• 0

Zašto Grenel nije došao na KiM i šta tamo radi Voker? Drecun o krizi institucija u Prištini

Američki specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel odustao je od posete Prištini, dok je nekadašnji diplomata Vilijam Voker došao na poziv Bedžeta Pacolija

  • 0

Američki specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel odustao je od posete Prištini, jer još nije formirana nova vlada, on nema sa kim da razgovara niti kome da prenese poruku Vašingtona, kaže savetnik bivše predsednice tzv. Kosova Ramuš Tahiri. Predsednik Skupštnskog odbora za KiM Milovan Drecun u tome vidi jasnu poruku Vašingtona da želi da se formiraju institucije i izađe iz političke nestabilnosti.

Ramuš Tahiri ocenio je da su svi na Kosovu nezadovoljni što još nije formirana vlada, a nezadovoljan je, kaže i "međunarodni faktor " što nema koalicione vlade između Samoopredeljenja i DSK.

Komentarišući boravak bivšeg šefa Misije OEBS-a na KiM Vilijama Vokera koji se podudara sa godišnjicedogađaja u Račku 1999. koji je bio povod za bombardovanje tadašnje SRJ, Tahiri kaže da je on na Kosovu privatno, da često dolazi tamo, jer ima dosta prijatelja, a da se ne zna da li će posredovati u postizanju sporazuma o koalicionoj vladi u Prištini.

Tahiri primećuje da će lideri u Prištin iako je "Voker dobar i sa DSK i Samoopredeljenjem, "u njihovoj tvdoglavosti više slušati ambasadora SAD Filipa Kosneta, Ričarda Grenela, ili telefonom Stejt department", ali da je sada reč o nekim partikularnim partijskim interesima, a ne o nacionalnim ili drzavnim".

Kosovo, desetogodišnjica od proglašenja nezavisnosti, Priština

Ramuš Tahiri ocenio je da su svi na Kosovu nezadovoljni što još nije formirana vlada, a nezadovoljan je,kaže i "međunarodni faktor " što nema koalicione vlade između Samoopredeljenja i DSK-Foto: Tanjug/AP

Prema njegovoj oceni, međunarodni faktor, odnosno SAD i EU, dobro su "primili" Kurtija, koji je, podseća, imao susrete na visokom nivou, uz službene izjave o podrsci Samoopredeljenju i DSK da formiraju vladu.

- SAD podrzavaju nezavisno Kosovo, bez obzira ko je na vlasti ili u koaliciji. Svaka americka administracija to naglašava i u svim međunarodnim institucijama to podrzava - rekao je Tahiri.

Dodaje da Kurti još nije dobio mandat od kosovoskog predsednika Hašima Tačija da formira vladu, jer pokret Samoopredeljenje još nije poslao službeni dopis, što ne želi da uradi dok nema koalicionog sporazuma sa DSK.

Tahiri smatra da postoji mogućnost da se ide na nove izbore ili da neko drugi, a ne Kurti, formira vladu, što je, kaže, moguće, ako Samoopedeljenje ne može u skupštini da dobije glasove za Kurtijevu vladu ili ako odustane od mandatara. U tom slučaju, obajsnjava, Tači će mandate dati nekom drugom, iz bilo koje političke stranke, od koga dobije uverenje da će imati potrebnu većinu, odnosno 61 glas u kosovskom parlamentu.

Drecun: Jasna poruka Vašingtona

Predsednik Skupštnskog odbora za KiM Milovan Drecun u tome vidi jasnu poruku Vašingtona da želi da se formiraju institucije i izađe iz političke nestabilnosti.

- Iz izjava američkih zvaničnika jasno je da im je veoma stalo da institucije na Kosovu funkcionišu i da im je potpuno jasno da nema pregovora, dok se ne formira većina i ne ukinu takse - rekao je Drecun za Tanjug.

Drecun je podsetio da su tri meseca prošla od izbora, ne zna se ko će činiti većinu i da li će ona prihvatiti predstavnike srpskog naroda, odnosno Srpsku listu, da bi se znalo kojim putem će se razvijati događaji na KIM.

Milovan Drecun

Predsednik Skupštnskog odbora za KiM Milovan Drecun u tome vidi jasnu poruku Vašingtona da želi da se formiraju institucije i izađe iz političke nestabilnosti-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Nema nikakvih nagoveštaja da bi skoro moglo doći do nastavaka razgovora Beograda i Pištine, što znači da ne možemo da napravimo ni polukorak u rešavanju kosovskog problema. Situacija je neizvesna u ovoj fazi bez perspektive - rekao je Drecun.

Sjedinjene Države su, kaže, i jedine koje na Kosovu mogu da pomere stvari sa mrtve tačke, ali ocenjuje da im, u cilju rešavanja političke krize, Aljbin Kurti ne odgovara, jer je, kaže, za razliku od Hašima Tačija, nedisciplinovan. Kurti nije politička ličnost koju SAD žele da vide na čelnim pozicijama, jer pokazuje namere da destabilizuje situaciju, rekao je Drecun.

- Kurti ne pokazuje spremnost za razgovore sa Beogradom, da se dođe do kompromisnog rešenja, nepredvidiv je i nedisciplinovan i u toj varijanti oni bi više želeli nekoga kao što je Hašim Tači, koji je proveren i može da posluša sugestije Vašingtona, i koji za razliku od Kurtija može da bude konstruktivniji, onako kako SAD očekuju - rekao je Drecun.

Osim toga, evidentno je da Kurti želi sve poluge vlasti i mesto predsednika i premijera i presednika parlamenta, što se Amerikancima neće dopasti - on je nepredvidiv činilac, jer ne znate kako će se ponašati i nije podoban da bude neko ko će držati sve konce, naveo je Drecun.

Aljbin Kurti

Aljbin Kurti (na slici) ne pokazuje spremnost za razgovore sa Beogradom, da se dođe do kompromisnog rešenja, nepredvidiv je i nedisciplinovan, rekao je Milovan Drecun-Foto: Tanjug/AP

- Ako Kurti bude u većini, sa njim će uvek biti problema. On ne ide putem traženja rešenja za otvorena pitanja, već generiše nove probleme - rekao je predsednik škupštinskog Odbora za KiM.

Na špekulacije da je bivši šef Misije OEBS Vilijam Voker došao u Prištinu umesto Vokera, Drecun kaže da Voker nema nikavu težinu u SAD, da je zločinac, jedan od najodgovornijih za brutalno zločinačko bombradovanje i agresiju NATO pakta na SRJ. Prema njegovim rečima Drecuna, možda je Voker dolazak na KiM iskoristio da bi bar pojedinim političarima preneo neke poruke.

Pitanje, je, međutim, od koga bi on uopšte mogao da prenese poruku i šta, da li od duboke države ili američkih obaveštajih službi, čiji je eksponent i za koje je izmislio masakr u Račku.

- Moguće da može da prenese poruku, ali on nema težinu u SAD. Na Kosovu je samo simbol, a u stvari je najobičnij zlocinac, koji je ubijanjem istine otvorio put za zločinačko bombardovanje SRJ - smatra Drecun.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima