• 0

Brnabić na Samitu Centralno-evropske inicijative u Rimu

Pred početak skupa, domaćin, italijanski premijer Ðuzepe Konte dočekao je Brnabić i predstavnike zemalja članica CEI

  • 0

U Rimu je danas počeo Samit Centralno-evropske inicijative (CEI), a među učesnicima, liderima zemalja članica te inicijative je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Pred početak skupa, domaćin, italijanski premijer Ðuzepe Konte dočekao je Brnabić i predstavnike zemalja članica CEI.

Međi učesnicima Samita su i premijeri Albanije Edi Rama, Hrvatske Andrej Plenković, Crne Gore Dušan Marković i Severne Makedonije Zoran Zaev, šef diplomatije Slovenije Miro Cerar...

Učesnici Samita će razgovarati o značaju evropskih integracija, međusobnoj ekonomskoj i privrednoj saradnji, kao i o poslovnim prilikama u regionu. Premijerka će se obratiti učesnicima Samita na plenarnoj sesiji, a tokom boravka u Rimu razgovaraće i sa predsednikom italijanske vlade Ðuzepeom Konteom.

Takođe, na marginama Samita predsednica srpske vlade sastaće se sa premijerom Moldavije Jonom Čikuom i sa novim evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Centralno-evropska inicijativa ove godine obeležava jubilej - 30 godina od uspostavljanja ovog formata saradnje, koji je nastao 1989. godine iz "saradnje četiri zemlje" - Italije, Austrije, tadašnje SFRJ i Mađarske. Današnjim Samitom se obeležava i završna faza ovogodišnjeg italijanskog predsedavanja CIE.

Inicijativa danas broji 17 članica - Albanija, Belorusija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Mađarska, Severna Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Crna Gora, budući da je Austrija tokom 2018. godine odlučila da istupi iz članstva.

Strateški cilj CEI je "regionalna saradnja za evropske integracije", a jedan od glavnih prioriteta CEI je saradnja sa EU, sa ciljem jačanja procesa evropskih integracija celog regiona.

Inicijativa funkcioniše po sistemu rotirajućeg jednogodišnjeg predsedavanja, a Srbija je predsedavala CEI 2011. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima