• 1

Skupština nastavila rad: Poslanici postavljali pitanja

Poslanici su i ovog, kao i svakog četvrtka kada je u toku sednica, postavljali pitanja

 • 1

Poslanici Skupštine Srbije danas su postavljali pitanja vladi, kao i svakog četvrtka kada je sednica u toku, a interesovalo ih je šta će vlada i parlament da urade povodom peticije koju je potpisalo 100.000 građana za ukidanje izvršitelja, kakav je finansijski izveštaj Radio-televizije Srbije, kao i da li će tužilaštvo pokrenuti krivičnu prijavu protiv jednog od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Dragana Ðilasa.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj pitao je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković, premijerku Anu Brnabić i ministarku pravde Nelu Kuburović da li su obaveštene da je SRS podnela predlog za ukidanje javnih izvršitelja uz podršku 100.000 građana.

Šešelj je u danu za postavljanje poslaničkih pitanja naveo da su radikali podneli novi Predlog zakona o izvršnom postupku i obezbeđenju.

- Prošlo je tri meseca i nema nikakve reakcije. Na taj način pokazujete da ne poštujete volju građana već da štitite javne izvršitelje koji su se pokazali kao ljudi bez ikakvih moralnih skrupula, čast izuzecima. Isterivali su samohrane roditelje, invalide, stara i nemoćna lica - rekao je Šešelj.

On je poručio da cena efikasnijeg pravosuđa ne sme da bude suspendovanje ljudskih prava i dostojanstva, što se, kaže, sada dešava. Prema Šešeljevim rečima, obrt javnih izvšitelja u prvih šest meseci bio je pet milijardi dinara.

- Ne mislimo da neko ne treba da plaća dugove, ali niko ne sme da bude opljačkan, i to država mora da garantuje - rekao je Šešelj.

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Ðurić pitao je direktora Agencije za privredne registre zbog čega se na njihovom sajtu ne nalazi finansijski izveštaj RTS-a.

Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

- Pokušao sam da skinem finansijski izveštaj, ali nažalost nisam našao. Nedavno smo usvojili povećanje cene takse, ima i polemike u vezi sa uređivačkom politikom ove medijske ustanove. Bilo bi neophodno da RTS bude potpuno transparentan u svojim finansijama - rekao je Ðurić.

Premijerki je postavio pitanje odgovornosti v. d. direktorke Pošte Srbije Mire Petrović zbog nedavnog štrajka u tom preduzeću, jer je, kaže, u javnosti bilo neprijatnih scena u kojima je manadžment zastrašivao radnike i delio suspenzije.

- Želim da čujem i od Ministarstva za rad da li je došlo do kršenja radnih prava i prava na štrajk - rekao je Ðurić.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Atlagić pitao je zašto tužilaštvo nije pokrenulo postupak protiv Dragana Ðilasa koji je, tvrdi,

prisvojio 2011. godine 7,7 miliona evra od preduzeća Telekom Srbija.

- Nezakonito je otuđio 7,7 miliona evra 2011.godine tako sto je iskoristio političku poziciju gradonačelnika Beograda i izvršio politički pritisak na direktora Telekoma Branka Radujka da kupi četiri kablovska kanala. Telekom Srbija po zakonu tada nije mogao biti vlasnik medija - rekao je Atlagić.

On je ocenio da Ðilas ne namerava da se vrati u politiku putem izbora nego na ulici i haosom uz, kako kaže, asistenciju inostranih centara moći.

- Tako je i ušao u politiku posle 5.oktobra 2000 - rekao je Atlagić.

Poslanici su nakon postavljanja pitanja rad nastavili pretresom amandmana na Predlog zakona o javnim nabavkama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • deda Vasa

  19. decembar 2019 | 12:29

  Pa zar na sv.Nikolu Bog vas ubio?! Mnogo radite i radnim danom pa ste našli da prodajete maglu i na praznik.

  1
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA