≫ 

Pokušaćemo da pomognemo našem narodu u Crnoj Gori. Vučić: Verujem da svetinje neće biti ugrožene

Mogu da izrazim našu zabrinutost i nadu da će svetinje naše crkve biti sačuvane - rekao je predsednik Srbije

  • 37

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zabrinutost zbog situacije u Crnoj Gori i nadu da će srpske svetinje biti sačuvane.

- Mogu da izrazim našu zabrinutost i nadu da će svetinje naše crkve biti sačuvane, a mi ćemo, u skladu sa diplomatskim mogućnostima, striktno vodeći računa o našim pravima i obavezama, ne urušavajući prava jedne i druge zemlje, da pokušamo da pomognemo našem narodu i crkvi - rekao je on.

Vučić je kazao da će se pomoći znanjem i stručnošću naših pravnika, kao i na sve moguće druge načine.

- Verujem i nadam se, pre svega, da će se uzavrela atmosfera prevesti u mirnije tokove, da naše svetinje neće biti ugrožene i da ćemo moći da se posvetimo rešavanju drugih problema u regionu - naglasio je on.

Aleksandar Vučić, Ipsilon krak Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Pomoći ćemo našem narodu ne rušeći mostove sa našim susedima - zaključio je on.

O kritikama na Strategiju odbrane Republike Srpske koje su upućene iz BiH

- Šta vam smeta u Strategiji odbrane i nacionalne bezbednosti Srbije, u kojoj stoji da je naš posao da pomognemo očuvanju RS u okviru BiH, da nemate neke planove da uništite RS - upitao je danas predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući krirtike iz BiH na račun tog dokumenta.

Upitan kako vidi reagovanja iz BiH da Strategija može da naruši odnose dve države, Vučić je podsetio da je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, pre tri dana rekao da je, što se njega tiče, Kosovo nezavisno i da je to završena priča.

- To se ne radi, posebno ako ste u BiH, koja nije priznala Kosovo - podvukao je predsednik Srbije.

- Prećutao sam to, reč nisam rekao. A, mi u Strategiji imamo da je naš posao da čuvamo i pomognemo očuvanje RS u okviru BiH. Šta vam tu smeta? Je l'' imate neke planove da uništite RS? Je l'' to problem, što ćemo da čuvamo Dejtonski sporazum - upitao je Vučić.

Poručio je da niko nije rekao da RS treba da se ujedinjuje sa Srbijom, već je samo rečeno da se očuva RS u okviru BiH.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Ipsilon krak Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- A, vi nama kažete - Kosovo je nezavisno. I vi ste ljuti, a mi nismo - dodao je on.

Rekao je da će opet prećutati takve izjave iz BiH, jer onaj ko ćuti, ne želi da vređa i odgovara na takav način, to ne radi zbog slabosti, već zato što želi dobre odnose sa svima.

- Moramo da živimo zajedno i suiguran sam, koliko mi poštujemo njihove interese i integritet BiH, da će i oni razumeti da je važno da poštuju integritet i vitalne interese Srbije i srpskog naroda - rekao je Vučić.

Vučić za desetak dana sa predstavnicima namenske

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će se za desetak dana sastati sa predstavnicima namenske industije u Srbiji koja je, kaže, u prethodnom periodu zbog slučaja Krušik pretrpela veliku štetu.

Vučić je, upitan može li saopštenje kompanije Krušik "urazumiti one koji svojim izjavama ugrožavaju rad kompanije", rekao da nije pročitao saopštenje u celini i da ne bi mogao da ga komentariše, osim ključne poruke koju je video, a to je da im je naneta velika šteta.

Aleksandar Vučić, Ipsilon krak Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Rekao je da će se u narednih desetak dana sastati sa predstavnicima namenske industrije Srbije.

- Naneli su veliku štetu Srbiji, Valjevu, Krušiku. Moraćemo da se borimo, da podižemo Srbiju, vojnu industriju, da zaštitimo 11.000 radnika i da guramo Srbiju napred - rekao je Vučić.

Holding kompanija Krušik saopštila je juče da su navodi o takozvanim zloupotrebama u Krušiku naneli najveću štetu upravo kompaniji i apelovala na javnost i medije da poslovanje i kontrolu poslovanja prepuste nadležnim organima i institucijama, a fabriku ne koriste za dnevno-političke razmirice i lične promocije.

Kompanija u saopštenju navodi da su svi napadi pod maskom zaštite narodnih, državnih ili nečijih drugih interesa inicirani bilo od strane konkurencije, bilo od strane nedobronamernih ili izmanipulisanih pojedinaca, najveću štetu naneli i nanose upravo Krušiku i njegovoj reputaciji i ističe da dalja medijska tumačenja i negativno spominjanje Krušika mogu samo naneti još veću i nepopravljivu štetu.

"Nije nerealno, uradićemo 5.000 kilometara puteva"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da nije neralno, kako smatraju njegovi kritičari, da se u narednih pet godina izgradi 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva u Srbiji i ponavlja da će u njih biti uloženo 900 milona evra.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Ipsilon krak Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je, odgovarajući na pitanje kako vidi ocene pojedinih ekonomista za list Danas, da su ti planovi nerealni, u šali rekao da je i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak tražio više novca, odnosno milijardu evra, ali da su se Putevi Srbije posle saglasili sa cenom od 900 miliona evra.

A kritičari, kaže, uvek govore da je nerealno, šta god da on najavi.

- Da podsetim, govorili su da je moja fantazmagorija i to što sam najavljivao izgradnju Beograda na vodi - kazao je i dodao da su se tada pojedini novinari slikali pored restorana u Beogradu na vodi, Sava nove, i rekla da je to Beograd na vodi, samo jedna kafana, te da je to sve fantazija.

To su govorili i za autoput u Grdeličkoj klisuri i autoput prema Bugarskoj, kao i za autoput Miloš Veliki, kaže Vučić.

Tako su, navodi, govorili i da prosečne plate neće biti 500 evra i istakao da će u januaru, febraru i martu biti i veće od 500 evra, što je mnogo više nego 340 evra u vreme prethodne vlasti.

Predsednik je rekao da će, inače, deo novca za 5.000 kilometara puteva izdvojiti Putevi Srbije od svog prihoda, a deo država iz budžeta.

Najavio je da će sutra biti predstavljena kompletna mreža puteva, kako je rekao, kao krvotok u organizmu sa krvnim sudovima.

- Prikazaćemo koje su arterije i vene u putnoj mreži, a šta ćemo da uradimo, i tih dodatnih 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva - zaključio je.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nika

    27. decembar 2019 | 22:01

    Srbija je zemlja koja je uvek spremna da pomogne svom narodu.

  • sgdf

    27. decembar 2019 | 13:35

    Ovo što se dešava u Crnoj Gori, nije se dešavalo ni za vreme Turske okupacije, a ni za vreme komunizma.

  • Sonja

    27. decembar 2019 | 12:47

    Srbija je uspesna zahvaljujuci politici Predsednika Aleksandra Vucica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA