≫ 

Vučić posle izbora Milanovića u Hrvatskoj: Ne ide da na Badnji dan izgovaram teške reči

- Ne bi bilo u redu da reagujem na drugačiji način - kazao je predsednik

  • 81

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas paketiće deci koja su iz Hrvatske došla na proslavu Božića. Posle dodele predsednik se obratio javnosti i odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim temama u zemlji i regionu.

Na pitanje da li će čestitati pobedu novom predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, budući da je govorio loše o Srbiji, i da li će reagovati na uvrede izrečene tokom kampanje Vučić je rekao:

- Ne ide da izgovaram teške reči jer je danas Badnji dan, kada dođe vreme poslaćemo pristojan telegram i čestitaćemo.

- Ne bi bilo u redu da reagujem na drugačiji način, na sve te uvrede sam reagovao ćutanjem i još većim radom - kazao je predsednik.

Podsećamo da je Milanović u televizijskom duelu sa, sada već bivšom, predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović rekao da predsednika Srbije Aleksandra Vučića nikada nije zvao da poseti Hrvatsku, niti bi to uradio prilikom inauguracije, ali je dodao da bi "sa ljudima iz Srbije trebalo raditi".

Vučić je istakao da je, čak i kada je bio isprovociran, naterao sam sebe da prećit i ne odgovori na uvrede da je Srbija "šaka jada", ili da je "Srbija slabija od Hrvatske", ili da je "kabadahija", ili da su Srbi nešto lagali u vezi sa migrantskom krizom.

- Slegnete ramenima, pustite te velikane da rade to što rade. Hrvatskoj želim svako dobro, ali Srbiji želim uvek dvostruki rast u odnosu na Hrvatsku. Upevali smo da imamo značajno veći rast i nadam se da će i u narednim godinama taj rast biti u našu korist - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić sa decom iz Hrvatske - Ne bi bilo u redu da reagujem na drugačiji način, na sve te uvrede sam reagovao ćutanjem i još većim radom - kazao je predsednik - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na pitanje kako tumači to da ga je Milanović optužio da je odgovoran za aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, Vučić je odgovorio pitanjem: "Šta očekujete da kažem ljudima koji ne znaju šta govore".

Podsetio je i da su neki govorili da je sve to on dogovorio sa Milom Ðukanovićem, iako je, kako je rekao, bezbroj puta do sada govorio šta misli da se dešava srpskom narodu u Crnoj Gori.

Predsednik je citirao Aleksandra Tijanića, koji je, kako je rekao, imao jednu fantastičnu rečenicu, a to je: "Da se svako kreće u granicama sopstvene pokvarenosti".

Sve ono, kazao je Vučić, što bi takvi kakvi su hteli na mene da prebace, govori o njima.

Predsednik Srbije, rekao je danas da Hrvatskoj želi svako dobro, da odnosi Srbije i Hrvatske treba da budu dobri.

- Ja želim mir stabilnost poštovanje našeg naroda i današnja poruka koju sam preneo i srpskoj deci iz Hrvatske je, koliko je važno jedinstvo našeg naroda, da se služimo istim jezikom i ćiriličnim pismom, poštujući i sva druga pisma - rekao je Vučić.

Dodao da on lično nema nikakav problem problem sa optužbama koje mu se prebacuju i istakao da poruka o jedinstvu srpskog naroda pokazuje koliko smo žilav narod, koji je uspeo da pronađe izlaz iz sopstvene kataklizme u kojoj smo se našli 2012. i 2013.

O budućem odnosu sa Hrvatskom

Na pitanje kakav će biti odnos Hrvatske prema Srbiji, nakon pobede Milanovića i šta on očekuje, Vučić je rekao da ne očekuje ništa.

Ispratio je, kaže, svaku predizbornu debatu, ali ne žele da se meša u njihove unutrašnje odnose.

Ističe da nije uplašen za budućnost Srbije.

- Hoće li oni da zaustave Srbiju na evropskom putu - zapitao je i dodao da ujedno odgovora i kako je rekao svom prijatelju ministru Aleksandru Vulinu koji je rekao da Srbija treba da preispita svoj evropski put: "Srbija se nalazi na evropskom putu i Srbija ne menja svoju politiku zbog dnevno političkih događaja", kazao je predsednik.

Nek Hrvatska radi svoj posao, rekao je i dodao da "blokirali oni nas ili ne blokirali, rast Srbije će da se pvoećava, da raste i da bude dvostruko viši".

- Njima želimo sve najbolje i mi treba da imamo dobre odnose sa Hrvatskom. A da li sam optimista, ne želim da se izjašnjavam - rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić sa decom iz Hrvatske - Ne ide da izgovaram teške reči jer je danas Badnji dan, kada dođe vreme poslaćemo pristojan telegram i čestitaćemo - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Niko me nije zvao iz EU da ne idem u CG"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da ga niko iz Evropske unije nije pozvao da bi ga ubeđivao da ne ide u Crnu Goru na Badnji dan.

- Ali da jeste, moj odgovor bi bio da Srbija svoje odluke donosi odgovorno i suvereno - poručio je Vučić na konferenciji za novinare u vili Mir.

Vučić je preneo i da je pre dva dana razgovarao sa sekretarom za nacionalnu bezbednost SAD (Robertom) O'Brajenom, o situaciji u regionu, ali i da su imali dobar razgovor, ali da nisu govorili o Crnoj Gori.

O kritikama američke ambasadorke u Crnoj Gori

- Nije pokušaj paljenja zastave nešto čime bilo ko ima da se diči, ali čudno da je ona to radila za nešto što se dešavalo u Beogradu, a nešto što se zbivalo u Crnoj Gori nije želela da primeti. Ali to je ta vrsta politike i odnosa prema Srbima - rekao je Vučić kao komentar na reagovanje ambasadorke SAD u Crnoj Gori na pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu, i istovremeno nereagovanje kada je reč o prebijanju sveštenika SPC u Crnoj Gori.

On je dodao i da za to ne treba kriviti američke ambasadore već je ocenio da je to izraz odnosa prema Srbiji i Srbima. Jer, kako kaže drugačije objasniti odnos prema pitanju pokožaja Albanaca u Severnoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori.

Na pitanje zašto nije ranije reagovao povodom spornog zakona o slobodi verospovesti, Vučić kaze da je sa Ðukanovićem razgovarao čim se zakon nasao u proceduri i da je uradio sve da zastiti interes srpskog naroda, poštujući nezavisnost i integritet države Crne Gore...

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Odbacuje primedbe onih koji smatraju da je Srbija trebalo ranije da zna da se zakon priprema, uz primedbu - nije valjda j i treba da špijunieramo DPS i crnogorsku vladu.

- Od 2006. Crna Gora je nezavisna. Mi nemao pravo da se mesamo u unutrasnje stvari - poručio je Vučić, navodeći da u mnogome bivša vlast snosi odgovornost što je do raspada SRJ došlo.

Koštunica, kako kaže, to verovatno ne bi podržao, ali su Tadić i Ðilas svojom nesposobnošću tome doprineli, smatra Vučić.

Ukazuje i da je kada je zakon potpisan izašao sa najoštrijim stavom o tom pitanju i da ne odustaje ni od jedne izgovrene reci i da niko neće da ga učutka zbog miušljenja kao što to pokušavaju u Prištini, jer sam ponovio istinu o slučaju Račaku i reči Ivana Teodosijevića.

- Nadam se da se nijedan pametnjaković iz međunarodne zajednice neče setiti da tako nešto uradi - poručio je Vučić.

"I Priština bi našu baštinu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne bi isključio mogućnost da i Priština pribegne donošenju sličnog zakona kakav je o slobodi veroispovesti donela Crna Gora, ali je poručio da je naš narod kad je jedinstven tvrd orah i žilav u želji da očuva svoje.

On je na konferenciji za novinare rekao da su i takve pripreme u toku, što se može videti i po njihovim udžbenicima.

Kaže i da se kampanja o tzv. kosovskoj baštini, koja navodno treba da bude različita, da u nju uđu islamski i pravoslavni spomenici, da je porodica Gaši izgradila Dečane... vodi već više godina.

- Ne bih isključio tu mogućnost - rekao je Vučić, ali je istakao da je naš narod kad je jedinstven tvrd orah i zilav u želji da očuva svoje.

- Kada ljudima dirnete u to da ne smeju da sačuvaju ime i prezime, svoju veru i crkvu svoje spomenike kultuire, svoju baštinu, onda se taj duh snage i energije i slobode probudi u svakom Srbinu i onda mi umemo i da se izborimo", istakao je Vučić.

On je na kraju konferencije gradajnim poželeo srećan Badnji dan, Božizć, dobro zdravlje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    6. januar 2020 | 13:33

    Vučiću doktore Srbija je uz tebe.Samo složno Zivela Srbija.Srecan Bozic

  • Reci

    6. januar 2020 | 13:27

    Milanoviću Zorane, reci nam što te najviše boli kad su Srbi u pitanju? Znamo da su šaka jada u odnosu na vaš, 🤣, niskog su rasta, manje lijepi I pametni od Krvata, ne znaju da igraju tenis, odbojku, vaterpolo, košarku, tekvondo, loši matematicari(samo su prvi u svijetu) 😂😂. Pitam: 'zašto ste tako iskompleksirani, nedostižni smo kao nacija u svemu najljepsem u odnosu na vas?"

  • Dana

    6. januar 2020 | 16:13

    Srbija je mnogo puta dokazala da se zalaže za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i da je spremna da sarađuje sa svima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA