• 10

Todosijević nepravosnažno osuđen na dve godine zatvora, zbog izjave da je zločin u Račku izmišljen

Suđenje Todosijeviću počelo je pre dva dana u Osnovnom sudu u Prištini

  • 10

Bivši ministar uprave i lokalne samouprave, Ivan Todosijević, osuđen je nepravosnažno na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao je da je izmišljen.

Presuda Todosijeviću, bivšem predstavniku srpske zajednice u prištinskoj vladi, izrečena je danas na osnovu optužnice koja ga tereti za "podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku ili etničku mržnju, podele ili netrpeljivost", javila je KTV.

Predsedavajući sudija Musa Konjeli rekao je da će izvršenje zatvorske kazne biti izvršeno nakon što presuda postane pravosnažna.

Suđenje Todosijeviću, koji je funkcioner Srpske liste, počelo je pre dva dana u Osnovnom sudu u Prištini.

Optužnica protiv Todosijevića je podignuta zvog toga što je on povodom 20-godišnjice od NATO agresije na ceremoniji u Zvečanu rekao da je "povod za agresiju na našu zemlju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

- A, upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju - izjava je Todosijevića zbog koje je početkom aprila protiv njega pokrenuta istraga.

Pre toga tadašnji kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, smenio ga je sa funkcije ministra zbog „govora mržnje i vređanja žrtava Račka“.

Todosijević se na suđenju izjasnio da se ne oseća krivim, a njegov advokat, Nebojša Vlajić, zatražio je oslobađanje od optužbi.

Inače, Todosijević je na poslednjim izborima za kosovski parlament izabran za jednog od 10 poslanika Srpske liste.

Video: Haradinajevo obraćanje posle saslušanja u Hagu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Draza

    E bogomi ovo nije nasa trula srbija

  • Milorad Vujicic

    Sigurno he izmisljen ,is to kao I mnogi drugi.

  • Andrej

    Po milioniti put svuda i na svakom mestu ću ponoviti, da na KiM vlada aparthejd, da su šiptari patološka anticivilizacijska grupa naroda....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima