Tri dana pred sednicu skupštine u Prištini, vodeće stranke bez dogovora o vladi

Pritisak na dve stranke pobednice na izborima 6. oktobra da postingu finalni dogovor postaje veći kada se zna da je za tri dana zakazana konstitutivna sednica sedmog posleratnog saziva kosovske skupštine

  • 0

Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje uložiće narednih dana poslednje napore kako bi postigli koalicioni sporazum za formiranje sledeće kosovske vlade, prenosi prištinska štampa i dodaje da su dve strane i dalje u nesaglasju oko mesta budućeg predsednika tzv. Kosova, kada Hašimu Tačiju istekne mandat 2021 godine.

Pritisak na dve stranke pobednice na izborima 6. oktobra da postingu finalni dogovor postaje veći kada se zna da je za tri dana zakazana konstitutivna sednica sedmog posleratnog saziva kosovske skupštine.

Za sada nijedna strana nije nagovestila da će se povući iz zacementiranog stava oko mesta predsednika. DSK insistira da na tom mestu bude njihov kandidat i da Samoopredeljenje založi obećanje svojih 29 poslanika da će ga podržati.

U Samoopredeljenju međutim odbijaju zahtev DSK i pominju stav nemačkih poslanika, koji su krajem prošle nedelje tokom boravka u Prištini rekli da je prioritet formiranje vlade.

Aljbin Kurti U Samoopredeljenju, čiji je lider Aljbin Kurti, odbijaju zahtev DSK i pominju stav nemačkih poslanika, koji su krajem prošle nedelje tokom boravka u Prištini rekli da je prioritet formiranje vlade-Foto: Tanjug/AP

- Čekali smo nekoliko nedelja da se dogovor ostvari. To je naša želja i napravili smo neke konkretne ustupke i ponude, koje je predsednik javno izneo, radi transparentnosti. Čekamo da druga strana pokaže konkretnu spremnost za dogovor - rekao je Arljind Mandžuka iz službe za informisanje Samoopredeljenja.

Neslaganja nisu rešena ni nakon poslednjeg sastanka Aljbina Kurtija i Isa Mustafe u petak, održanog dan nakon što je međunarodna zajednica zatražila da bude potpisan koalicioni sporazum.

Iako je Samoopredeljenje od početka insistiralo na postizanju sporazuma samo oko funkcionisanja budućeg saziva vlade i skupštine, na poslednjem sastanku je predloženo da tačka koja se odnosi na predsednika ima fomulaciju "neutralan".

Takav stav bi podrazumevao posvećenost obe strane da postignu saglasnost o osobi kojia bi bila kandidat za predsednika.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA