• 0

Dačić: Potezi Prištine rezultat nervoze zbog optužnica koje se pripremaju za zločine tzv. OVK

Te optužnice će, prema nekim biti objavljene pre praznika, a prema nekima posle, kada god budu jasno je da to više nije prazna priča - rekao je ministar spoljnih poslova

  • 0

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izjavio je danas da sve što se ovih dana dešava u Prištini, jeste posledica frustracije Albanaca zbog optužnica koje priprema Specijalno tužilaštvo za zločine tzv. OVK.

Te optužnice će, prema nekim biti objavljene pre praznika, a prema nekima posle, kaže Dačić i ističe da kada god da budu jasno je da to više nije prazna priča.

Gostujući u jutarnjem programu Hepi televizije, Dačić je ukazao da je Albancima zato u ovom trenutku potreban balans pa plasiraju razne priče da su Srbi pravili velike zločine i slične priče.

Zato, ističe ministar, ne čudi ga ni to što je Jetljir Ziberaj, savetnik odlazećeg kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, izvukao neki zapisnik sa sednice Izvrsnog odbora SPS-a od pre mnogo godina.

nedelja NATO u Beogradu

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izjavio je da sve što se ovih dana dešava u Prištini, jeste posledica frustracije Albanaca zbog optužnica koje priprema Specijalno tužilaštvo za zločine tzv. OVK-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ne razumem šta je Albancima u tom dokumentu epohalno, jer na toj partijskoj sednici je bilo raznih tema, podnet je izveštaj o pregovorima sa Albancima u Rambujeu, na primer, i konstatovano da je SPS za mirno rešenje, ali i da ćemo u suprotnom braniti svoju zemlju i svoje teritorije - rekao je on.

O sveukupnoj situaciji u Pištini, Dačić kaže da se tamo "ne zna ko je gori, tolika kumulacija različitih unutrašnjih i spoljnih faktora na jednom mestu i nema pozitivnih poruka".

Pozitivno je, prema njegovim rečima, jedino da može da se razgovara sa jasno izrečenom željom da se dođe do rešenja.

Međutim, dodao je, vidimo sada ti pregovori o postizbornom koalicionom sporazumu idu teško, pa otuda i pitanje kada će Priština uopšte biti sremni da vode neke razgovore.

Kosovo, desetogodišnjica od proglašenja nezavisnosti, Priština

Albanci nisu svesni aktuelni situacije, oni su u velikoj zabludi ako misle da će nešto dobiti, smatra Dačić-Foto: Tanjug/AP

Imajući u vidu tu i političku situaciju generalno na međunarodnom planu, Dačić je ukazao da se ona drastično menja i da zato Srbija, prema njegovim rečima, treba da ima drugačiji pristup prema svim tema od interesa.

Govoreći o tužbi diplomatskog predstavnika Prištine u Vašingtonu, Fljori Čitaku, koju je protiv njega podnela UN zbog njegove izjave da ona ima srpsko državljanstvo, Dačić je najavio da će naredni put poneti spisak srpskih državljana zaposlenih u UN, a koji su s Kosova.

Činjenica je, istakao je, da oni imaju državljanstvo Srbije, a rade protiv Srbije, što je kaže važno, jer ovde je ipak reč o statusnom pitanju.

- Albanci nisu svesni aktuelni situacije - smatra Dačić i dodaje da su oni u velikoj zabludi ako, kako kaže, misle da će nešto dobiti.

Situacija se, dodao je, toliko komplikuje i potrajaće, što je, ocenio je, dobro za Srbiju, jer bolje je da traje nego da se donese pogešna odluka.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima