Džudžević: Nećemo skinuti ploču Aćif-efendiji!

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća najavljuje krivične prijave zbog raspirivanja nacionalne, rasne i verske mržnje. Džudžević najavljuje i postavljanje 20 tabli znamenitim Bošnjacima u Sandžaku, čime će ispuniti svoju istorijsku obavezu prema tim ljudima

  • 2

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević ne veruje da će spomen-ploča Aćifu Hadžiahmetoviću u centru Novog Pazara ikada biti skinuta i najavljuje krivične prijave zbog raspirivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

On je rekao da je iz novopazarske Gradske uprave dobio kopiju naloga Vlade Srbije o uklanjanju spomen ploče Hadžiahmetoviću, poznatijem kao Aćif-efendiji.

- Pravna služba BNV pravi spisak osoba protiv kojih ćemo podneti krivične prijave na osnovu člana o raspirivanju nacionalne, rasne i verske mržnje - zapretio je Džudžević.

On kaže da je postavljanje spomen-ploča znamenitim Bošnjacima i organizovanje izložbi u sandžakim gradovima sastavni deo obeležavanja "Godine bošnjačkog kulturnog nasleđa", kojom se želi skrenuti pažnja na, kako je rekao, sto godina tokom kojih je trajao proces "brisanja sećanja Bošnjaka".

BNV je, kaže Džudžević, postavljanjem spomen-ploče Hadžiahmetoviću ispunilo svoju istorijsku obavezu, a o drugim aspektima tog pitanja, on smatra, treba da razmišljaju Vlada Srbije, gradska uprava Novog Pazara i drugi politički i državni subjekti. Džudžević najavljuje i postavljanje 20 tabli znamenitim Bošnjacima u Sandžaku, čime će ispuniti svoju istorijsku obavezu prema tim ljudima.

Istoričar dr Redžep Škrijelj je rekao da je želja Bošnjaka da se obeleže velikani, ali da to ne žele da iskoriste protiv svojih sugrađana i domovine.

On je ponovio da je Hadžiahmetović "neprikosnoveni lider Bošnjaka" i da "kao musliman nije mogao da dobije nemački Gvozdeni krst".

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    25. avgust 2012 | 05:39

    Ima li u Krivicnom pravu kazna oduzimanje drzavljanstva? Ako je brisana odmah je vratiti i ovog protjerati iz Srbije trajno i sve slicne njemu.

  • taka

    24. avgust 2012 | 16:58

    to Dzudzevicu kralju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA