• 5

Dačić na ministarskom savetu OEBS-a: Priština da ukine takse i vrati se dijalogu

Dačić je u svom obraćanju na 26. ministarskom savetu OEBS-a, ukazao da je dijalog Beograda i Prištine, kao jedini način za rešavanje problema u Pokrajini, "blokiran već duže od godinu dana"

  • 5

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas u Bratislavi da zvanični Beograd očekuje da i međunarodna zajednica utiče na nove prištinske vlasti da ukinu 100 odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i vrate se dijalogu.

Dačić je u svom obraćanju na 26. ministarskom savetu OEBS-a, ukazao da je dijalog Beograda i Prištine, kao jedini način za rešavanje problema u Pokrajini, "blokiran već duže od godinu dana".

Prištinski političari, istakao je Dačić, su svojim neodgovornim, unilateralnim potezima, poput uvođenja taksi od 100 posto na robu iz centralne Srbije, ne samo ugrozili opstanak i prava srpske zajednice na KiM i prekršili regionalni CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini, već su onemogućili postizanje kompromisnog i održivog rešenja sa kojim se ni jedna strana ne bi osećala kao pobednik ili pobeđeni.

- U cilju pronalaženja ovakvog rešenja, očekujemo da i međunarodna zajednica utiče na nove prištinske vlasti da ukinu ovu jednostranu meru i da se u dobroj veri vrati dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje problema u Pokrajini - naveo je.

Ivica Dačić, sajam medija

Ivica Dačić - Foto: Milena Đorđević

Govoreći o situaciji u regionu, Dačić je rekao da je Zapadni Balkan u ovom trenutku duboko razočaran ne samo usporavanjem, već zastojem procesa proširenja EU.

Ocenio je da ovakva situacija šalje lošu poruku državama regiona i pogoduje jačanju radikalizma, kao i jačanju unilateralizma u rešavanju zajedničkih problema.

- Duboko verujem da je, jedino kroz kompromis, fleksibilnost i spremnost da se uvaže i interesi drugih, a ne samo sopstveni, moguće doći do održivih rešenja za probleme koji su prisutni u regionu - kazao je Dačić.

Dačić:Cilj OEBS-a još uvek daleko

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, poručio je danas u Bratislavi da je, uprkos neumornim naporima, još uvek daleko cilj OEBS-a, koji bi vodio jačanju te organizacije i njenom efikasnijem delovanju, pa samim tim i povećanju bezbednosti.

Ivica Dačić, sajam medija

Ivica Dačić - Foto: Milena Đorđević

Citirajući predsedavajućeg OEBS-a, Miroslava Lajčaka, Dačić je u svom obraćanju na 26. ministarskom samitu te organizacije, rekao i da "dinamika Organizacije" nije onakva kakvu želimo.

Šef srpske diplomatije je konstatovao da je ova godina na izmaku bila još jedna u nizu tokom koje je OEBS bio suočen sa, kako je naveo, ozbiljnim i nagomilanim problemima.

- Uprkos neumornim naporima slovačkog i prethodnih predsedavanja da države učesnice uključe u suštinski dijalog koji bi vodio jačanju naše Organizacije i njenom efikasnijem delovanju, a samim tim i povećaju bezbednost u regionu OEBS-a, ovaj cilj je još uvek daleko, a ''dinamika Organizacije'' - dozvolite mi da citiram predsedavajućeg Lajčaka - nije onakva kakvu želimo - rekao je Dačić.

Dobar početak u pronalaženju puta za izlazak iz ove komplikovane situacije bi, pema Dačiću, bio da države učesnice prihvate da nije neophodno da svi imamo iste poglede na postojeće probleme i izazove, ali da moramo poštovati naše različitosti, pokazati otvorenost da u dobroj veri pristupimo dijalogu i težimo kompromis u otklanjanju ili bar smanjenju bezbednosnih rizika.

Ivica Dačić, sajam medija

Ivica Dačić - Foto: Milena Đorđević

Govoreći o narednoj godini, Dačić je rekao da je ona iz nekoliko razloga simbolična - obeležavanje 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, čije lekcije, kako je rekao, ne smemo zaboraviti.

- Kao predstavnik zemlje koja je podnela izuzetne žrtve u borbi protiv nacizma, imam posebnu odgovornost i obavezu da naglasim da se užasi Drugog svetskog rata više nikad, ni u jednom obliku ne smeju ponoviti - naveo je šef srpske diplomatije.

Istakao je da je s tim u vezi, moralna obaveza svih da se zajednički borimo protiv bilo kakvih pokušaja relativizacije događaja iz Drugog svetskog rata - koji se nažalost i danas dešavaju na prostoru OEBS-a.

- U tom smislu, Srbija posebno podržava usvajanje Ministarske deklaracija povodom 75-godišnjice završetka Drugog svetskog rata, čiji je bila ko-sponzor - rekao je Dačić.

Ukazao je da se naredne godine obeležava usvajanje najznačajih dokumenata OEBS-a kojima su ne samo postavljeni temelji te Organizacije, već je i učvršćen međunarodni poredak, nastao nakon Drugog svetskog rata.

Pored obeležavanja 20 godina od usvajanja Povelje o evropskoj bezbednosti, naredne godine obeležavamo i 45 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta, koji je definisao 10 osnovnih principa regulisanja odnosa između država, poput jednakosti između država, poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nepovredivost međunarodno priznatih granica, rešavanja svih sporova mirnim putem kroz obostrano prihvatljiva rešenja, naveo je Dačić.

Susret sa Zaharovom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvuje na 26. ministarskom savetu OBES-a koji se održava u Bratislavi. On se ovom prilikom na marginama ministarskog zasedanja, susreo i sa portparolkom ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marijom Zaharovom.

Fotografija neformalnog razgovora Dačića i Zaharove objavljena je na zvaničnom Tviter profilu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

- Ministar Dačić sa portparolkom ruskog ministarstva spoljnih poslova Marijom Zaharovom na marginama ministarskog saveta OEBS-a u Bratislavi - stoji u opisu fotografije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • vasa paris

    Pa sta i ako ukunu takse oni misle da je sve zavseno tek se otvara runda za dogovor

  • haj

    Sve dok si ti tu nebi ukinuo takse dacicu tisi taj koji tera srbiju u propast

  • Toma

    Vise puta u poslednju godinu dana Ivica Dacic, u zemlji i van isticao da Kosovo mora sto hitnije da ukine sankcije 100 posto na robu iz Srbije!? Tek onda moze se razgovarali o nastavku pregovora!? Dotle samo trpe NAJVISE Srbi a zatim i sami albanci!? Izuzetno lepo Dacic je govorio i govorice sve dok Siptari se nerazume!?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima