• 11

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića: Dokle je stigla istraga dve godine posle?

Na lidera GI SDP pucano je dok je ulazio u prostorije svoje stranke, a Ivanović je, ubrzo po prijemu u bolnicu, podlegao povredama

  • 11

Na današnji dan pre 2 godine, ubijen je lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Licitiranja sa brojem i identitetima osumnjičenih, krivaca ili optuženih i dalje ne prestaju.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu protiv šest lica: Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović, kojom ih tereti za umešanost u ubistvo Ivanovića.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja, u novembru pretprošle godine, Basara od oktobra prošle godine, dok se ostali brane sa slobode.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima, u saizvršilaštvu.

Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da deluje od 2011. godine.

- Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe, znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrole politike u severnom delu Mitrovice - piše u saopštenju kosovskog tužilaštva.

Građanska inicijativa podsetila je da je specijalni tužilac podigao optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti, u kojima se navodi njihova umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".

Fotografije delova optužnice, kao "ekskluzivno" javnosti predočene izjave zaštićenih svedoka, delovi obdukcionog nalaza su osvanule u kosovskim medijima, dok osumnjičeni i njihovi branioci nisu dobili na uvid niti optužnice niti predmete spisa. To govori da je bitniji nečiji publicitet nego sprovođenje zakona u ovom ozbiljnom slučaju, rešavanju ubistva srpskog političara - navode iz GI SDP.

Mesto ubistva Olivera Ivanovića, Oliver Ivanović, kosovska policija

Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavkovic

Na optužnici se našla i sekretarica Olivera Ivanović, Silvana Arsović, što GI SDP najoštrije osuđuje.

- Ovaj vid psihološkog i političkog pritiska na jednu samohranu majku, jednu vrednu sekretaricu koja se i toga jutra kao i 13 godina pre našla na svom radnom mestu. Silvana Arsović u ovom slučaju predstavlja kolateralnu štetu dok je ubica na slobodi - navodi se u saopštenju GI SDP.

Pripremno ročište pred početak suđenja optuženima za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića počelo je 30.12.2019. godine u Specijalnom sudu u Prištini, iako je prvobitno bilo najavljeno da će ročište biti zatvoreno za javnost, novinarskim ekipama je bilo dozvoljeno da prisustvuju toku saslušanja.

Međutim, ročište je odloženo je za 11. februar 2020. godine, jer dopunjena optužnica nije prevedena na srpski jezik. Suđenje je odloženo na predlog predsednika suda Veljona Kurtaja, pošto je konstatovao da nedostaje prevod dopunjene optužnice, koja je u sud stigla u petak, 27. decembra 2019. godine.

Milena Ivanović: Sumnjam u namere prištinskih pravosudnih organa

Imam puno informacija, sklapam neku svoju sliku i pokušavam da dođem do istine, kada budem, i ako ikada budem sasvim sigurna, reći ću ko je ubio Olivera, poručuje Milena Ivanović, dan uoči dvogodišnjice ubistva njenog supruga, lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".

Ona sumnja u namere prištinskih pravosudnih organa i kaže da je razočarana, jer i posle dve godine nema imena ubica i nalogodavaca.

Kosovska Mitrovica, Oliver Ivanović sanduk

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Sada imamo optužnicu koju su podigli prištinski istražni organi, ali u njoj se ne spominju ni imena ubica, ni imena nalogodavaca. Imamo nekoliko ljudi koji se tamo spominju i koji su, navodno, učestvovali u pomaganju ubistva. Mislim da je dve godine predug period za tako površne informacije koje smo sada dobili ovim optužnicama. Žao mi je što me sve to navodi na sumnju u iskrenost prištinskih istražnih organa, ali apsolutno verujem u to da će istina naći put i da ćemo dobiti imena Oliverovih ubica. To zaslužuju i Oliver i njegova porodica - naglasila je Ivanović u intervjuu za Kosovo onlajn.

Na Olivera Ivanovića pucano dok je ulazio u prostorije stranke

- Nepoznati napadači pucali su jutros u 8:30 časova na Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici dok je ulazio u prostorije stranke. On je bez znakova života primljen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici - glasila vest koja je 16. januara 2018. godine odjeknula i potresla javnost.

Na lidera GI SDP, prema detaljima optužnice, pucano je sa 6 hitaca iz auta "Opel astra", bez registarskih tablica i sa zatamnjenim staklima.

Mesto ubistva Olivera Ivanovića, Oliver Ivanović, kosovska policija

Foto: Tanjug/AP

Ubica i jedan ili više njegovih pomagača kobnog jutra vozilom su pratili Ivanovića od njegovog stana u Ulici Lole Ribara, prošavši pored spomenika caru Lazaru, posle čega su ga pretekli i u automobilu sačekali ispred stranačkih prostorija u Sutjeskoj ulici. Kada je Ivanović stigao blizu kapije dvorišta u kojem su smeštene kancelarije GI SDP, ubica je sa zadnjeg sedišta otvorio vatru na njega. Prema rezultatima obdukcije, Ivanović je pogođen sa šest metaka u gornji deo grudnog koša.

Povređeno mu je nekoliko vitalnih organa i on je iskrvario pre dolaska Hitne pomoći.

Atentatori su istim automobilom pobegli prema Medicinskoj školi i, dalje, ka naselju Brđani, gde su u Ulici vojvode Putnika, zapalili "astru". Iako je spaljeno vozilo brzo pronađeno, u njemu nisu otkriveni tragovi.

Oliver Ivanović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Pomen kojim se obeležava druga godišnjica ubistva Olivera Ivaonvića, održava se u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, sa početkom u 8.15 časova, u vreme kada je lider GI SDP ubijen.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Mihailović

    Nema ništa od pronalaska ubica...ubice treba tražiti u onima koji su inicirali suđenje Oliveru sa lažnim svedocima da je suđenje bilo parodija...kad su ga morali pustiti zbog pritiska stranih zvaničnika koji su radili na Kosovu i poznavali Olivera kao čovjeka, a on je šiptarima smetao kao jaka neokaljana ličnost-Srbin...

  • Kad

    Se promeni vlast onda če se i ubice i nalogodavci naći i procesuirati??!!

  • E ovako

    Ovaj čovek zaslužuje ulicu na Kosovu.A -KOSOVO JE SRBIJA!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima