Sutra sednica na kojoj bi mogla da bude formirana Vlada u Prištini, Albanci i dalje neusaglašeni

Konstitutivna sednica kosovskog parlamenta zakazana je za sutra za 15 sati, ali se još uvek ne zna ko bi mogao formirati skupštinsku većinu, a time i kosovsku vladu

  • 0

Dan uoči zakazane konstitutivne sednice kosovskog parlamenta, zakazana je za sutra, među strankama koje bi mogle da formiraju skupštinsku većinu, a time i kosovsku vladu, i dalje verbalni sukobi. Poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiju rekla je da je zahtev Demokratskog saveza Kosova za mesto predsednika nepravedan i da je to neprihvatljivo.

Ona je ponovila da su građani na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra izrazili jasnu volju da narednu vladu u Prištini formiraju Samoopredeljenje i DSK.

- Kao stranka radimo u skladu sa okolnostima i pošto su građani izabrali ove partije, uložili smo napore da postignemo dogovor o koaliciji - rekla je Hadžiju u intervjuu za platformu Kalkso.

Pristina panorama grada Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslanica stranke Aljbina Kurtija navela je da u odnosima sa DSK nije problem međusobno poverenje, nego njihov zahtev za mesto predsednika kada Hašimu Tačiju istekne mandat, koji je nazvala iracionalnim.

- Ne postoji nepoverenje, već zahtevi koji su za Samoopredeljenje neprihvatljivi - rekla je Hadžiju.

Konstitutivna sednica kosovskog parlamenta zakazana je za sutra za 15 sati, ali se još uvek ne zna ko bi mogao formirati skupštinsku većinu, a time i kosovsku vladu.

Iako se u prvom trenutku činilo da će dve stranke sa najviše glasova na izborima održanim 6. oktobra, "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija i DSK Ise Mustafe brzo napraviti dogovor, to se nije dogodilo.

Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Kako navode prištinski mediji, problem je nastao u vezi sa dogovorom ko će naslediti Hašima Tačija na funkciji predsednika, a iako će se o tome odlučivati tek za godinu i po do dve, to je prouzrokovalo sukobe izmešu dve stranke.

Sa jedne strane, "Samoopredeljenje" smatra da njima treba da pripadne to mesto, s obzirom na broj glasova na izborima, dok ga DSK traži za sebe. Tako bi, praktično, "Samoopredeljenju", odnosno Aljbinu Kurtiju, ostalo mesto premijera, dok bi druga najveća stranka na KiM po broju glasova imala predsednika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA