• 2

Poslanici raspravljali o zajedničkom graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom

Sporazumom je predviđeno da zajednički granični prelaz za međunarodni drumski putnički saobraćaj bude izgrađen na teritoiji Srbije, opštini Preševo u području naselja Miratovac

 • 2
Poslanička pitanja, Skupština Srbije

Foto: Slobodan Miljević

Skupštini Srbije održana je rasprava o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza Miratovac-Lojane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da će se uspostavljanjem graničnog prelaza omogućiti unapređenje kretanja građana i promet roba između dve zemlje i da će se olakšati saobraćaj preko zajedničke državne granice.

Sporazumom je predviđeno da zajednički granični prelaz za međunarodni drumski putnički saobraćaj bude izgrađen na teritoiji Srbije, opštini Preševo u području naselja Miratovac.

Prema rečima ministra, u prvoj fazi zajednički prelaz Miratovac-Lojane funkcionisaće kao granični prelaz za pogranični saobraćaj na kome se obavljaju granične provere, a prelazak će biti omogućen na osnovu lične karte ili putne isprave.

Kako je dodao, u drugoj fazi zajednički granični prelaz će funkcionisati kao granični prelaz za međunarodni putnički saobraćaj.

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin - Foto: Nikola Tomić

- Balkanski narodi su upućeni jedni na druge i samo zajedničkim radom naš region može postati region mira i prosperiteta.U tom smislu je veoma važno uklanjanje prepreka slobodnom protoku robe, kapitala, usluga i ljudi u regionu, te je zbog navedenog ovaj prelaz veoma važan za regionalnu trgovinu - rekao je Vulin.

On je dodao da je "Balkan balkanskim narodima" ideja za koju su, kaže, živeli, ali i umirali mnogi srpski lideri, navodeći da je takva ideja retko nailazi na podršku velikih sila.

- Hrabrost predsednika (Aleksandra) Vučića jeste u tome što je prvi balkanski političar u proteklih puno vremena možda još od kralja Aleksandra koji je imao hrabrosti da izgovori rečenicu Balkan balkanskim narodima - rekao je Vulin u Skupštini Srbije.

Kako je kazao, takva ideja može da promeni Balkan od regiona ratova i sukoba u region mira i razvoja.

- Kad god smo mi Balkanci odlučivali jedni o drugima, mi smo živeli u miru, kad su odlučivali o nama ratovali smo za tuđe interese i krvarili smo zbog sukoba, ratova, svađa… - istakao je Vulin.

Vulin je naveo da će dogovor koji su predsednik Vučić i premijeri Republike Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama, na inicijativu srpskog šefa države postigli o smanjivanju carinskih postupaka drastično uvećati privlačnost sve tri zemlje za direktne strane investicije.

Takođe, kako je rekao, doprineće i bržem protoku roba, a samim tim smanjiti i vreme transporta robe do finalne destinacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • СРБ

  А јесте ли размишљали о укидању зелених картона.

  3
  0

  Podelite komentar

 • W

  Zazidaj to bree:)

  1
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima