• 6

Za Srbiju je ključan stav Grčke o nepriznavanju tzv. Kosova: Dačić o političkim odnosima dve zemlje

Za Srbiju je, kako je rekao, ključno to što se Grčka svrstala među pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost tzv. države Kosovo

  • 6

Srbija i Grčka potpisaće danas Deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Srbija takve deklaracije ima još samo sa Rusijom, Kinom, Italijom i Francuskom.

- Deklaracija je trebalo da bude potpisana odavno. Taj dokument podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za svaku od naših zemalja i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču naših bratskih i strateških odnosa - rekao je Dačić za RTS.

On je naglasio da Srbija ima sa Grčkom izuzetno dobre političke odnose, a da ekonomski odnosi treba da budu unapređeni.

Za Srbiju je, kako je rekao, ključno to što Grčka ne priznaje Kosovo i što se svrstala među pet zemalja EU koje to nisu učinile.

Atina

foto: pixabay.com

Podseća da je bilo pritisaka na Atinu, da je otvorena ekonomska kancelarija Kosova, ali da su i premijer i predsednik Grčke potvrdili da neće menjati stav oko južne srpske pokrajine.

- Mi ćemo uvesti i dodatnu trilateralu sa Kiprom što će dodatno osnažiti naše stavove, jer Kipar tradicionalno ima čvrste stavove protiv tako jednostranih akata vezano za teritorijalni integritet zemlje - naglasio je Dačić.

Podseća da je važna i snažna podrška Grčke na putu Srbije ka EU.

Jedna od tema tokom posete delegacije iz Srbije Grčkoj biće i migrantska kriza, a Dačić kaže da je to problem EU koji se preliva i na "naša pleća".

- EU nema jedinstven prilaz svemu tome i onda su zemlje na ruti u najvećoj opasnosti. Ne postoji ni međusobna solidarnost zemalja, ne postoji zajednička politika kako se odnositi prema tome. Tako da to jeste veliki problem - naglasio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • PRC

    Vi imate problem sa onim što ste do sada potpisali.

  • slađa

    Srbija i Grčka su uvek bile i biće na istoj strani. Dobro je što će prijateljstvo i saradnja končno biti potvrđeni zajedničkom Deklaracijom. Hvala na svemu grčkim prijateljima.

  • Sun

    Pa da.. Bitna nam je Grcka sada.. Zemlja koja nije niti ce priznati Kosovo, a zato smo mi priznali makedoniju.. Ako Grci ne priznaju kosovo treba i mi da povucemo priznanje makedonije(Severne)..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima