• 2

Veselji saslušan u Specijalnom sudu u Hagu

Veseljijevo saslušanje je bilo zakazano najpre za 4. decembar, ali je iz nepoznatih razloga odloženo za danas

  • 2

U Specijalnom sudu u Hagu  saslušan je danas odlazeći predsedavajući prištinskog parlamenta i lidera "Demokratske partije Kosova" Kadri Veselji, piše prištinska Gazeta Expres.

Prema pisanju ovog medija Veslji je u Specijalnom sudu trebalo da bude saslušan o okolnostima pod kojima su bivši pripadnici tzv. OVK činili zločine nad Srbima i drugim nealbancima, kao i nad lojalnim Albancima tokom poslednjih sukoba na KiM.

Veseljijevo saslušanje je bilo zakazano najpre za 4. decembar, ali je iz nepoznatih razloga odloženo za danas.

Pre polaska u Hag, Veselji nije želeo da otkrije da li ga je Specijalni sud pozvao kao svedoka ili osumnjičenog, a i nakon saslušanja ostao je pri istom stavu.

Nakon duže od tri sata provedenih u Specijalnom sudu u Hagu Veselji nije otkrio u kom svojstvu je saslušan, kao osumnjičeni ili svedok.

On nije izneo nijedan detalj o tome šta se događalo u Specijalnom sudu, prenela je prištinska Gazeta Expres.

Kadri Veselji

Kadri Veselji - Foto: Flickr/Estonian Foreign Ministry

Ponovio svoju jučerašnju izjavu o teškim 90-tim godinama za tzv. Kosovo, navodnom etničkom čišćenju i genocidu koji su činili Srbi nad Albancima, kao i "podvizima" terorističke OVK.

Bivši agent SHIK, Naim Miftari, kome je Veselji bio nadređeni u kosovskoj tajnoj službi, tvdi da je njegov bivši šef pozvan kao osumnjičeni.

Miftari, koji je i sam saslušan u specijalnom sudu, je na svom fejsbuk profilu juče napisao da, iako osumnjičen, Veseljiju i njegovom prijatelju i saborcu Hašimu Tačiju neće biti suđeno sve dok, kako je naveo, najpre u tom sudu ne budu žrtvovani svi njihovi prijatelji.

- Kadri Veselji je pozvan u Specijalni sud kao osumnjičeni, a reč je o sudu koji je on zajedno formirao sa Hašimom Tačijem. Ali, njima neće biti suđeno sve dok ne budu žrtvovani njihovi prijatelji, kao što su bile žrtvovane turske glave, da bi zadržali Kosovo izolovanim, zemlju bez zakona i budućnosti, zemlju bez nade, koja danas praktično i ne postoji - napisao je Miftari.

Kadri Veselji - "gospodar Kosova"

Inače, Veselji važi za "čoveka iz senke" i "gospodara Kosova".

Veselji je drugi politički lider Albanaca, nakon Ramuša Haradinaja, koji će biti saslušan u Specijalnom sudu.

Jedan je od osnivača tzv. OVK i dugogodišnji prvi čovek SHIK-a, kosovske tajne službe.

Uz Hašima Tačija, Veselji se pominje u izveštaju koji je Dik Marti podneo Saveta Evrope o aferi trgovine ljudskim organima Srba, tokom rata 1989-1999. godine na KiM.

Za Veseljija se smatra da je bio član Albanske informativne agencije, koja je delovala u okviru FARK-a, albanske oružane formacije "Republike Kosovo", u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB-a i MUP-a albanske nacionalnosti.

Veselji je, prema pisanju pojedinih medija, bio direktno umešan u teroristički napad na autobus Niš expresa u Podujevu, kada je stradalo 12, a povređeno 43 Srba, kao i da je o tom zločinu bio upoznt Tači.

O Veseljiju se pisalo da je završio kurseve teroristicke obuke u Albaniji, Nemackoj i Švajcarskoj, da je kontrolisao, ali i da danas kontroliše tokove novca na KiM, trgovinu drogom, naftom, kao i da je odgovoran kao čovek iz senke za brojne likvidacije.

Video: Srpski hakeri upali na sajt Kadrija Veseljija

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Tara

    Zuta kuca teroristo odgovaracete svi pred srbima i bogom

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima