SAD žele trajni sporazum koji zadovoljava oba naroda: Kosnet o dijalogu Beograda i Prištine

Kosnet kaže da se dosadašnji pregovori između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tačija ne smeju se zanemariti i odbaciti

  • 6
Filip Kosnet

Printskrin: Youtube/U.S. Embassy Pristina Kosovo

SAD želi da dijalog Beograda i Prištine dovede do trajnog sporazuma koji zadovoljava oba naroda, a ako Priština i Beograd pristanu da razgovaraju o malim promenana u razgraničenju, nećemo se protiviti, poručio je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

- Želimo da ovaj proces dovede do trajnog sporazuma koji zadovoljava oba naroda, ne samo političke lidere. A za to će trebati vremena. Neću vam dati veštački rok. Mislim da je to moguće 2020. godine i sadašnja američka administracija posvecćena je podržavanju ovog procesa. Mi se zalažemo za mir, pravdu i prosperitet za sve na Balkanu, a i naši prijatelji iz Evropske unije su takođe uključeni u ovaj proces. Mislim da odlaganje dijaloga nije bilo od koristi za Kosovo, jer to ekonomski nije pomoglo državi. A imamo problem sa povlačenjem priznanja - naveo je Kosnet za Gazetu Ekspres.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da će on kao premijer voditi pregovore vezane za dijalog između Prištine i Beograda i da ne želi prisustvo Hašima Tačija u tim pregovorima, Kosnet je smatra da će Kurti, kao premijer, izgraditi profesionalni i konstruktivan odnos sa Tačijem.

Filip Kosnet

Filip Kosnet - Printskrin: Youtube/U.S. Embassy Pristina Kosovo

Kosnet kaže da se dosadašnji pregovori između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tačija ne smeju se zanemariti i odbaciti.

- Ako su vodili plodne razgovore i postigli napredak u nekim pitanjima, kosovska Vlada bi trebalo da ih uzme u razmatranje i da ih proceni pre nego što pregovori krenu dalje. Takođe, važno je da Vlada uzme u obzir stavove svih građana Kosova. Ne samo političkih stranaka, već i civilnog društva, organizacija i običnih građana - zaključio je Kosnet.

Prema njegovim rečima, važno je shvatiti da se Srpska lista ne može zanemariti, jer imaju snažnu podršku kosovskih Srba.

Kosnet je izrazio uverenje da bi Kosovo, i pored negativnog stava, trebalo da je aktivan učesnik u poslednjoj inicijativi o mini-šengenu, jer je, navodi, samo zajedničkim naporima svih na Zapadnom Balkanu moguće stvoriti regionalnu ekonomiju i mir.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    5. decembar 2019 | 11:46

    Imamo problem sa povlacenjem priznanja?!?!? KO?

  • PRC

    5. decembar 2019 | 11:06

    Ameri hoće i 2% ali je sve manje budala.

  • KKKK

    5. decembar 2019 | 11:34

    Sto ne kazes koji su vasi interesi na Kosovu.Nismo mi budale, treba vam BONDSTIL , i treba vam geografski polozaj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA