• 11

Godišnjica slučaja koji je bio povod za bombardovanje Jugoslavije: 21 godina od masakra u Račku

Iako su svi izveštaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi, optužbe koje je izrekao tadašnji šef misije OEBS na KiM Vilijam Voker, da je počinjen masakr nad civilima, bile su direktan povod za bombardovanje SRJ

  • 11

Na današnji dan, pre 21 godinu, u selu Račak na Kosovu i Metohiji, pronađena su tela 45 Albanaca, za čije su ubistvo bez dokaza optužene srpske snage bezbednosti. Iako su svi izveštaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi, optužbe koje je izrekao tadašnji šef misije OEBS na KiM Vilijam Voker, da je počinjen masakr nad nedužnim civilima, bile su presudne za odluku NATO pakta da SRJ bude bombardovana dva meseca kasnije.

Istina o Račku ostala je skrivena od svetske javnosti pre svega zato što kompletan izveštaj ekspertskog tima Evropske unije, dostavljen njenom tadašnjem predsedništvu u Bonu, nikada nije javno objavljen. Razlog je, prema ocenama domaćih analitičara, što istina o "slučaju Račak" ni sada ne ide u prilog ciljevima zapadnih vlada koje ne odustaju od politike odvajanja Kosova i Metohije od Srbije.

Prema rečima istražnog sudije Danice Marinković, koja je svojevremeno obavila uvidjaj u Račku, tada je utvrđeno da nije bilo masakra i da poginuli nisu nedužni albanski civili, već pripadnici OVK, a o tome postoji obiman dokazni materijal sa fotografijama, uključujući i gomilu oružja koja je pronadjena u selu.

Albanci, selo Račak

U selu Račak na Kosovu i Metohiji, 15. januara 1999. godine pronađena su tela 45 Albanaca, za čije su ubistvo bez dokaza optužene srpske snage bezbednosti-Foto: Profimedia/AFP

Reporter francuskog "Figaroa", svedok dešavanja na Kosovu Reno Žirar, u intervjuu za "Večernje novosti" rekao je da je u to vreme bio u Dečanima s dopisnicom Bi-Bi-Sija, gde su se pripadnici OEBS-a žalili da Albanci ne poštuju prekid vatre, i da je po stizanju u hotel "Grand" u Prištini dobio sapštenje da su srpske snage izvršile uspešnu antiterorističku akciju u Račku.

Žirar je rekao da je sutradan otišao u Račak i u selu zatekao uniformisane pripadnike OVK.

Tela isključivo muškaraca bila su poređana jedno uz drugo. Bila je tu čak i jedna odrubljena glava. Mučno je izgledalo - naveo je Žirar.

Istakao je i to kako je Voker odmah osudio Srbe, i opisao svov dolazak u Račak i razgovor s liderima OVK.

Došao je u Račak tek u subotu, zatim je dugo razgovarao s liderima OVK, a potom je direktno otišao u Prištinu na konferenciju za novinare gde je ponovio optužbe protiv Srba. Da je hteo dobro da radi posao posmatrača, otišao bi prethodno u policijsku stanicu u Štimlje da čuje i srpsku stranu - rekao je Žirar.

Vilijam Voker

Američki diplomata Vilijam Voker-Printskrin: Youtube/VoA

Kako su tvrdili stručnjaci, ovaj slučaj je "fabrikovan" u periodu pregovora u Rambujeu, kada su isti zapali u krizu, jer vlasti u Beogradu nisu želele da prihvate tadašnju ponudu zapada.

Tri ekipe forenzičara - jugoslovenska, beloruska i finska - utvrdile su da su na telima poginulih u selu Račak pronadjene samo rane iz vatrenog oružja, i to iz daljine. Na šakama 37 od 40 tela metodom parafinske rukavice otkrivene su barutne čestice, što je dokaz da su poginuli neposredno pre smrti rukovali vatrenim oružjem, odnosno da su učestvovali u borbi.

Forenzičarka: Voker je "diktirao" kako da sastavimo izveštaj o obdukciji

Mediji su pre dve godine preneli izjavu finske forenzičarske Helene Rante da joj je Voker "diktirao" kako treba da sačini izvestaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu, da mora da korisiti reč masakr. Na toj verziji se zasnivao i deo optužnice Haškog tribunala protiv optuženih zvaničnika srpske države, vojske i policije. Posle iznošenja dokaza Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom da su u Račku vođene borbe protiv albanskih terorista i da su poginuli bili pripadnici ilegalne OVK, iz optužbe protiv generala Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i ostalih, ovaj slučaj je izbrisan.

Američki diplomata i ove godine 15. januar i godišnjicu zločina provodi na Kosovu, gde je došao na poziv ministra spoljnih poslova ove nepriznate države, Bedžeta Pacolija.

VUCIC KOSOVO POSETA

Komentarišući posetu Vilijama Vokera Kosovu uoči godišnjice zločina u Račku predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da "što je uradio 1999. godine uradio je, više ne može danaudi Srbiji"-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema pisanju prištinskih medija, njegov boravak na KiM se poklapa sa formiranjem vlade u Prištini, pa su neki od njih zaključili da će uticati na pregovore. Komentarišući te natpise, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da "što je uradio 1999. godine uradio je, više ne može danaudi Srbiji".

- To je onaj “stručnjak” što je učestvovao u stvaranju tzv. nezavisnog Kosova, a sad je za Veliku Albaniju? Nema ništa Vilijame od ta tvoja ćorava posla! Što si uradio 1999. to si uradio, više nije tvoje vreme Vilijame i Srbija danas nije šaka zobi koju možete da pozobate - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara prilikom obilaska fabrike Mei Ta kod Obrenovca.

Šta piše u zvaničnoj verziji izveštaja MUP-a?

Prema zvaničnoj verziji sadržanoj u izveštaju MUP-a i u zapisniku istražnog sudije o uvidaju, u Račku je došlo do sukoba naoružanih Albanaca sa srpskom policijom. Tom prilikom poginulo je četrdesetak Albanaca, koji uglavnom nisu bili u uniformi ali su svi imali toplu višeslojnu odeću, a veliki broj njih i istovetne vojničke čizme, te su većinom posedovali vatreno oružje, koje su tada i upotrebili.

Selo Račak je, inače, bilo okruženo rovovima, tu se nalazio jedan od štabova tzv. OVK, a na mestu događaja su pronađene i velike količine oružja i municije.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Zanimljivo

    Svi muškarci i to vojno sposobni a ustvari kao civili

  • Svašta

    Foliranti i dalje uspešno foliraju!

  • SRB Sever

    Velika je greska pod nazivom "bombardovanje Jugoslavije" koje stalno tako pominju.Bombardovane su Srpske teritorije je jedino tacno.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima