≫ 

Tači odbio Ramin poziv za učešće na samitu u Tirani

Tači smatra "da su takvi pozivi i inicijative potpuno besmisleni u situaciji kada srpska država i dalje negira zločine na Kosovu"

  • 13

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači objavio je da je odbio poziv albanskog premijera Edi Rame da prisustvuje regionalnom sastanku lidera zemalja zapadnog Balkana, 20. i 21. decembra, navodeći da u Tiranu ne ide "zbog prepreka Srbije u konsolidaciji državnosti Kosova".

- Uzajamna podrška i saradnja između Kosova i Albanije je prirodna i trajna. Međutim, za razliku od Republike Albanije, Republika Kosovo i dalje ima ozbiljne prepreke u konsolidaciji svoje državnosti. Nažalost, glavna prepreka dolazi iz Srbije koja u svim oblicima i mogućnostima stalno podriva naše napore na konsolidaciji naše državnosti - napisao je Hašim Tači na svom Fejsbuk nalogu.

Tači smatra "da su takvi pozivi i inicijative potpuno besmisleni u situaciji kada srpska država i dalje negira zločine na Kosovu".

Dodaje da ne može biti napretka u pogledu regionalne saradnje bez međusobnog priznavanja, i da okolnosti koje su sprečile učešće Prištine na prvom sastanku održanom u Novom Sadu i drugom koji je održan u Ohridu nisu promenjene.

Ocenio je da je "mini Šengen" "regionalna eksperimentalna inicijativa, koja je rezultat nesposobnosti EU da otvori vrata članstva državama Zapadnog Balkana".

- Na kraju, želim da naglasim da se okolnosti koje su sprečile učešće Kosova na prvom sastanku održanom u Novom Sadu i drugom održanom u Ohridu nisu promenile. Kao rezultat toga, ja kao predsednik Kosova u ime državnih institucija odbijam da prisustvujem trećem sastanku ovog regionalnog formata koji se održava u Tirani - napisao je Tači.

Albanski premijer Edi Rama pozvao je kosovskog predsednika Hašima Tačija da prisustvuje samitu "balkanskog mini-Šengena", koji će biti održan u Tirani od 20. do 21. decembra.

Video: Rama i Haradinaj slave nakon zajedničke sednice dve Vlade

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    18. decembar 2019 | 15:05

    Pa nisu Albanci ludi da pa da dozvole siptarima da se integrisu s njima.Rama je sve samo nije glup.Siptari du omca oko vrata kome kog,nekad Srbiji a danas bi Albancima ali ne ide im nikako.Morace da shvate da su samo gosti tj manjina u Srbiji!Nikakvu drzavu nece dobiti jer je nikada nisu ni imali a Srbija im pokloniti svoju zemlju nece sigurno dok su neki drugi podmiceni zapadnjaci to pokusali i nikada to nisu uspeli,niti ce.Siptari lose vesti za vas,komikuje se situacija u svetu,niste ni blizu fokusa zapacnih sila i ostacete na cedilu i onda cete napraviti taj oflucujuci pogresan potez koji ce rezultirati vasim nestankom.

  • igor

    18. decembar 2019 | 14:59

    Ma koje državnosti , jesi li ti bre normalan !!!! Za nas je KIM deo Srbije to je naša zemlja ali trenutno je okupirana teritorija !!!!

  • Драган

    18. decembar 2019 | 15:33

    Историја су векови а не дани и године .Замолио бих Шиптаре да буду искрени сами са собом !Нека објективно сагледају ИСТОРИЈУ.Њихови злочини над Србима трају од најезде Османлија .Њихово понашање кроз историју је било злочиначко .Они се никад нису друкчије понашали већ сам злочиначки .Чак кад им је и шлосер Броз дао пуну заштиту за чињење злочина хтели су више .Стара је изрека :” У туђем тањиру бифтек је увек већи “.Бифтек треба зарадити а не туђи отети .Изрека такође каже :”Отето - проклето “.Прерачунајте се .позовите ме помоћи ћу вам са задовољством .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA