• 7

Grubješić ocenila: Otvaranje poglavlja sa EU ide sporije, ali se proces nastavlja

Ona je ukazala da je važno što se to poglavlje otvara jer je to poruka da se proces nastavlja

  • 7

Otvaranje jednog poglavlja u pregovorima sa EU predstavlja poruku da ćemo ići sporije nego što želimo, ali je i pokazatelj da proces nije prekinut i da se nastavlja, makar i sporo, izjavila je danas Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Grubješić je navela da je poglavlje 4, za koje je Srbija dobila saglasnost da se otvori, jedno od poglavlja koje pokriva četiri evropske slobode, u ovom slučaju slobodu kretanja kapitala.

- I poglavlje 2 je bilo spremno za otvaranje, nisu morali da ga preskoče. Njima to ne bi puno značilo, a nama bi dalo dodatni podstrek - rekla je Grubješić za RTS, precizirajući da se to poglavlje odnosi na slobodu kretanja radnika.

Ona je ukazala da je važno što se to poglavlje otvara jer je to poruka da se proces nastavlja.

- To je ipak jako važno, naručito imajući u vidu blokadu koju su doživele Severna Makedonija i Albanija - rekla je ona.

Grubješić je konstatovala da "niko ne može da bude zadovoljan dinamikom otvaranja poglavlja".

- Ako se od četiri spremna otvori jedno to je opet signal da neke stvari na koje i možete i ne možete da utičete niste uradili. Ono na šta ne možemo previše da utičemo jesu dešavanja u samoj EU i ta debata koja se vodi nakon francuskog predloga o proširenju - tvrdi Grubješićeva.

Snežana Grubješić

Suzana Grubješić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Unutrašnje reforme su ono na šta možemo da utičemo, kazala je Grubješić i podsetila da je juče novi komesar za poroširenje Oliver Varheji rekao da Srbija treba da se fokusira na vladavinu prava.

Na pitanje da li je "mali Šengen" doprineo otvaranju baš poglavlja 4, Grubješić kaže da se nada da jeste.

- Ovo je prva konkretna, racionalna i realna inicijativa koja može da se ostvari i koja bi donela koristi građanima za sada tri zemlje, a nadam se u perspektivi svih šest sa Zapadnog Balkana - dodala je.

Evropska komisija, navela je, dva puta godišnje dostavlja izveštaj o stanju u poglavljima 23 i 24.

- To su poglavlja koja imaju blokirajući karakter, dakle ako se proceni da tu nema dovoljno napretka onda dobijete poruku da možete da otvorite samo još jedno poglavlje - objasnila je Grubješić.

Navela je da vladavina prava obuhvata i nezavisno sudstvo, stvaranje mehanizama da bi sudstvo bilo nezavisno od donosilaca političkih odluka, ali i slobodu izražavanja i medijske slobode.

- Tu svakako iz ovog izveštaja možemo da vidimo šta je dobro urađeno, u kojim oblastima je ostvaren napredak, a u kojim nije. Kada sve to sagledate rezultat jeste jedno poglavlje - dodala je Grubješić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Ne da nas EU nece nego nas sputava I maltretira decenijama,drugo ne trebamo mi u uniju,mi treba da se osposobimo da proizvodimo I prodajemo proizvedeno svetu.Imamo mi trzista toliko da 10Srbija nemoze da ga snabde.EU je gubitak vremena I glupost.

  • Okultis

    Nemojte više, hvala vam. Ostariste pred vratima EU birokrata. Kada je pocela ova priča sa EU, ova gospodja je bila lepa i mlada.

  • Santa Klaus

    У ЕУ 2498 ГОДИНЕ УЛАЗИМО , КАД ИСПУНИМО 7896543882938965242527181827262 ПОГЛАВЉЕ УЛАЗИМО СИГУРНО !!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima