≫ 

Fajon: Moguć povratak u Beograd 2020. zbog procene sprovođenja odluka donetih tokom dijaloga

Ona je istakla da su evroparlamentarci od pocetka pričali da bi sproveli i drugu fazu dijaloga u srpskom parlamentu

  • 3
SRBIJA IZBORI DIJALOG Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon izjavila je da postoji mogućnost da se evroparlamentarci vrate u Srbiju krajem januara, ili početkom februara, 2020. godine kako bi procenili tempo sprovođenja Zaključaka i 17 obaveza usaglašenih tokom tri runde dijaloga.

- Ali, ostavljamo konačnu ocenu o napretku u ispunjavanju obaveza o unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora posmatračkoj misiji OEBS/ODIHR i drugim međunarodnim posmatračima, uključujući Posmatračku delegaciju Evropskog parlamenta - rekla je Fajon za Danas.

Fajon, koja je posredovala u međustranačkom dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, naglasila je da su evroparlamentarci spremni da u svakom trenutku obezbede dodatnu podršku narodu Srbije tokom ovog važnog izbornog perioda.

Ona je istakla da su evroparlamentarci od pocetka pričali da bi sproveli i drugu fazu dijaloga u srpskom parlamentu.

Kako je objasnila, ta faza bi se fokusirala na "unapređenje političkog dijaloga i parlamentarne kulture u Skupštini, što je suštinski uslov za napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji".

Bled, bledski strateski forum, Tanjug Fujon Ona je istakla da su evroparlamentarci od pocetka pričali da bi sproveli i drugu fazu dijaloga u srpskom parlamentu, Tanja Fajon - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Povodom najave predstavnika Saveza za Srbiju da će bojkotovati predstojeće izbore, uprkos obećanjima o unapređenju izbornog okruženja, Fajon je rekla da pokušava da shvati i posreduje, ali da nije na njoj da sudi, niti da se meša u bilo čiju odluku.

- Ali, ja slušam i razgovaram sa svim političkim akterima. Sačinili smo javni izveštaj o napretku u važnim segmentima, uključujući one koje je tražila opozicija. Takođe, rekli smo da smo mogli da postignemo i više da se uključila opozicija koja bojkotuje i da je u potpunosti iskoristila šansu koju smo ponudili u dijalogu - navela je ona.

Fajon je naglasila da je za demokrate dijalog uvek najbolji instrument za postizanje ciljeva, a da bojkoti predstavljaju "tup" instrument, koji retko donosi dobre rezultate.

Upitana da li predstojeći izbori mogu da budu smatrani "fer i regularnim" ukoliko na njima ne bude učestvovao najveći opozicioni blok, Fajon je rekla da bojkot treba da bude smatran poslednjim pribežištem u demokratiji koja ne funkcioniše onako kako bi trebalo.

Upozorila je da je izbor da se bude izvan izvornog procesa veoma rizična politička taktika i da može imati veliki ceh.

- Bojkoti se retko završavaju istinskim dobitima, a postoji rizik da će na gubitku biti sve strane koje žele demokratske izbore i dalje reforme kako bi se država približila EU - rekla je ona.

Fajon je naglasila da evroparlamentarci čine sve što je u njihovoj moći da bez odlaganja sprovedu konačni koraci kako bi se unapredili uslovi za održavanje parlamentarnih izbora.

Bled, bledski strateski forum, Tanjug Fujon Istakla je i da nije tačno da će EP da prestane da komunicira sa SZS-om ukoliko budu bojkotovali izbore, Tanja Fajon - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Insistiramo na tome da konkretno sprovođenje mora da bude u fokusu sada, kao i tokom izborne kampanje, kako bi se ostvarili opipljivi uslovi na terenu, naročito u domenu slobode medija - rekla je Fajon i apelovala na sve političke snage da učine sve što mogu da izbegnu bojkot izbora.

Istakla je i da nije tačno da će EP da prestane da komunicira sa SZS-om ukoliko budu bojkotovali izbore.

- Ne vidim nijedan razlog zašto ne bismo dalje komunicirali, to je njihova legitimna odluka. Mogu da ih savetujem da to ne cine i da žalim zbog bojkota, što se tice Saveza, da budem precizna, a govorim i o svim drugim proevropskim snagama, ali nema razloga da prestanemo da komuniciramo - rekla je Fajon.

Ona je poručila da bi žalila da u Srbiji demokratske i napredne snage, koje imaju dugu i snažnu tradiciju, ne budu naš partner u narednom sazivu Skupštine.

- Ne samo da žalim, vec sam i veoma zabrinuta da će odsustvo tih pro-EU glasova u narednom sazivu parlamenta oslabiti demokratske temelje odnosa EU i Srbije, i postati prepreka na važnom putu ka članstvu u EU - rekla je Fajon, dodajući da je njen "glavni cilj i san" demokratska, otvorena i moderna Srbija, unutar EU, koja se bori za dostojanstvo i bolji život svih svojih građana.

Fajon je rekla i da je, svaki put kad poseti Beograd, zapanjena "niskim nivoom političke kulture", navodeći da su dijalog i uzajamno razumevanje zamenjeni govorom mržnje, dezinformacijama i zastrašivanjem.

Ona je pozvala sve odgovorne političare, kao i medije, da se uzdrže od, kako kaže, verbalnih napada, zastrašivanja, lažnih vesti, govora mržnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    18. decembar 2019 | 15:40

    Шта дочеках! Да ми Словенци соле памет!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA