≫ 

Dačić: Potezi Prištine rezultat nervoze zbog optužnica koje se pripremaju za zločine tzv. OVK

Te optužnice će, prema nekim biti objavljene pre praznika, a prema nekima posle, kada god budu jasno je da to više nije prazna priča - rekao je ministar spoljnih poslova

  • 0

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izjavio je danas da sve što se ovih dana dešava u Prištini, jeste posledica frustracije Albanaca zbog optužnica koje priprema Specijalno tužilaštvo za zločine tzv. OVK.

Te optužnice će, prema nekim biti objavljene pre praznika, a prema nekima posle, kaže Dačić i ističe da kada god da budu jasno je da to više nije prazna priča.

Gostujući u jutarnjem programu Hepi televizije, Dačić je ukazao da je Albancima zato u ovom trenutku potreban balans pa plasiraju razne priče da su Srbi pravili velike zločine i slične priče.

Zato, ističe ministar, ne čudi ga ni to što je Jetljir Ziberaj, savetnik odlazećeg kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, izvukao neki zapisnik sa sednice Izvrsnog odbora SPS-a od pre mnogo godina.

nedelja NATO u Beogradu Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izjavio je da sve što se ovih dana dešava u Prištini, jeste posledica frustracije Albanaca zbog optužnica koje priprema Specijalno tužilaštvo za zločine tzv. OVK-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ne razumem šta je Albancima u tom dokumentu epohalno, jer na toj partijskoj sednici je bilo raznih tema, podnet je izveštaj o pregovorima sa Albancima u Rambujeu, na primer, i konstatovano da je SPS za mirno rešenje, ali i da ćemo u suprotnom braniti svoju zemlju i svoje teritorije - rekao je on.

O sveukupnoj situaciji u Pištini, Dačić kaže da se tamo "ne zna ko je gori, tolika kumulacija različitih unutrašnjih i spoljnih faktora na jednom mestu i nema pozitivnih poruka".

Pozitivno je, prema njegovim rečima, jedino da može da se razgovara sa jasno izrečenom željom da se dođe do rešenja.

Međutim, dodao je, vidimo sada ti pregovori o postizbornom koalicionom sporazumu idu teško, pa otuda i pitanje kada će Priština uopšte biti sremni da vode neke razgovore.

Kosovo, desetogodišnjica od proglašenja nezavisnosti, Priština Albanci nisu svesni aktuelni situacije, oni su u velikoj zabludi ako misle da će nešto dobiti, smatra Dačić-Foto: Tanjug/AP

Imajući u vidu tu i političku situaciju generalno na međunarodnom planu, Dačić je ukazao da se ona drastično menja i da zato Srbija, prema njegovim rečima, treba da ima drugačiji pristup prema svim tema od interesa.

Govoreći o tužbi diplomatskog predstavnika Prištine u Vašingtonu, Fljori Čitaku, koju je protiv njega podnela UN zbog njegove izjave da ona ima srpsko državljanstvo, Dačić je najavio da će naredni put poneti spisak srpskih državljana zaposlenih u UN, a koji su s Kosova.

Činjenica je, istakao je, da oni imaju državljanstvo Srbije, a rade protiv Srbije, što je kaže važno, jer ovde je ipak reč o statusnom pitanju.

- Albanci nisu svesni aktuelni situacije - smatra Dačić i dodaje da su oni u velikoj zabludi ako, kako kaže, misle da će nešto dobiti.

Situacija se, dodao je, toliko komplikuje i potrajaće, što je, ocenio je, dobro za Srbiju, jer bolje je da traje nego da se donese pogešna odluka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA