Antonijević očekuje novi sastanak sa evroparlamentarcima: Tema snižavanje izbornog cenzusa

Antonijević je za Tanjug objasnio da bi, prema još nepotvrđenim informacijama, u posetu Beogradu u narednim sedmicama i inače trebalo da dođu predstavnici EP i komesar Oliver Varhelji

  • 0

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je danas da u narednim nedeljama očekuje nove razgovore predstavnika Evropskog parlamenta, komesara za proširenje i svih političkih aktera u Srbiji, a tema razgovora trebalo bi da bude snižavanje izbornog cenzusa.

Antonijević je za Tanjug objasnio da bi, prema još nepotvrđenim informacijama, u posetu Beogradu u narednim sedmicama i inače trebalo da dođu predstavnici EP i komesar Oliver Varhelji, a on očekuje da će tom prilikom biti održana jedna runda razgovora na temu izmene cenzusa.

- To je možda i dobra prilika da se svi zajedno za jednim stolom dogovaraju o pitanjima, koja su značajna za sve građane i njihova demokratska prava, da se razgovara i o cenzusu i brojnim drugim temama, da se vratimo na temu medija i stanja u medijima - rekao je Antonijević i dodao da smatra tu posetu pravovremenom.

Dobro je, kaže, da se vidi posvećenost predstavnika Evropskog parlamenta napretku Srbije.

Skupstina Srbije Evroparlamentarci tokom posete Beogradu zbog učešća u dijalogu vlasti i opozicije-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje da li bi ponovo prihvatio ulogu medijatora, Antonijević kaže da će učetsvovati, kao i ranije na okruglim stolovima, koji su se održavali u Narodnoj skupštini gde je, podseća, bilo prisutno i civilno društvo.

- Kada smo završili ciklus razgovora na Fakultetu političkih nauka, tada se uključio EP i naša uloga je tu samo kao eksperata, koji mogu da daju jasnu sliku o tome šta je unapređeno, šta je od onoga što je stavljeno na papir i što je Vlada Srbije obećala ispunjeno i šta je od zakona doneto, kakve su posledice zakona i da li ćemo zaista videti promene i u slici koju vidimo u medijima i u pritiscima na birače...sve ono što je bio i predmet razgovora na FPN - objasnio je Antonijević.

Upitan da prokomentariše izjavu evropske poslanice Tanje Fajon da su radikalne promene uoči izbora "opasna taktika", misleći na izmenu cenzusa, Antonijević kaže da jeste reč o taktici, ali da treba praviti razliku između političkih odluka.

- Odluka o tri procenta smanjenja samog cenzusa je politička odluka, koja se može doneti, ali, sa druge strane, imate i sve one pravne obavezujuće dokumente i prakse, a to je da se zakon u izbornoj godini ne menja. Mislim da su to dva tasa koja stoje i njih treba meriti - naveo je Antonijević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA