• 0

Ovo je Kurtijev spisak kandidata za ministre: Jedan se tukao tokom kampanje, drugi protivnik ZSO

Lider Samoopredeljenja je pre nekoliko dana, uoči konsultativnog sastanka sa Hašimom Tačijem oko određivanja mandatara za sastav vlade, saopštio koga planira za ministarske funkcije ispred svoje stranke i prenosi deo njihovih biografija

  • 0

Pregovori Samoopredeljenja i DSK ne idu već danima u dobrom smeru i sve je veća neizvesnost u pogledu toga da li će se završiti sporazumom o vladajućoj koaliciji, piše danas Kosovo Onlajn.

Portal podseća da je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti pre nekoliko dana, uoči konsultativnog sastanka sa predsednikom tzv. Kosova Hašimom Tačijem oko određivanja mandatara za sastav vlade, saopštio koga planira za ministarske funkcije ispred svoje stranke i prenosi deo njihovih biografija.

Kurti je za drugog zamenika premijera odredio Hakija Abazija, koji ima diplomu američkog i prištinskog Univerziteta za poslovni menadžment i inženjerstvo, više od 15 godina je radio u raznim međunarodnim organizacijama širom sveta i član je Olbrajt instituta i Rokfeler fondacije.

Trenutno obavlja funkciju programskog direktora u Razvojnom programu koji finansira USAID u Pakistanu.

Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

Abazi je, kako navodi Kosovo onlajn, poznat kao neko ko vatreno brani političke stavove, a u kampanji za nedavno završene izbore u studiju TV7 imao je i fizički obračun sa članom DSK Dardanom Molikajem.

Ministarka pravde bi trebalo da bude Aljbuljena Hadžiu, inače članica predsedništva Pokreta Samoopredeljenje, koja je u tri mandata bila poslanik u Skupštini Kosova. Važi za jednu od najglasnijih poslanika u Skupštini Kosova, veliki je protivnik Zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom i formiranja Zajednice srpskih opština.

Bljerim Reka bi, prema Kurtijevom planu, bio ministar spoljnih poslova i dijaspore u novoj Vladi Kosova i to je jedno od iznenađenja.

Reka dolazi iz Skoplja, a na makedonskim izborima prošle godine bio je nezavisni kandidat za predsednika Severne Makedonije. Bio je ambasador Makedonije u Briselu, te savetnik u Vladi Makedonije za nacionalnu strategiju i integraciju u EU.

Kako je Kurti najavio, na čelu Ministarstva zdravlja i sporta u Vladi Kosova trebalo bi da bude Arben Vitia. On je bivši direktor Odeljenja za zdravstvo i socijalno staranje u opštini Priština, na čijem je čelu Špend Ahmeti iz Socijaldemokratske partije i bivši član Samoopredeljenja. Vitia je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Tirani, a kao lekar je radio u Kosovskoj Mitrovici.

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Za Ministarstvo finansija i transfera najavljen je profesor Besnik Bisljimi, koji je Ekonomiju studirao u Zagrebu, a doktorirao je na Univerzitetu u Frajburgu u Nemačkoj iz oblasti makroekonomije sa specijalizacijom u fiskalnoj politici.

Od 2004. godine radi na Američkom univerzitetu na Kosovu, ali i kao profesor na drugim svetskim Univerzitetima.

Rozeta Hajdari, koja bi trebalo da vodi ministarstvo ekonomije, trgovine i transfera, nije poznata javnosti.

Ono što se zna o njoj je da se bavi biznisom i da je ranije bila zaposlena u nekim kosovskim institucijama, piše Kosovo onlajn i dodaje da Hajdari ima privatnu firmu "R&V Consulting" koja se bavi poslovnim savetovanjem.

Pokret Samoopredeljenje u kampanji za parlamentarne izbore isticao je na prvom mestu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a osvojili su 29 od ukupno 120 poslanika u Skupštini, jedan više od DSK.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima