• 0

Boljević i Ilić: Katastrofalna reforma iz 2009. da bude za nauk sadašnjoj vlasti

Nemerljiva šteta je naneta - istakla je počasna predsednca Društva sudija Srbije Dragana Boljević

  • 0

Posledice reforme paravosuđa iz 2009. su katastrofalne i osećaju se i dan danas, ocenili su za N1 počasna predsednca Društva sudija Srbije Dragana Boljević i član Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić.

Poručili su i da bi to trebalo da bude za nauk sadašnjoj vlasti da posluša stručnjake. Prošlo je 10 godina od reizbora sudija i tužilaca, kada je u dva dana 1.000 sudija i tužilaca ostalo bez posla. Bilo je simptomatično to što ni oni koji su izabrani, ni oni koji su razrešeni, nisu znali zašto. Samo nekoliko meseci posle toga neki od njih su ponovo birani na pravosudnu funkciju. Epilog je da je reforma pravosuđa, samo u naknadama plata razrešenih sudija i tužilaca, koštala državu 44 miliona evra.

Počasna predsednca Društva sudija Srbije i sudija Apelacionog suda u Beogradu Dragana Boljević podsetila je da su strukovna udruženja svojevremeno upozoravala da će građani jako dugo osećati posledice svega što se dešavalo 2009. godine.

Dragana Boljević, Predsednca Društva sudija Srbije

Počasna predsednca Društva sudija Srbije Dragana Boljević-Foto: Medija centar Beograd

- Mi smo postali paradigma neprava među strukovnim udruženjima u Evropi, u Savetu Evrope, u institucijama EU. Nemerljiva šteta je naneta - istakla je Boljević.

Član Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije, zamenik Republičkog javnog tužioca, član Državnog veća tužilaca i Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić dodao je da zbog katastrofalnih posledica reforme pravosuđa iz 2009. svi bili na gubitku - i građani koji nisu dobili bolje i efikasnije pravosuđe, i sudije i tužioci među koje se uselio strah, a na kraju i tadašnja vlast čiji su postupak građani kaznili na narednim izborima. Reforma koja je sprovedena pre deset godina, trebalo bi da služi za nauk sadašnjoj vlasti da posluša stručnjake, saglasili su se gosti "Novog dana".

Da biste unapredili pravosuđe morate imati konsenzus svih bitnih činilaca - strukovnih organizacija, politike i akademske zajednice, rekao je Goran Ilić i dodao da ukoliko toga ne bude bilo, svaka reforma je unapred osuđena na propast. - Mera kvaliteta Ustava nije samo njegova sadržina, nego i način njegovog donošenja (...) Između dva svetska rata imali smo oktroisani (nametnuti) ustav, koji je osuđen kao negativan, jer je bio jednostrani akt kralja - podsetio je on.

Goran Ilić, član Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije

Član Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije, zamenik Republičkog javnog tužioca, član Državnog veća tužilaca i Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić-Foto: Medija centar Beograd

Boljević je dodala da je svaka izmena pravnog sistema politički akt, i da Vlada i narodni poslanici, kao reprezenti narodne volje, imaju pravo da sprovode reforme onako kako misle da treba, ali da u vezi sa tim da li će te reforme biti celishodne i sa pozitivnim rezultatom, struka mora i treba da pomogne.

- Nama se čini da do sada struka nije dovoljno slušana, bili smo pozivani u radne grupe (za izradu ustavnih amandmana) do onog momenta dok se nije procenilo da su naše kritike neizdržive, da nisu više poželjne. Ali u međuvremenu su se pojavila neka druga udruženja koja pozdravljaju svaki akt vlasti. Nisam za to da se svaki potez vlasti napada, ako je nešto dobro treba da pohvalimo, ali ako nije dobro, sudije i tužioci imaju etičku dužnost da kažu da nešto ne valja - rekla je Boljević.

Uverena je i da ukoliko vlast odluči da ipak promeni Ustav, ima dovoljno vremena da se struka posluša.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima