≫ 

Predsednik Srbije završio posetu Sočiju: Otkrio zbog čega misli da ga Vladimir Putin mnogo poštuje

Predsednik se obratio javnosti iz Sočija

  • 6
Aleksandar Vucic Printskrin: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u poseti Sočiju gde je imao sastanke sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Uoči povratka u Srbiju, Vučić se obratio javnosti.

On je preneo danas novinarima u Sočiju da je sa predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o svim temama, kao i o globalnoj politici, ali da ne može o svemu da govori u javnosti.

Vučić je rekao da je vidljivo koliko je Rusija stvari promenila od kako su im uvedene sankcije.

Kao primer naveo je izgradnju gasovoda "Sila Sibira" za oko 60 milijardi kubika gasa koji ide iz Rusije za Kinu, što je, kaže, bila velika svetska vest.

- To je gasovod koji provede 30 puta više gasa nego što ide za Srbiju - naveo je Vučić i dodao da se sada u Rusiji prave drugačiji pravci razvoja, ali da on o tome ne može da govori.

On je tako odgovorio na pitanje novinara - ako Putinu ne smetaju evropske integracije Srbije, zašto su onda pojedinim zemljama trn u oku odnosi Beograda i Moskve i šta kaže Putin o tome?

- Razgovarali smo o svemu, naravno da sam slušao od njega sve što sam želeo da čujem i sve što je on želeo da kaže po pitanju globalne politike i odnosa sa EU, SAD, Kinom - rekao je predsednik Srbije.

Dodaje da može da odgovori o svemu po pitanju naše zemlje, kao i da srpska strana pokušava da nauči sve što se tiče geopolitike i iz toga izvuče korist za Srbiju.

- Što se tiče geopolitičkih stvari, tu slušamo, naučimo nešto i onda gledamo kako Srbiju na najboji mogući način da pozicioniramo - rekao je Vučić.

Sednica saveta bezbednosti Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Ići će se i na nabavke iz Slovačke"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju u više navrata istakao značaj rešavanja gasnog problema za Srbiju, jer bi naša zemlja, ukoliko ne dođe do obnove sporazuma o tranzitu gasa između Rusije i Ukraijine, mogla da bude u problemu, ni kriva ni dužna.

Vučić je, nakon razgovora i zajedničke pres konferencije sa Putinom, u izjavi srpskim medijima, rekao da je to problem za Srbiju, iako je praktično izgradila gasovod, zato što Bugari nisu, a 65 odsto u ukupnoj potrošnji gasa u Srbiji "ide" na industrijsku proizvodnju, od koje živimo.

Zato će se, kaže, ići na zakazivanje nabavke novih količina ruskog gasa, ali sa teritorije druge evropske zemlje, Slovačke.

- Tu ćemo ići dva miliona kubnih metara gasa na dnevnom nivou da rezervišemo, Rusi će ispuniti svoje, 6,1 milion dnevno, ali opet nam nedostaje tri-cetiri miliona. Zato smo napunili i prepunili skladište u Banatskom dvoru, ali je potrebno da ga uvećamo u narednom periodu - primetio je Vučić i dodao da su to životna pitanja.

Kako je rekao, zadovoljan je razgovorom sa Putinom, koji se vodio o svim temama, vrlo otvoreno i iskreno, te ponovio da je Rusija iskreni prijatelj Srbije, kao i Srbija Rusije.

Dodao je da je bilo reči i o saradnji sa RŽD-om, sa kojim radimo na modernizaciji srpskim pruga i izgradnji dispečarskog centra.

Vučić je naveo da postoje i nove različite inicijative u regionu, šta bi Bugari da rade sa svojom nuklearkom...

Predsednik je ponovio i da je odlična vojna saradnja Srbije i Rusije, ali i da će naša zemlja malo da stane sa kupovinom naoružanja.

Aleksandar Vučić i Manfred Veber Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Kada je reč o KiM, Vučić je preneo da je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izneo sve ono o čemu se razgovara i šta se zbiva u međunarodnoj zajednici, kakve su inicjative na stolu i kakva je pozicija Srbije.

- Verujem da je Putin razumeo našu poziciju, a čuli ste da je rekao da će ono što Srbija bude podržala, podržati i Rusija, što je jasnije nego ikad rečeno. Ali, ja nisam krio da sam pesimista i da ne vidim ništa što bi moglo da vodi komprimisu. A, da se dogodi da mi budemo uniženi, da naši stavovi budu nipodaštavani, nećemo da dozvolimo - rekao je Vučić.

Ponovo je istakao da ni pred Putinom nije krio koja je politika Srbije - da smo na EU putu, ali, kao što kaže i zapadnim partnerima - da nam ne pada na pamet da menjamo svoj odnos prema Rusiji,

- A, namerno ću i što češće da dolazim u Rusiju, zato što oni čekaju u redu da bi ovde došli, a onda bi meni da zabranjuju i da mi sole pamet. I još ću češće da idem u Kinu, da bi mi još više govorili da ne treba da idem, jer oni još više čekaju u redu, a još češće hoće tamo da idu - rekao je Vučić.

Tu vrstu dvostrukih standarda, ističe, dok je na čelu Srbije, neće dozvoliti prema Srbiji, jer niko neće u ime naših građana da odlučuje sa kim ćemo mi da sarađejemo.

- A, pogotovo ne oni koji sa svim njima sarđuju više nego mi. Osim što su mnogo pametni, pa treba da im drže pridike i da ih ne poštuju javno, a ispod žita mnogo više sarađuju - podvukao je predsdnik Srbije.

Sada ćemo, kaže, to da ispravimo i dobro i mnogo ćemo da sarađujemo i nikome nećemo da se izvinjavamo.

Aleksandar Vučić i Manfred Veber Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- To smem na svakom mestu da izgovorim, nikakv problem nemam. I to je jedan od razloga zašto Putin poštuje današnju Srbiju i mene poštuje, zašto mislim da me je odlikovao Ordenom Aleksandra Nevskog - zato što ja uvek kažem šta mislim i šta je stav Srbije, bez obzira da li se nekome sviđa - rekao je Vučić.

Dodao je da je srećan što je Putin primetio veliki napredak Srbije u ekonomiji, što je i sam rekao.

Vučić je rekao i da će biti 9.maja naredne godine u Moksvi, za Dan pobede, kao i da veruje da ćemo moći da ugostimo Putina sledeće godine u Beogradu.

"Nikada vlada sa onima koji su rušili zemlju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Sočiju da nije dobio nikakvu zvanicnu ponudu iz Rusije, a pogotovu ne od Putina, da formira vladu sa pojedinim opozicionim strankama.

On je rekao da je bilo takvih ponuda, ali da je te koji su zbog toga došli kod njega zamolio da odmah i to što pre "napuste prostoriju".

- Onaj ko bi mi ponudio da formiram vladu sa onima koji su razorili zemlju, da budem njihov saradnik u daljem rušenju Srbije....Ne pristajem na to - rekao je on, odgovarajući na pitanja novinara na kraju posete Sočiju.

Upitan da li je Putinu postavio pitanje "zasto", koje je najavio u jeku obavestajne afere na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da su razgovarali o svim temama.

- Imamo dobre odnose i želimo da ih nadograđujemo - poručio je Vučić.

Sednica saveta bezbednosti Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić o tome kako ga je Putin ispratio, a dijaspora dočekala

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da čast kakvu mu je ruski predsednik Vladimir Putin priredio u Sočiju nije doživeo u životu.

"Putin me pratio do automobila, to nisam doživeo, hvala mu na tome, hvala mu na gostoprimstvu, to do sada nisam doživeo", rekao je predsednik Srbije novinarima nakon zajedničke konferencije sa ruskim predsednikom.

Vučić je dodao da ga je Putin pratio do vrata jedino kada ga je jednom ranijom prilikom, posle zvaničnih razgovora, posetio u kući, privatno...

- Ovde je izašao, čekao da automobil pođe, da krenem i mahao. Time je na poseban način želo da pokaže gostoprimstvo i ukaže čast našoj delegaciji i našem narodu u Srbiji - rekao je predsednik.

Predsednik je izrazio zadovoljstvo i time kako ga je srpska dijaspora dočekala u Sočiju.

- Svi oni su naši ambasadori - poručio je predsednik.

Vučić sa Putinom i o "malom Šengenu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom rezgovarao o situaciji na Zapadnom Balkanu i inicijativi "mali šengen".

- Bilo je reči i o incijativi - potvrdio je predsednik srpskim novinarima.

Razmenili su, kaže, stavove o svim pitanjima, ali rusku stranu, ističe, posebno interesuje pitanje "NATO / ne NATO" i za njihov pristup regionalnim pitanjima taj ugao je najvažniji.

- "Mali šengen" je inicijativa koju je predsednik Srbije pokrenuo sa čelnicima Albanije i Makedonije, a koja ima za cilj ostvarenje četiri osnovne slobode zagarantovane u EU, a odnose se na ljude, robu, kapitala i usluga na Balkanu.

SRBIJA BELORUSIJA PREDSEDNIK POSETA Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Nadam se da sa Putinom otvoramo Hram Sv. Save"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas očekivanje da će predsednik Rusije Vladimir Putin naredne godine u Beogradu otvoriti Hram Svetog Save na Vračaru.

- Nadam se da će sledeće godine biti u Srbiji i zajedno sa nama otvoriti Hram Svetog Save, koji je jedan od najvećih i najvažnijih pravoslavnih svetinja na svetu - rekao je predsednik Srbije novinarima na konferenciji koju je održao sa ruskim predsednik Vladimirom Putinom.

Vučić je u prvom delu zajedničke konferencije rekao da je pozvao predsednika Rusije u Beograd, kome je između ostalog zahvalio na podršci na brojnim poljima.

Predsednik je rekao novinarima da je u Moskvu doneo i pismo srpskog patrijarha Irineja i da je zahvalio Rusiji na podršci oko izgradnje tog veličanstvenog hrama na Vračaru.

Konferencija je bila prilika i da predsednik Rusije kaže da će u Srbiju uskoro biti vraćena i najvrednija kulturna relikvija.

Vraćanje te 166. stranice jednog od najvecih dragulja srpskog kulturnog nasleđa – Miroslavljevog jevandelja, pisanog u 12 veku, koja se čuva u Nacionalnoj biblioteci u San Peterburgu, biće vraćena na osonvu sporazuma Rusije i Srbije, potpisanog 19. oktobra u Beogradu tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi

    4. decembar 2019 | 17:08

    Za pusku treba proci hiljdu provera, lekarski pregled i platiti sve takse pa dobiti nabavnu dozvolu

  • Toma

    4. decembar 2019 | 16:47

    Postovanje Putina prema Srbiji I Vucicu, I obrnuto, je Danasnji zajednicki sastanak u Sociju je istorijski za oba naroda! Sigurno da nije sve za javnost, ali je sigurno da je Vucic veoma zadovoljan susretom u svakom pogledu!!!? Da je Putin bio na celu Rusije 1999.godine Srbija nebi bila bonbardovanja od strane onih kojim ce Bog suditi za nedela koje su naneli nasem narodu. To KAZEM na Danasnji dan Vavedenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA