• 1

Slovenija podržava politiku proširenja EU: Joksimović i Cerar razgovarali o evropskom putu Srbije

Ocenio je da je učinak reformi, koje bi trebalo intenzivirati, vidljiv i da je značajno što su one u vladavini prava i ekonomiji identifikovane kao posebno bitne

  • 1

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Novom Sadu sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Slovenije Mirom Cerarom o nastavku evrointegracija Srbije i saradnji dve države u tom procesu, bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i drugim temama.

Ministarka je naglasila da će Srbija sa jednakom posvećenošću nastaviti sa procesom pristupanja i sprovođenjem reformi koje su najbolji model za sveukupan razvoj države i društva.

Ocenila je da, s obzirom na kvalitet reformi u vladavini prava i ekonomiji, nismo zadovoljni otvaranjem jednog poglavlja, ali i da je to pokazatelj da je EU primetila rezultate koje smo ostvarili u procesu EI.

Jadranka Joksimović zahvalila je na pomoći i podršci koju Slovenija daje Srbiji tokom puta ka punopravnom članstvu u EU.

Jadranka Joksimović, Miro Cerar, Novi Sad

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Novom Sadu sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Slovenije Mirom Cerarom-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Naročito je, u tom smislu, značajna višegodišnja razvojna pomoć - pružaju nam je slovenački eksperti, posebno u oblastima poput zaštite životne sredine, upravljanju vodama i kohezionoj politici.

Potpredsednik Vlade i šef diplomatije Slovenije Miro Cerar rekao je da Slovenija podržava politiku proširenja EU i da će nastaviti da podstiče EI Srbije.

Ocenio je da je učinak reformi, koje bi trebalo intenzivirati, vidljiv i da je značajno što su one u vladavini prava i ekonomiji identifikovane kao posebno bitne.

Cerar je objasnio i da je region jedan od prioriteta slovenačke spoljne politike - to potvrđuje podatak da je Zapadni Balkan prioritet Slovenije u pružanju razvojno-tehničke pomoći.

On je ukazao na značaj i opredeljenje Srbije za uspostavljanje što boljih odnosa u regionu.

Jadranka Joksimović, Miro Cerar, Novi Sad

Potpredsednik Vlade i šef diplomatije Slovenije Miro Cerar rekao je da Slovenija podržava politiku proširenja EU i da će nastaviti da podstiče EI Srbije-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Jadranka Joksimović sastala se u Novom Sadu i sa slovenačkim vicepremijerom i ministrom infrastrukture za oblast razvoja, strateške projekte i koheziju Alenkom Bratušek.

Joksimovićeva je akcentovala značaj kohezione politike, kao glavne politike EU, za ostvarivanje ciljeva razvojne strategije EVROPA 2020, i mehanizma za sprovođenje strukturnih reformi i državama članicama - a kroz otvaranje novih radnih mesta, unapređenje kvaliteta života i povećanje ukupnog ekonomskog razvoja.

Pošto je Ministarstvo za evropske integracije nadležno za pregovore u poglavlju 22 - Regionalna politika i kordinacija strukturnih instrumenata, dogovoreno je da se intenzivira ekspertska saradnja iz oblasti kohezione politike i regionalnog razvoja.

Sagovornici su konstatovali i da nastavak i jačanje koordinacije u okviru evropskih makroregionalnih strategija - pre svega Dunavske, ali regionalnih - Centralno-evropske i Jadransko-jonske, od obostranog interesa.

Ministar Bratušek iskazala je spremnost Slovenije da pomogne evropski put Srbije.

Joksimovićeva i njeni sagovornci ocenili su da su bilateralni odnosi dve države na veoma visokom nivou i da postoji obostrano opredeljenje za njihovim intenziviranjem.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima