• 11

"Ne prihvatamo optužbe u kojima se odgovornost za krizu u Crnoj Gori prebacuje na zvanični Beograd"

Te izjave dolaze kroz izjave najviših državnih funkcionera i kroz organizovanje raznih peticija od strane onih koji su potpisivali peticije protiv srpskog naroda - rekao je Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

  • 11

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore da mu se uruči protestna nota, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da je to, imajući u vidu celokupnu situaciju, pokušaj da se nađe alibi za krizu u Crnoj Gori.

- Apsolutno ne prihvatamo optužbe koje dolaze kroz izjave najviših državnih funkcionera i kroz organizovanje raznih peticija od strane onih koji su potpisivali peticije protiv srpskog naroda, a u kojima se odgovornost za krizu u Crnoj Gori prebacuje na zvanični Beograd i Srbiju. Mi još jednom izražavamo svoje protivljenje donošenju Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, jer je on uperen i usmeren protiv prava i sloboda srpskog naroda, i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori - rekao je Dačić i podsetio da Srbija ima legitimno pravo i obavezu da govori o Srbima u Crnoj Gori, u interesu njihovih prava i sloboda, jer ih u Crnoj Gori ima 29 odsto.

Kako je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, rukovodstvo u Srbiji, u želji da se sačuva mir i da se dijalogom rešavaju svi problemi, od prvog dana daje takvu izjavu i ne razume ovakve stavove i napade na zvanični Beograd.

Dačić je upitao čime je to zvanični Beograd uzrokovao krizu u Crnoj Gori, da li je doneo sporan zakon ili govorio o pravima Crnogoraca koji žive u Srbiji.

Vladimir Božović

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore da mu se uruči protestna nota-Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Govore da je ugrožena nezavisnost Crne Gore. Dosta više ta priča. Od koga je ugrožena, ko je kada spomenu da ne treba da bude nezavisna država? - upitao je on.

Ocenio je da nije u interesu da se stalno zaoštrava situacija i traže veštačke teme koje nisu aktuelne.

- Mi ne govorimo o nezavisnoj Crnoj Gori, to nas ne interesuje. Interesuju nas dobri odnosi sa Crnom Gorom i pravo srpskog naroda. Kao što njih interesuje da li će prava Crnogoraca koji žive u Srbiji biti poštovana. Nismo za dalje zaoštravanje situacije - naglasio je šef srpske diplomatije.

Kada je reč o želji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Badnji dan provede sa svojim narodom u Crnoj Gori, rekao je da će to biti najavljeno vlastima u Podgorici, a da je poseta verskog karaktera.

2019 OCENA DACIC

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ne radi se o zvaničnoj, radnoj poseti, već je usmerena na posetu Srbima koji žive u Crnoj Gori za Božić. Ta poseta nema nikakve negativne konotacije. Naprotiv, ako do posete dođe ona je u interesu mira - podvukao je on.

Osudio je i peticiju koja se organizuje od strane crnogorskih vlasti gde, kako je rekao, svi srpski neprijatelji potpisuju tvrdnju da navodna opasnost dolazi iz Beograda.

Dačić je rekao da je Srbija najbliža sa Crnom Gorom i da ne treba veštački praviti sukobe.

- Iz Beograda se podstiče mir i dijalog, ne sukobi. Ako neko radi protiv interesa srpskog naroda nemojte da očekujete da ćemo da aplaudiramo odavde. Sve države brane interese svog naroda. To radi i Srbija, ali ne želeći da se svađa sa Crnom Gorom - kazao je on.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Storm

    Mi u Srbiji smo glavni krivci za to zato što ne postupamo po reciprocitetu. Omogućili smo im da dobiju državljanstvo Srbije samo ako u zahtevu naznače da se osećaju kao srbi. Na osnovu dobijenog srpskog državljanstva studiraju džabe, kao i naša deca, često i na budžetu, dobijaju smeštaj u domovima. Podigli su nam cene kvadrata stana za min 30% jer su opranim ruskim parama kupovali cele ulaze oko Arene, bloku A i sl. Porez na svu tu imovinu naravno plaćaju kao srpki državljani a ne kao stranci. Pogledajte koliko firmi i nekretnina poseduju crnogorski kriminalci i osobe iz vlasti Crne Gore. Pogledajte Zalatibor on je potpuno sa nekretninama crnogorski i postao je leglo droge i kriminala. Ti isti novopečeni srpski milogorci u Srbiji obraćaju nam se preko leta na njihovom moru kao srpski cigani, paradajz turisti i ne mogu očima da nas gledaju iako im je bratska Srbija nakon zemljotresa obnovila celu obalu. E sad je voda došla do nosa i zadnji čas da se nešto menja. Konačno se opameti zemljo Srbijo. Resetuj se i kreni od državljanstava za početak.

  • 🎄🎄

    DAČIĆU, ODGOVORI NARODU U SRBIJI : KO JE BIO NA VLASTI 90-tih, A KO JE SAD . TO OBJASNI.

  • Luka

    Ista, ali bukvalno - u glavu ista, ekipa iz devedesetih, ista priča kao tada sa Hrvatima. Hoćemo li im opet dozvoliti?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima