≫ 

Beograd je spreman za razgovore, čim Priština ukine takse: Vučić o kosovskom pitanju

- Znaju put, da onda dođemo i počnemo da razgovaramo - poručio je Vučić

  • 44
SRBIJA SR.MITROVICA SID AUTO-PUT Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nama priznanje Prištine ne treba, normalizaciju i ja očekujem, ali Priština opstruiše razgovore i dijalog, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Uz podsećanje da je Beograd uvek spreman da nastavi razgovore po pitanju KiM sa albanskom stranom, čim ukinu takse, on je tako, na molbu novinara, prokomentarisao izjavu Metjua Palmera da SAD žele da vide potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi, precizira Palmer, značilo međusobno priznanje.

- Mi ne čeznemo za njihovim priznanjem, a što se tiče normalizacije i ja to očekujem, ali nikako da dođu. Dobro bi bilo da nastavimo razgovore, iako nisam preveliki optimista - rekao je Vučić.

Vučić je rekao, takođe, da smo mi uvek spremni da razgovramo ako ukinu takse i poručio:

- Znaju put, da onda dođemo i počnemo da razgovaramo.

O skupovima podrške

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije znao za organizaciju skupova podrške njemu u nekoliko gradova, te zamolio ljude da se ne okupljaju, već samo da nastave da rade, jer, ističe, rad niko ne može da pobedi.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ TANJA VALIC

- Molim ih da ne organizuju te skupove. Beskrajno sam im zahvalan, jer, iako me nisu pitali, to pokazuje da ti ljudi imaju neku emociju, a pre svega da su zabrinuti za budućnost svoje zemlje - rekao je Vučić u Šapcu komentarišući skupove podrške njemu.

- Molim ih da to ne rade više. Ne mogu oni meni ništa. Ne možete da pobedite nečiji rad. Možete da crtate šta god hoćete, 100 snajpera da uperite, ali rad ne možete da pobedite - istakao je predsednik.

Vučić je rekao i da se nasmeje na komentare kako se vodi kampanja protiv njegovih političkih protivnika zbog crtanja meta.

- Piše jedan stručnjak, tajkun, predstavniku iz EU da li zna u kojoj je zemlji bio i kako se ovde vodi hajka potiv njih. A, ja kažem - samo nastavite. Nisam ja vama crtao mete, nego vi meni. I ja kažem da je to s metama u redu, a oni pominju hajku. To je ta perverzna inverzija, kojom se svakodnevn služe - rekao je Vučić.

Ponovio je molbu svojim pristalicama da ne organizuju skupove, jer će odgovor na sve dati građani na izborima.

- A, ta želja koja postoji kod drugih da sprečaju slobodu okupljanja onima koji drugačije misle... Toga smo se naslušali u prethodnom periodu - rekao je Vučić.

"Sa Merkel danas o KiM i evropskom putu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati pre svega o Kosovu i Metohiji i evropskom putu Srbije.

On će, kako je najavljeno, kasnije danas razgovarati s Merkel telefonopm.

Vučić je, nakon otvaranja radova na Moravskom autoputu, upitan o čemu će razgovarati sa kancelarkom kazao da će svakako da pomene KiM, evropski put Srbije, ekonomsku i svaku drugu bilateralnu saradnju sa Nemačkom.

- Šta će ona mene da pita, to morate nju da pitate - dodao je on.

Osvrnuo se na jučerašnje razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, prenevši da je sa njim, na inicijativu šefa ruske države, u dva ili tri navrata razgovarao nasamo, ali da sadržaj tih razgovora ne može da obelodanjuje.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ TANJA VALIC

O izjavi Lazanskog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će pitanje moguće zajedničke proizvodnje oružja sa Rusijom biti razmatrano kada dođe vreme.

- Ako budemo mogli u redu, ako ne budemo, videćemo kada dođe vreme - dodao je Vučić, upitan za izjavu ambasadora u Rusiji Miroslava Lazankog da je to bila tema razgovora u Sočiju.

Tako je odgovorio na pitanje novinara o pisanju medija da će Srbija sa Rusijom proizvoditi oružje rekao da se svašta pojavljivalo u medijima.

- E šta se sve u medijima pojavilo, majko rođena. Ali ako Miroslav lazanski to zna, to je kredibilan izvor - našalio se on.

Ukazao je da su postojale naše ideje da se napravi neka vrsta saradnje po pitanju tehnike nezavisnog vešanja, osovinskog spajanja u kamionima, što bi, kaže, bilo vrlo važno u budućnosti.

Podsećamo, ambasador Srbije u Moskvi, Miroslav Lazanski, izjavio je, povodom sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju da postoji plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje, uključujućii i složenije borbene sisteme.

Lazanski je za Sputnjik naveo da plan postoji, ali da ruski predsednik nije konkretno otkrio o čemu je reč.

- Predsednik Putin nije ništa precizirao, ali mogli bismo da radimo, verovatno, neke oklopne transportere, borbena vozila pešadije, točkaše. Mogli bismo da sarađujemo na izradi kompletnog vozila ili pojedinih agregata, nekih delova tih vozila. Tu bi se moglo naći prostora za komplementarnost. Mislim da se radi i o teškim kamionima, koji bi bili istovremeno i za vojne i za civilne svrhe. To je nešto što je predsednik Putin pomenuo - rekao je Lazanski.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soja J.

    5. decembar 2019 | 15:35

    Za rešavanje problema po pitanju KiM potrebna je obostrana volja i spremnost za razgovorom i pronalaženjem kompromisnog rešenja, za šta vlasti u Prištini nisu zainteresovane.

  • Mila

    5. decembar 2019 | 16:05

    Srbi su uvek bili za razgovor i dogovor, ali šiptari moraju da se obuzdaju i ukinu takse.

  • Bogdan

    5. decembar 2019 | 14:08

    Nema svrhe pregovarati sa Albancima iz Pristine sve dok su sramne i anticivilizacijske takse na snazi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA