Kosovo: Recipročne mere sa Srbijom

Kosovska skupština usvojila novu odluku o reciprocitetu sa Srbijom uprkos protivljenju "Samoopredeljenja"

  • 0

Kosovska skupština usvojila je novu odluku o reciprocitetu sa Srbijom, poništivši prethodnu koja je usvojena na inicijativu pokreta "Samoopredeljenje". Za novi predlog glasalo je 50 poslanika, 41 je bio protiv i jedan uzdržan.

Ovom odlukom kosovska vlada treba da svaka tri meseca izveštava Skupštinu o sprovođenju mera reciprociteta u odnosima s Beogradom.

- Novom odlukom Skupština Kosova pozdravlja sve postignute sporazume Vlade Kosova i Srbije i podržava njihovo sprovođenje, te se nalaže Vladi da uspostavi recipročne mere sa Srbijom i da izveštava Skupštinu svaka tri meseca o toku dijaloga i reciprociteta - izjavio je Adem Grabovci, šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, čiji je lider predsednik vlade Hašim Tači.

Grabovci je ocenio da ovaj predlog otvara put Kosovu ka evropskim integracijama.

Poslanik "Samoopredeljenja" Visar Imeri tokom rasprave u Skupštini izjavio je da nespremnost Vlade da sprovede raniju odluku nanosi veliku štetu Kosovu.

"Samoopredeljenje" je 14. januara blokiralo prilaze administrativnim prelazima Bela zemlja i Merdare u pokušaju da spreči dotok robe iz centralne Srbije. Taj pokret optužuje Vladu da ne sprovodi prethodno usvojen predlog o sprovođenju mera reciprociteta u političkim, trgovinskim i ekonomskim odnosima s Beogradom.

Predstavnici "Samoopredeljenja" poručili su da će organizovati nove proteste, kad god smatraju da je interes Kosova ugrožen.

(Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA