"Vučić je danas održao istorijski govor": Reakcije na odluku predsednika da ne ode u Crnu Goru

Vučić je posle razgovora sa patrijarhom Irinejem odlučio da ipak ne ide u Crnu Goru na Badnji dan, o čemu je obavestio javnost

  • 63
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku da za Badnji dan neće posetiti sever Crne Gore. On je posle razgovora sa patrijarhom Irinejem obavestio javnost o tome, a reakcije koje pozdravljaju ovakav pristigle su sa raznih strana.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je Vučić poslao važne poruke danas i da Vlada Srbije stoji iza svake njegove reči. Brnabić je izrazila poštovanje za predsednika i podršku srpskom narodu u Crnoj Gori i širom regiona.

- Borićemo se dalje istinom, napornim radom, rezultatima i pozivima na iskrenu saradnju i uvažavanje - napisala je premijerka na svom Tviter nalogu.

Predstavnik crnogorskog Demokratskog fronta Milan Knežević ocenio je kao istorijski današnji govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodao da je razumeo svaku reč koju je srpski predsednik uputio srpskom narodu, regionu i međunarodnoj zajednici, ali i da se nada da su i oni razumeli.

Vučić je, kaže Knežević za Tanjug u telefonskom razgovoru, saopštio istinu o antisrpskoj politici Podgorice:

- A, to je da je od 2006. godine, od kada je Crna Gora stekla nezavisnost na pokradenom referendumu, do današsnjeg dana u Crnoj Gori na delu jedan antisrpski projekat, u kome pokušavaju da izgrade neku novu državu, a da se Srbi predstave kao destabilizujući element - rekao je Knežević za Tanjug.

Prema njegovim rečima, pokusaj diskreditacije dolaska predsednika Srbije u Crnu Goru je nastavak te antisrpske politike.

Uveren je da je Vučić svojim govorom poslao snažnu poruku da "onih kojih je 30 odsto u Crnoj Gori, koji su gradili državu, koji su utemeljeni u duhovnom, istorijskom i kulturnom smislu" sigurno imaju gde da se obrate i da imaju podršku.

Milan Knežević Milan Knežević - Printskrin: youtube/Centar - zvanični kanal

- Ako je neko mislio da će Srbija biti kriva zato što predsednik Vučić želi da Badnji dan provede pored svog naroda, a ne sa Milom Ðukanovićem ili nekim iz vladajućeg režima, onda se radi o jednoj poremećenoj svesti - rekao je Knežević.

On je ocenio i da je neverovatno da se Srbi, kojih ima 30 odsto u Crnoj Gori, ne nalaze ni na jednoj državnoj funkciji, niti na nekom mestu odlučivanja, a da su jedino zastupljeni u zatvorima jer brane interese srpskog naroda.

- A kada neko iz Srbije ukaže na taj problem, on je odmah izdajnik ili čovek koji želi da destabilizuje Crnu Goru - rekao je Knežević.

Kako je kazao, to je otišlo dotle da se Crna Gora kao država žalila NATO alijansi očekujući da će se, kako kaže, aktivirati clan 5. severnoatlantskog ugovora, kako bi se krenulo u obračun sa Srbijom.

- Međutim, svi oni koji traže da NATO reaguje biće da su u Beogardu, Novom Sadu, Zlatiboru. Kada bi sad napravili spisak državnih funkcionera koji u Srbiji proslavljaju novogodišnje i božićne praznike, videli bi da je u vladi, predsedništvu i državnoj upravi više njih u Srbiji nego što je ostalo u Crnoj Gori i plašim se da ne bi imao ko da je odbrani - zaključio je Knežević.

Vulin: Vučićev govor za istoriju

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da je predsednik države Aleksandar Vučić održao istorijski govor, posle koga vlast u Crnoj Gori mora da odgovori na mnoga pitanja o položaju Srba i diskriminaciji koju sprovodi prema Srbima, kao najviši domet svoje politike.

Vojska Srbije, Nikola Selaković, odlikovanje Aleksandar Vulin - Foto: SAVA RADOVANOVIC

- Reči predsednika Vučića reči su predsednika svih Srba i obavezuju državne organe Srbije da učine sve kako bi se Srbima u Crnoj Gori pomoglo - ističe Vulin u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Prema njegovim rečima, crnogorski režim bi posetu predsednika Srbije srpskom narodu i SPC pokušao da iskoristi kao "povod za kukanje o ugroženosti" Crne Gore i opravdanje za nasilje.

Vulin primećuje da "Ramuš Haradinaj i Tači u poseti Crnoj Gori nisu pretnja za mir, ali je za Mila Ðukanovića Vučić u srpskoj crkvi pretnja i razlog za pozivanje NATO pakta u pomoć".

- Vreme je da Srbija pokaže da ne možete voditi antisrpsku politiku, a imati ogromnu imovinu i poslove u Srbiji. Kako se odnosite prema Srbima sa kojima živite, tako će se prema vama odnositi Srbija kraj koje živite. Vučić je danas izgovorio veliku istinu, a Srbi u Crnoj Gori više nikada neće biti sami - rekao je Vulin.

Vuksanović: I Njegoš je govorio - Srbija je matica srpstva

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović kaže da ima potpuno razumevanje za odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne dođe na Badnji dan u Crnu goru, te dodao da taj Savet podržava njegovu odluku da Srbija povede računa o svojim sunarodnicima u Crnoj Gori.

- Vučićevo obrazloženje je potpuno ubedljivo. Ono što smo mi očekivali da kaže, čini mi se da je i rekao na pravi način - rekao je Vuksanović za Tanjug.

Momčilo Vuksanović Momčilo Vuksanović - Printskrin: Youtube/SRPSKA RTV

Vuksanović je, u telefonskom razgovoru, naveo i da je ogroman broj vernika SPC sa velikom radošću očkivao da predsednik Srbije dođe i podrži srpski narod, ali su, kako kaže, određene institucije u Crnoj Gori i mediji, učinili sve da se ta poseta doživi kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

Ističe i da je Vučić, svojom odlukom, konačno skinuo neke hipoteke koje su bile u Crnoj Gori maltene potvrđene - da je predsednik Srbije u nekoj direktnoj komunikaciji sa aktuelnom vlašću u Crnoj Gori, koja na neprimeren način vodi politiku asimilacije srpskog naroda u Crnogorce, kako bi se postigla nadpolovična većina.

Vuksanović je istakao da on lično i Srpski nacionalni savet na svaki način podržavaju odluku da Srbija povede računa o svojim sunarodnicima u Crnoj Gori, dodajući da u toj zemlji postoji ogroman srpski potencijal i da se, kako kaže, veštački postavljene granice između jednog naroda na neki način prevazilaze.

- Uvek ćemo biti sa našim sunarodnicima u zemljama regiona, a naročito u Srbiji. Srbija je matica srpstva, bez nje nikada ništa - to je rekao i naš veliki srpski pesnik iz Crne Gore, Njegoš. Držimo se toga i mi sigurno nećemo popustiti - rekao je Vuksanović.

On je zahvalio predsedniku Vučiću što je, kako kaže, konačno pojasnio odnos aktuelne vlasti u Srbiji prema problemu srpskog naroda u Crnoj Gori.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    4. januar 2020 | 18:55

    Danasnja predsednikova poruka je i vise nego jasna, boricemo se za svoj narod istinom, radom i rezultatima, necemo dozvoliti da nas niko gazi.

  • Nika

    4. januar 2020 | 16:12

    Odluka koja je donešena od strane našeg predsednika je u potpunosti ispravna i ima podršku svog naroda.

  • Nikolina

    4. januar 2020 | 15:16

    Aleksandar Vučić je doneo konačno odluku da neće ići na Badnji dan na u Crnu Goru kako je bilo planirano, ne zato što se plaši i što to neko može da mu zabrani već zato što ne želi incidente.Srbija će očuvati svoje svetinje i svoj jezik i pismo i zaštititi srpski narod ma gde bio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA