Evropski parlament: Sve obaveze ispuniti do početka izborne kampanje

Konkretna primena svih obaveza treba da bude fokus u periodu do početka izborne kampanje - navodi se u saopštenju

  • 26

Evropski parlament pozvao je posle treće runde međupartijskog dijaloga u Srbiji na "hitne korake radi ispunjavanja obaveza za poboljšanje uslova za parlamentarne izbore 2020. godine" i "punu primenu svih obaveza pre početka izborne kampanje".

Evropski parlament se poziva na zajedničko saopštenje posrednika EP i predsednice Skupštine Srbije nakon treće runde međupartijskog dijaloga, održane 12. i 13. decembra u Beogradu.

- Konkretna primena svih obaveza treba da bude fokus u periodu do početka izborne kampanje, kako bi se ostvario opipljivi napredak na terenu, posebno u oblasti slobode medija i kada je reč o ulozi regulacije javnih emitera - naveo je EP u saopštenju.

U dokumentu koji je objavio EP kaže se da, "iako je došlo do napretka u poboljšanju rada Republičke izborne komisije (RIK)", konkretna primena obaveza, u striktno određenim vremenskim okvirima, i dalje je neophodna u ključnim oblastima kao što su poboljšanja u radu REM-a koja se odnose na imenovanje novih članova, usvajanje nove regulative za javne emitere i efikasna primena tih emitera, uspostavljanje Nadzornog odbora u parlamentu i njegov transparentan i nepristrasan rad, kao i primena novih izmena relevantnih zakona za poboljšanje izbornih uslova u praksi.

Skupstina Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Navodi se da je treća runda dijaloga uvela striktni vremenski okvir za primenu svake od predviđenih obaveza.

- Imperativ je poštovanje ovog vremenskog okvira i puna primena svih obaveza pre početka izborne kampanje kako bi svi učesnici, a posebno građani Srbije, imali veće poverenje u integritet izbornog okvira - navodi se u saopštenju EP.

U tekstu se dodaje da je tokom treće runde međupartijskog dijaloga razgovarano i o mogućnosti da se izbori održe "što je kasnije moguće, ne u martu, već u treminu koji odredi predsednik Republike Srbije".

- To će dati vremena za primenu svih obaveza, a svim učenicima, posebno građanima Srbije, omogućiti da osete pun efekat poboljšanja izbornih uslova - stoji u tekstu.

EP navodi da međupartijski dijalog mora da nastavi da nadgleda primenu svih obaveza u skladu sa zacrtanim vremenskim odrednicama.

- Dijalog je prihvatio ponudu EP posrednika da nastave nadgledanje napretka implementacije i primetio njihovu spremnost da pruže bilo kakvu dalju podršku ukoliko to zatraži Narodna skupština - zaključuje se u saopštenju izdatom u EP.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta

    17. decembar 2019 | 10:04

    Kakvi god izborni uslovi bili, oni nece odgovarati opozicionim liderima, jer oni zele vlast bez izbora!

  • olja

    17. decembar 2019 | 10:19

    Izbori ce pokazati da gradjani cene trud i rad sadasnje vlasti

  • Džoni Batajnica

    17. decembar 2019 | 09:59

    Sve što se dogovori, biće u potpunosti ispunjeno. Nema govora o nepoštovanju dogovora između vlasti i opozicije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA