Palmer preneo stav SAD o izbornim uslovima i odluci opozicije o bojkotu

Nadam se da će lideri opozcije preispitati svoju odluku - rekao je specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan

  • 9
Metju Palmer, SAD, Balkan, Kosovo i Metohija FOTO TANJUG/ ZORAN STANIC/ bk

SAD su razočarane odlukom lidera dela opozicije da bojkotuju predstojeće izbore i smatraju da je to greška, izjavio je specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer.

- To je greška kojom oduzimaju pravo glasa sopstvenim biračima uz rizik da javnost u Srbiji ostave sa malo pravog izbora predstojećeg proleća - rekao je Palmer za "Srpski telegraf", prenosi Tanjug.

On je dodao da se nada da će lideri opozcije preispitati svoju odluku, kao i da se, takođe, nada da će Vlada Srbije učiniti sve što je u njenim moćima kako bi obezbedila "ravan teren" i fer uslove za parlamentarne izbore na proleće.

Govoreći o razlozima zbog kojih Vašingtonu smeta saradnja Srbije sa Rusijom, Palmer je, pre svega, istakao da bi SAD želele da se Beograd opredeli za njih kao partnera.

Metju Palmer, SAD, Balkan, Kosovo i Metohija FOTO TANJUG/ ZORAN STANIC/ bk

- Srbija je odlučila da je njena budućnost na Zapadu, uključujući i članstvo u EU. Mi podržavamo taj cilj i uložili smo znatne napore, energiju i sredstva da se on ostvari - rekao je američki diplomata.

On smatra da su ciljevi Rusije i Kine znatno različiti od ciljeva SAD.

- Pogotovo Moskva, aktivno radi protiv zapadne orijentacije ovog regiona. Što se tiče saradnje s Kinom, preporučili bismo Beogradu da dobro razmisli o svojim interesima pre nego što pozove kineske kompanije, koje funkcionišu kao produžena ruka kineske države, da upravljaju ključnim elementima infrastrukture u Srbiji, kao što je telekomunikacija - kaže Palmer.

Govoreći o saradnji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Palmer je rekao da se oni dugo poznaju, da ga ceni i da ga doživljava kao prijatelja.

- Nije da se uvek slažemo, ali naši razgovori su promišljeni i okrenuti budućnosti. Predsednik Vučić se posvetio uvođenju Srbije u EU. To je i naš cilj. To je zajednička vizija koja nam daje čvrste osnove da prevaziđemo moguća neslaganja, ma kakva ona bila. Cenim naše razgovore i uvek im se radujem - dodao je Palmer.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    31. decembar 2019 | 09:46

    Ako sam do sada i imao dilemu šta je ispravno činiti - sada više nemam, definitivno bojkot!

  • Rambo

    31. decembar 2019 | 10:01

    Ti ces da nam kazez sta da radimo i sta je dobro za nas!Ajde bre idi pa lazi gradjane Libije,Iraka,Sirije,Avganistana...

  • Boban

    31. decembar 2019 | 14:31

    Kad ti amer kaze da radis nesto pogresno znaci da radis sve kako treba i da trebas nastaviti tim putem.Sto se tice izbora u Srbiji ako ce mo realno nema se za koga ni glasati koji god dodje na vlast jedno prica a drugo radi tako da ako dodje i neki novi isto ce biti u principu ide samo na gore jer svake godine smisle neke nove namete kako da ti jos uzmu vise para iz dzepa da bi se posle na tv mogli hvaliti kako Srbija ima pare i bolje se zivi u Srbiji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA