Dačić poručio: Borba za očuvanje teritorijalnog integriteta ostaje prioritet Srbije

Dačić je istakao da aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova, koje su vezane za proces oko Kosova i Metohije jesu primarne i da, uprkos dosadašnjem zalaganju, nije zadovoljan napretkom ovog procesa u protekloj godini

  • 7
Ivica Dačić

Foto: MSP

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije održan je novogodišnji prijem, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da će i u ovoj, kao i u prethodnoj godini državni prioritet ostati borba za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Dačić je istakao da aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova, koje su vezane za proces oko Kosova i Metohije jesu primarne i da, uprkos dosadašnjem zalaganju, nije zadovoljan napretkom ovog procesa u protekloj godini.

- Pravi dijalog je izostao, usled odbijanja Prištine da ukine odluku o taksi na robu iz centralne Srbije. Neshvatljivo je da je ova anticivilizacijska mera opstala duže od godinu dana, uprkos zahtevima sa svih strana sveta da bude ukinuta. Nadamo se da će se to promeniti tokom ove godine, da će takse biti ukinute što pre, kako bi se nastavio dijalog za koji je Srbija zainteresovana i u njemu vidi jedini put za postizanje kompromisnog i dugoročnog rešenja - rekao je Dačić.

Ministar je podsetio i da je u 2019. godini još pet zemalja članica Un povuklo svoje ranije odluke o priznavanju tzv. Kosova i da je ukupan broj država koje su povukle priznanje 17.

Ivica Dačić

Ministar je podsetio i da je u 2019. godini još pet zemalja članica Un povuklo svoje ranije odluke o priznavanju tzv. Kosova i da je ukupan broj država koje su povukle priznanje 17 - Foto: MSP

- U Ujedinjenim nacijama danas više članica ne priznaje Kosovo kao državu, nego što je priznaje. Takav odnos u međunarodnoj zajednici, u još izrazitijem obliku, pokazao se i prilikom novog pokušaja Prištine da postane članica Interpola u oktobru u Čileu, kada je povukla kandidaturu suočena sa još većim brojem protivnika tog članstva - rekao je Dačić i naglasio da je Republika Srbija spremna za nastavak dijaloga u vezi da Kosovom i Metohijom i pronalazak kompromisnog rešenja po pitanju KiM.

- Situacija na Kosovu i Metohiji predstavlja za Srbiju najveći političko-bezbednosni izazov. Srbija i NATO imaju obaveze u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, a primena tih obaveza predstavlja imperativ za obe strane. Od NATO očekujemo da sa razumevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo i Metohiju. NATO vođena misija KFOR ima poseban značaj za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji. Smatramo da, nažalost, bezbednosna situacija u Pokrajini zahteva, ako ne veće, bar nesmanjeno prisustvo KFOR. Srbija se snažno protivi transformaciji tzv. "Kosovskih bezbednosnih snaga" u tzv. "Vojsku Kosova", jer se time krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožava regionalna i šira stabilnost - rekao je on.

Dačić je rekao i da ključni spoljnopolitički prioritet i dalje ostaju evropske integracije i prijem Srbije u punopravno članstvo EU, a samim tim i sprovođenje reformskog procesa u skladu sa najvišim standardima koji su pred nju postavljeni.

- Tokom 2019. godine formirane su institucije Evropske unije, a izuzetno je pozitivno što u sastavu nove Komisije i dalje postoji funkcija komesara za proširenje. Srbija izražava punu podršku Oliveru Varheljiju u nadi da će uspeti da, zajedno sa državama članicama EU, omogući bržu dinamiku pristupnog procesa. Pozdravljamo istovremeno i izbor visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Đozepa Borelja - kazao je Dačić.

Na Novogodišnjem prijemu prisustvovali su brojni gosti i predstavnici diplomatskog kora, među kojima je bio i narodni poslanik Dragomir J. Karić.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić priredio je u Ministarstvu spoljnih poslova prijem povodom pravoslavne Nove godine. Svečanosti su prisustvovale brojni gosti i predstavnici diplomatskog kora, među kojima je bio i narodni poslanik Dragomir J. Karić. Ministar je istakao da glavni državni prioritet ostaje borba za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ponovio da je do sada 17 država povuklo priznanje Kosova. - Naš ključni spoljnopolitički prioritet i dalje ostaju evropske integracije i prijem Republike Srbije u punopravno članstvo EU, a samim tim i sprovođenje reformskog procesa u skladu sa najvišim standardima - rekao je Dačić i dodao: - Predsedavanje Savetom EU ovih dana preuzela je Hrvatska, a od nje očekujemo, kao države iz našeg regiona i članice koja se poslednja pridružila EU, da pruži poseban doprinos politici proširenja. U drugoj polovini 2020. godine posebne rezultate očekujemo od Nemačke kao najsnažnije ekonomije EU i svakako važne članica EU sa kapacitetom da generiše značajnije odluke. Dačić je rekao da Srbija nastavlja da unapređuje odnose sa glavnim spoljnopolitičkim partnerima i tradicionalnim prijateljima, prvenstveno sa članicama EU, Ruskom Federacijom, Kinom, Sjedinjenim Američkim Državama, ali i sa svim ostalim zemljama, u čemu veliku ulogu ima i predsednik Aleksandar Vučić i njegovi intenzivni susreti sa svetskim državnicima. I podvukao da naša država čini sve da region bude trajno stabilan. Ministar se osvrnuo i na olakšice koje građani Srbije imaju prilikom putovanja u inostranstvo. - Državljani Srbije mogu putovati bez vize u 71 zemlju, odnosno u 94 sa diplomatskim i službenim pasošima, a pasoš Srbije je rangiran na 39. mestu.Објава коју дели Dragomir J. Karic (@dragomirkaric) дана

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S . M .

    13. januar 2020 | 18:35

    Mora se odati priznanje ministru Ivici Dačicu koji je mnogo diplomatije i znanja uložio da 17 zemalja povuku akt o priznanju Kosova. Što bi naš narod rekao: Ume ga Dača !

  • Toma

    13. januar 2020 | 15:19

    Sam cin da je 17 dzava, bilo malih ili velikih, glas je isti?! Zahvalnost pre svega odati priznanje uglednom i veoma profesionalnom ministru inostranih poslova gospodinu Ivici Dacicu.

  • Lemi

    13. januar 2020 | 18:55

    Na kom mestu prioriteta se nalaze ovih 140 ljudi sto svakodnevno odlaze iz srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA