Dvanaest godina od smrti Stambolića

Policija je posmrtne ostatke Stambolića pronašla 27. marta 2003. godine u sklopu policijske akcije "Sablja", kada su, nakon što su uhapšene, progovorile njegove ubice, pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO)

  • 0

Danas se navršava 12 godina od kidnapovanja i ubistva bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Stambolić je 25. avgusta 2000. kidnapovan u Košutnjaku, nedaleko od restorana "Golf", a apel javnosti Srbije povodom njegovog nestanka potpisalo je septembra 2000. godine oko 100 poznatih javnih ličnosti.

Nedugo zatim bio je formiran Odbor za oslobađanje Stambolića.

Policija je posmrtne ostatke Stambolića pronašla 27. marta 2003. godine u sklopu policijske akcije "Sablja", kada su, nakon što su uhapšene, progovorile njegove ubice, pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO).

Stambolićevi ostaci pronađeni su u jami na Fruškoj gori, a detalje o otmici i ubistvu obelodanio je pred novinarima tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović.

On je, između ostalog, saopštio da je motiv za ubistvo Stambolića bio politički, te da je ubijen kao mogući kandidat na predsedničkim izborima održanim septembra 2000.

Specijalni sud u Beogradu je 2005. godine u presudi Stambolićevim ubicama zaključio da je komadant JSO Milorad Ulemek Legija, kako je navedeno, po nalogu Slobodana Miloševića naredio pripadnicima svoje kriminalne grupe da ubiju Vuka Draškovića i otmu i ubiju Stambolića.

Presudu je dve godine kasnije potvrdio Vrhovni sud Srbije. Taj sud je potvrdio i maksimalnu zatvorske kaznu od 40 godina Ulemeku kao organizatoru i Branku Berčeku kao neposrednom izvršiocu.

Stambolić je rođen 1936. godine, školovao se Ivanjici i Užicu, srednju industrijsku školu završio je u Rakovici a Pravni fakultet u Beogradu.

Radio je u fabrici "Cer" u Čačku, "IMR" u Rakovici i bio direktor "Tehnogasa", a potom predsednik Privredne komore Beograda.

Bio je i poslanik Skupštine Srbije, predsednik Gradskog komiteta SK Beograda, predsednik Izvršnog veća Srbije, član i predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije i predsednik Predsedništva Srbije.

Sukob nekada bliskih saradnika Miloševića i Stambolića kulminirao je na Osmoj sednici CK SKS 1987. godine, koja je označila početak političkog uspona Miloševića.

Stambolić je nakon odlaska s političke scene rukovodio "Jubmes bankom" u Beogradu.

Sahranjen je 8. aprila 2003. godine na Topčiderskom groblju, uz najviše državne počasti.

(I. M. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA