• 1

Predloženo šest kandidata za članove REM-a, Skupština bira tri

Odbor za kulturu i informisanje utvrdio je predlog šest kandidata za članove REM-a

  • 1

Poslanici Narodne skupštine Srbije uvrstili su u dnevni red tekuće sednice predlog Odbora za kulturu i informisanje za izbora nedostajuća tri člana REM-a i izjašnjavaće se u danu za glasanje tekuće sednice.

Odbor za kulturu i informisanje predložio je poslanicima šest kandidata, a raspravu o REM-u i budućim članovima tog tela poslanici su po hitnom postupku uvrstili u dnevni red ove sednice. Sutra o amandmanima na četiri tačke dnevnog reda.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski kazao je da su kritike prema REM-u počele onog trenutka kada su poslanici vladajuće većine kazali da je po zakonu potrebno izabrati nedostajuća tri člana, što je bilo pre šest meseci, i istakao da poslanici te stranke imaju više kritika na račun tog tela od onih koji su "na ulici umesto u parlamentu".
- Ovakav REM sa šest članova, koji nije obavio posao kada su u pitanju prekogranične televizije i SBB, odgovarao je samo Draganu Đilasu i Draganu Šolaku i nikome drugom - kazao je Komlenski.

FPN, sastanak opozicije i vlasti

Komentarišući predložene kandidate, poslanik Pokreta Socijalista Đorđe Komlenski je kazao da svi ispunjavaju formalno-pravno uslove za članove REM-Foto: Marko Jovanović

Komentarišući predložene kandidate, Komlenski je kazao da svi ispunjavaju formalno-pravno uslove za članove REM.
Prema njegovim rečima, Pokret socijalista će insistirati da se sa menadžmentom RTS-a raščisti, jer su nezadovoljni njihovim radom, ne zato što ih nema, već zato što nema dovoljno kulture, obrazovanja, što su građani morali da plaćaju da gledaju utakmice reprezentacije, Crvene zvezde i Partizana, kako kaže, nekim prekograničnim televizijama.
- To što menadžment RTS-a radi je zrelo za temeljno ispitivanje tužilaštva za organizovani kriminal - smatra Komlenski.
Predsednica parlamenta u svojstvu poslanice SNS-a, Maja Gojković, kazala je da je iznenađenja što je malo poslanika zainteresovano za raspravu o REM-u, jer se o tome priča već godinama i svi imaju primedbe na rad tog tela, kao i na medijsku sliku u Srbiji.
Kako je navela, njena glavna zamerka je što mediji malo pažnje obraćaju na suštinski skupštinski rad, a to što imaju direktni televizijski prenosi sednica ne znači da mediji informišu o radu Skupštine.

SKUPSTINA IPU GOJKOVIC

Maja Gojković je kazala da je iznenađena što je malo poslanika zainteresovano za raspravu o REM-u, jer svi imaju primedbe na rad tog tela, kao i na medijsku sliku u Srbiji-Foto: Tanjug/Bojan Stekić

- Interesantni smo samo kada se desi neki incident, a da pitamo novinare šta imamo na dnevnom redu zasedanja, 97 odsto bi palo na ispitu, tri odsto bi položilo. Njima su važne trivijalne stvari, a ne suština - kazala je Gojković.
Istakla je da na rad REM-a i medijsku sliku ima više primedbi nego SzS i da to "što neko sa ulice hoće da bude interesantniji od poslanika je njihova privatna stvar". Kritikujući poslanike vladajuće koalicije koji su kazali da neće glasati za predložene kandidate, jer njihove Odbor za kulturu i informisanje nije predložio, Gojković je navela: "Ne mogu svi kandidati da prođu, neko iz većine kaže nije prošao moj, za ove neću da glasam ni lud, tako se ne radi".
Navela je da su predlozi za članove dobri i da će u danu za glasanje glasati kako odluči većina poslaničkog kluba SNS-a.
Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj ocenio je da je izbor tri člana puka formalnost, jer se vladajuća koalicija, kako kaže, setila da to stavi na dnevni red tek po "diktatu Evropske unije".
Navodeći da je jedan od kandidata Judita Popović član LDP-a, Šešelj je kazao da je ona "slavila smrt Slobodana Miloševića" i upitao kako će poslanici Socijalističke partije Srbije glasati za nju.
Poslanik Đorđe Vukadinović zamerio je što je izbor članova REM-a stavljen na dnevni red po hitnom postupku i dodao da je izbor novih članova REM-a deo političkog dogovora vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    Odbor po ukusu - parova, zadruge, granda, crvenog meseca i td, a kultura ma ko .... kulturu kaze Radovan III.

    0
    0

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima