≫ 

Zagrevanje pred izbore već počelo: Šta je doneo dijalog vlasti i opozicije

Šefica Odbora EP zaduženog za Srbiju Tanja Fajon ocenila je da je tokom dijaloga postignut napredak i istakla da je pitanje slobode medija najznačajnije

  • 1

Godina 2020. je izborna, a o pravilima pre izlaska na birališta pregovaralo se već od sredine 2019. Vlastima i delu opozicije koji nije u bojkotu krajem prošle godine pomagali su i evroparlamentarci.

Judita Popović, Zoran Simjanović i Aleksandar Vitković, nova lica u REM-u, direktna su posledica pregovora vlasti i dela opozicije. Obećanje da će biti izabrano pet članova, tako je delimično ispunjeno.

- Sačekaćemo kako će dalje teći stvari, kakav će biti dogovor u REM-u, da li ćemo dobiti još dva prazna mesta - kaže Mirko Krlić, predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

To znači da bi dva aktuelna člana trebalo da podnesu ostavke ili da budu smenjeni.

Bojan Klačar Bojan Klačar iz CESID-a ističe da će, ukoliko se izabere pet novih članova, struktura Saveta REM-a biti bitno drugačija i možda će imati nekakav drugačiji odnos prema samoj izbornoj kampanji-Foto: Medija centar Beograd

Bojan Klačar iz CESID-a ističe da će, ukoliko se izabere pet novih članova, struktura Saveta REM-a biti bitno drugačija i možda će imati nekakav drugačiji odnos prema samoj izbornoj kampanji.

Šta očekuju politički lideri

Čini se da je zagrevanje pred izbornu kampanju već počelo.

- Treba to narodu priuštiti, hoće li gledati to ili nešto drugo, to je njegova volja - kaže lider SRS-a Vojislav Šešelj.

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, smatra da će se na proleće desiti izbori bez opozicije. Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović napominje da PSG nije odlučio ni o izlasku niti o bojkotu.

2019 OCENA DACIC Predsednik SPS-a Ivica Dačić kaže da se svi trude da posvađaju njega i Vučića. "Nismo mi ludi", poručuje lider socijalista-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik SPS-a Ivica Dačić kaže da se svi trude da posvađaju njega i Vučića. "Nismo mi ludi", poručuje lider socijalista.

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić očekuje "teške izbore".

Suočavanje kandidata na RTS-u

Prema zakonu, RTS ima obavezu da biračima pruži uvid u izbornu ponudu.

- Imaćemo sasvim sigurno debatne emisije u kojima će kandidati moći da se međusobno suoče, i uobičajene informativne emisije gde ćemo nastojati da napravimo balans - kaže urednik na RTS-u Zoran Stanojević.

Sve je počelo pre osam meseci razgovorom na skupštinskom kolegijumu predsednice Parlamenta sa predstavnicima poslaničkih grupa, ali ne i sa poslanicima koji su od februara u bojkotu.

- Razgovorom koji je pokazao da je parlament mesto u kojem se odigrava politički dijalog - istakla je predsednica Skupštine Maja Gojković.

"Iscrpljujući razgovori" na Fakultetu političkih nauka

Politički dijalog ipak nije nastavljen u Skupštini. Vlast i deo opozicije od juna do septembra o izbornim uslovima pregovarali su na Fakultetu političkih nauka.

Milan Antonijević, sastanak Foto: Tanjug/Tanja Valic

Jedan od organizatora dijaloga, Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, nazvao je razgovore iscrpljujućim.

U prisustvu evroparlamentaraca rasprava je bila umerenija. Sa FPN-a dijalog se preselio u "staru" skupštinu.

Vladimir Đukanović iz SNS-a rekao je tada da je "sve bilo super". "Zaista lepo, dišemo kao jedan", naveo je Đukanović.

Aris Movsesijan iz Nove stranke poručio je tokom dijaloga da oni imaju tri uslova. "To su konkretno – mediji, mediji, mediji", naveo je Movsesijan.

Optimizam predstavnika Evropskog parlamenta

Evroparlamentarci su posle tri susreta sa delom opozicije i vlašću bili optimistični.

- Nova lica u REM-u, to je argument koji možemo da damo onima koji razmišljaju da ne učestvuju u izborima - istakao je izaslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn.

Bled, bledski strateski forum, Tanjug Fujon Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Šefica Odbora EP zaduženog za Srbiju Tanja Fajon ocenila je da je postignut napredak i istakla da je pitanje slobode medija najznačajnije.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik najavio je da će nastaviti da pružaju podršku u realizaciji svih koraka.

To su obuka biračkih odbora, pravilnik o radu Javnih servisa u izbornoj kampanji, ažuriranje biračkog spiska, novouspostavljeni Nadzorni odbor, dopuna i izmena četiri zakona kada je reč o funkcionerskoj kampanji.

Bojan Klačar smatra da na pregovorima nije učinjen "finalni iskorak" po pitanju veće spremnosti SNS-a da prihvati još neke važne preporuke, pre svega one koje se odnose na medije i funkcionersku kampanju.

- Ono što jeste ostao kao nedostatak je to što smo imali krnji sastav opozicije, dakle od devet rundi razgovora čitava opozicija je bila prisutna na tri - naveo je Klačar.

Ko će biti na izbornom listiću, znaće se najranije za dva meseca. Građani će na birališta izaći najkasnije trećeg maja.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA