≫ 

Dačić ocenio: Vučić je doneo ispravnu odluku i preneo zvaničan stav Srbije

- Mi imamo legitimno pravo i obavezu da brinemo o Srbima u Crnoj Gori - poručio je Dačić

  • 12
Ivica Dačić, sajam medija Foto: Milena Đorđević

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je jutros da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo ispravnu odluku da ne ode u Crnu Goru, ali da je još važnije od toga što je preneo zvaničan stav da Srbija čvrsto stoji u odbrani prava srpskog naroda.

- Mi imamo legitimno pravo i obavezu da brinemo o Srbima u Crnoj Gori - poručio je Dačić za RTS ocenjujući da je problem za crnogorsku vlast što bi Vučićeva poseta dalje osnažila srpski narod u Crnoj Gori.

Dačić smatra i da su prisutni dvostruki aršini, ističući da crnogorski režim optužuje Srbiju za velikosrpske ambicije, počev od 1918. pa nadalje, a da su ovog puta pokušali da kažu da Srbija izaziva krizu time što je navodno protiv nezavisnosti Crne Gore.

- Pozivam ih da prestanu sa tim izrazima koji ne odražavaju realnu situaciju, to su notorne neistine i laži. Godinama unazad niko nije ni reč rekao protiv crnogorske nezavisnosti. Ali, koncept je takav, Srbi su remetilački faktor, oni su antidržavni element", rekao je Dačić ističući da, iako 30 odsto Srba živi u CG, nema ih više od šest do osam odsto u državnoj administraciji, jer su u opoziciji - rekao je Dačić.

Ivica Dačić, sajam medija - Pozivam ih da prestanu sa tim izrazima koji ne odražavaju realnu situaciju, to su notorne neistine i laži - Ivica Dačić - Foto: Milena Đorđević

Odbacujući optužbe DPS Mila Ðukanovića da se Vučić meša u unutrašnje stvari Crne Gore, Dačić je rekao da su se DPS i Crna Gora na najgrublji način mešali u unutrašnje stvari Srbije svaki dan govoreći o "nezavisnom Kosovu".

- Crnogorski režim ne želi da izađe u susret svim razgovorima na ovom temu. Uopstalom, Vučić je razgovarao sa Ðukanovićem, ja sam više puta isticao položaj i prava srpskog naroda. Nas ne interesuje kakav će biti državno-pravni status Crne Gore, to je njihova odluka, nas interesuju prava Srba, kojih ima skoro 30 odsto - rekao je Dačić.

On je ocenio da je reč o tome da se putem Zakona o slobodi veroispovesti "trasira dalji pritisak na građane Crne Gore da se odriču svog nacionalnog identiteta" i da Srba u tom popisu ima sve manje.

Poredeći položaj Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji, Dačić je istakao da u Srbiji živi 0,5 odsto Crnogoraca.

- Oni su govorili o velikosrpskoj agresiji, a ovde je vladala velikocrnogorska agresija, oni su sa 0,5 odsto vladali Srbijom, od političkih krugova do raznih drugih biznisa i svega ostalog - rekao je Dačić, ali je istakao da to ne znači da Crnogorci u Srbiji ne treba da imaju sva prava.

2019 OCENA DACIC Poredeći položaj Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji, Dačić je istakao da u Srbiji živi 0,5 odsto Crnogoraca - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dačić je ocenio i da je crnogorskoj vlasti potrebna antisrpska kampanja zbog izbora, ali je istakao da se Srbija zalaže i rešenje vidi u dijalogu.

- Srbija je pozivala na mir i dijalog. I danas poziva - rekao je Dačić ističući da nije kriza nastala u Beogradu, već u Podgorici zbog Zakona o slobodi veroispovesti i da smatra da bi crnogorska vlast trebalo o spormnom zakonu da razgovara sa svojim građanima.

Na pitanje može li Beograd da pomogne u tom dijalogu, Dačić je rekao da Beograd hoće da pomogne, ali da Crna Gora odbija razgovor na tu temu.

Dačić je rekao da je Crnoj Gori potrebna antisrpska kampanja zbog nastavka politike koja je do sada vođena, a to je stalno traženje neke mete.

To je, smatra Dačić, istorisjki greh prema srpskom i crnogorskom narodu, jer ta dva naroda nikad nisu bili neprijatelji i uvek su zajedno bili u svemu.

Ivica Dačić, sajam medija Dačić je ocenio i da je crnogorskoj vlasti potrebna antisrpska kampanja zbog izbora, ali je istakao da se Srbija zalaže i rešenje vidi u dijalogu - Foto: Milena Đorđević

On je dodao da crnogorskoj vlasti to verovatno donosi poene u antisrpskom bloku i delu međunarodne javnosti time što su protiv Rusije, Srbije i tzv. "velikosrpske politike".

- I imajući u vidu sve te parametre iz prošlosti, do sada je to bilo za njih uspešno. Mislim da je to vreme prošlo - rekao je Dačić.

On je istakao da se o događaju u Beogradu oglasila i Ambasada SAD u Crnoj Gori, te je poručio da bi ta ambasada trebalo da se bavi time da li je zakon u skladu sa verskim zajednicama u Crnoj Gori, a ne događajima u Beogradu jer nema jurisdikciju nad Beogradom.

- To je nezabeležen slučaj. A oni ne reaguju na druge stvari koje su protiv srpskog naroda. Ako je nešto protiv Srba, sve je dozvoljeno. To više ne može - poručio je Dačić.

Dačić je ukazao da se slične stvari dešavaju i na Kosovu i Metohiji.

Ivica Dačić, sajam medija Dačić smatra da je krajnje vreme da se svi građani Srbije koji su crnogorskog porekla izjasne po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u Crnoj Gori - Foto: Milena Đorđević

- Govori se o tome da nije SPC, nego Albanska pravoslavna crkva napravila sve te crkve i manastire - rekao je Dačić ističući da je potrebno jedinstvo srpskog naroda i jedinstvo naše crkve.

On je istakao da postoje političke stranke u Srbiji koje se "pridružuju tim vizijama da problem dolazi iz Beorgada" i upitao ih kako ih nije sramota, dok nas u isto vreme optužuju da tiho reagujemo na probleme koji dolaze iz Crne Gore.

Dačić smatra da je krajnje vreme da se svi građani Srbije koji su crnogorskog porekla izjasne po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u Crnoj Gori.

Dačić je rekao da je moralna obaveza svakoga ko je dobio srpsko državljanstvo, koji sve što ima je setako u Srbiji, koji duguje sve Srbji i srpskom narodu, da ne ćuti o ovom pitanju.

- A oni koji podržavaju crnogorski režim u pitanju borbe protiv srpskog naroda pitanje da li treba da imaju srpsko državljanstvo - ocenio je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    5. januar 2020 | 10:25

    Crnu Goru i njenu nezavisnost ne dira niko, ali neogu ni oni da ugrozavaju prava i slobotu naseg naroda koji zivi tamo.

  • Jokalica

    5. januar 2020 | 10:19

    Crnoj Gori smeta što Srbija ne ćuti i ne dozvoljava da drugi sa nama rade kako im se prohte, jer smo u prošlosti mnogo grešili po tom pitanju i te greške su nas skupo koštale.

  • S . M .

    5. januar 2020 | 14:01

    Tako je Dačicu,svaka vam je na mestu. Srbi i njeno rukovodstvo a Vučic predsednik i Vi ministar inostranih poslova morate u prve redove u zastitu Srba i Srpske crkve u C. G.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA