• 1
 ≫ 

Slovenija podržava politiku proširenja EU: Joksimović i Cerar razgovarali o evropskom putu Srbije

 ≫ 

Ocenio je da je učinak reformi, koje bi trebalo intenzivirati, vidljiv i da je značajno što su one u vladavini prava i ekonomiji identifikovane kao posebno bitne

  • 1
Jadranka Joksimović, Miro Cerar, Novi Sad

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Novom Sadu sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Slovenije Mirom Cerarom o nastavku evrointegracija Srbije i saradnji dve države u tom procesu, bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i drugim temama.

Ministarka je naglasila da će Srbija sa jednakom posvećenošću nastaviti sa procesom pristupanja i sprovođenjem reformi koje su najbolji model za sveukupan razvoj države i društva.

Ocenila je da, s obzirom na kvalitet reformi u vladavini prava i ekonomiji, nismo zadovoljni otvaranjem jednog poglavlja, ali i da je to pokazatelj da je EU primetila rezultate koje smo ostvarili u procesu EI.

Jadranka Joksimović zahvalila je na pomoći i podršci koju Slovenija daje Srbiji tokom puta ka punopravnom članstvu u EU.

Jadranka Joksimović, Miro Cerar, Novi Sad

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Novom Sadu sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Slovenije Mirom Cerarom-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Naročito je, u tom smislu, značajna višegodišnja razvojna pomoć - pružaju nam je slovenački eksperti, posebno u oblastima poput zaštite životne sredine, upravljanju vodama i kohezionoj politici.

Potpredsednik Vlade i šef diplomatije Slovenije Miro Cerar rekao je da Slovenija podržava politiku proširenja EU i da će nastaviti da podstiče EI Srbije.

Ocenio je da je učinak reformi, koje bi trebalo intenzivirati, vidljiv i da je značajno što su one u vladavini prava i ekonomiji identifikovane kao posebno bitne.

Cerar je objasnio i da je region jedan od prioriteta slovenačke spoljne politike - to potvrđuje podatak da je Zapadni Balkan prioritet Slovenije u pružanju razvojno-tehničke pomoći.

On je ukazao na značaj i opredeljenje Srbije za uspostavljanje što boljih odnosa u regionu.

Jadranka Joksimović, Miro Cerar, Novi Sad

Potpredsednik Vlade i šef diplomatije Slovenije Miro Cerar rekao je da Slovenija podržava politiku proširenja EU i da će nastaviti da podstiče EI Srbije-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Jadranka Joksimović sastala se u Novom Sadu i sa slovenačkim vicepremijerom i ministrom infrastrukture za oblast razvoja, strateške projekte i koheziju Alenkom Bratušek.

Joksimovićeva je akcentovala značaj kohezione politike, kao glavne politike EU, za ostvarivanje ciljeva razvojne strategije EVROPA 2020, i mehanizma za sprovođenje strukturnih reformi i državama članicama - a kroz otvaranje novih radnih mesta, unapređenje kvaliteta života i povećanje ukupnog ekonomskog razvoja.

Pošto je Ministarstvo za evropske integracije nadležno za pregovore u poglavlju 22 - Regionalna politika i kordinacija strukturnih instrumenata, dogovoreno je da se intenzivira ekspertska saradnja iz oblasti kohezione politike i regionalnog razvoja.

Sagovornici su konstatovali i da nastavak i jačanje koordinacije u okviru evropskih makroregionalnih strategija - pre svega Dunavske, ali regionalnih - Centralno-evropske i Jadransko-jonske, od obostranog interesa.

Ministar Bratušek iskazala je spremnost Slovenije da pomogne evropski put Srbije.

Joksimovićeva i njeni sagovornci ocenili su da su bilateralni odnosi dve države na veoma visokom nivou i da postoji obostrano opredeljenje za njihovim intenziviranjem.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA