehničke vlade nema garancija da će ova vlast bilo šta promeniti kada su u pitanju sloboda medija i sloboda izbora, tako da jedini odgovor opozicije, ako nema ove vlade, ostaje bojkot izbora na proleće iduće godine, izjavio je u avgustu Obradović.

Govoreći o snimku na kojem ruski špijun plaća srpskog oficira, Primakov se ne bavi suštinom, već mu je najzanimljiviji trenutak kada je snimak obelodanjen i postavlja pitanje “Zašto baš sada”. On se bavi IPAP+ ugovorom koji je Srbija potpisala s NATO, a iako su naši zvaničnici objasnili da se oni ne tiču člansta u Alijansi, podseća da je EU zatvorila vrata bilo kakvoj ideji o proširenju. Primakov ide toliko daleko da insinuira da je Vučić završio u bolnici kako ne bi morao da govori o pomenutom ugovoru.

- Predsednik Vučić je završio u bolnici, pokušavši da skine tako sa sebe deo odgovornosti za potpisan ugovor. A odmah nakon toga pojavio se i pomenuti snimak o tome kako je neko tamo nekome nešto predao. Veoma zanimljiva slučajnost - zaključio je Primakov.

Razlog za pojačan pritisak na predsednika Srbije može da leži u činjenici da je Rusiji kao oslonac u ovom regionu preostala samo Srbija, nakon što je Predsedništvo BiH prošle nedelje postigli sporazum o uspostavljanju vlasti i nastavku saradnje s NATO. Zato poznavaoci prilika najavljuju da bi Moskva mogla sve više da insistira na jačanju rusko-srpskih veza. Istovremeno, Zapad, svestan namera zvanične Moskve, pojačavaće pritisak s druge strane. ?

Budući da je njegov predlog predsednik Srbije glatko odbio, Primakov sada, neposredno pred Vučićev dolazak u Soči na razgovor sa Putinom, na svojoj televiziji pojačava pritisak i kampanju protiv Srbije

Video: Snimak kontakta srpskog obaveštajca sa ruskim špijunom

(Telegraf.rs / Blic)

Komentari

  • olja

    Predsednik najbolje zna sta je dobro za Srbiju, verujem da ce tako i odluciti

  • Ana

    Srbija vodimi odgovornu politiku, to zna i predsednik Rusije.

  • mita

    Ova ponuda nije na svom mestu...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima