• 3

"Leti perje" među Albancima: Rama podneo tužbu protiv Haradinaja

U tužbi Edija Rame, navodi se da je Haradinaj "javno govorio o klevetničkim i pogrešnim činjenicama na njegovu adresu" i time mu "ugrozio čast, ličnost, ugled i dostojanstvo"

  • 3

Premijer Albanije Edi Rama podneo je u Osnovnom sudu u Prištini tužbu protiv premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, zbog klevetanja o navodnoj razmeni teritorija. Haradinaj tvrdi da je tužba neosnovana.

Tužba Edija Rame, koju su preneli pojedini portali na albanskom, napisana je na preko 30 stranica, i u njoj se navodi da je Haradinaj u nekoliko TV emisija u oktobru prošle godine, "optužio albanskog premijera da je sa Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem pokrenuo ideju o razmeni teritorija Kosova i Srbije".

U tužbi Edija Rame, navodi se da je Haradinaj "javno govorio o klevetničkim i pogrešnim činjenicama na njegovu adresu" i time mu "ugrozio čast, ličnost, ugled i dostojanstvo".

Edi Rama, Tirana

Premijer Albanije Edi Rama podneo je u Osnovnom sudu u Prištini tužbu protiv premijera u ostavci Ramuša Haradinaja-Foto: Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

Edi Rama tvrdi da su klevetničke izjave "bile u kontekstu priprema za dijalog između Beograda i Prištine", što bi, u principu, kako se navodi u tužbi, "trebalo da rezultira obostrano obavezujućim sporazumom za obe strane i međusobnim priznavanjem između dve države".

Prema optužnici, "premijer tzv. Kosova je autor i publicista navoda o konkretnim činjenicama koje su u više navrata i direktno i indirektno u javnosti stvorile lažnu ideju da je predsednik Vlade Republike Albanije u službi ideje na štetu interesa albanske nacije uopšte i Republike Kosovo posebno".

U tužbi je citiran veliki broj izjava koje je Haradinaj više puta izgovorio, a u kojima je apostrofirao albanskog premijera Edija Ramu.

U tužbi se navodi da je Haradinaj stalno ponavljao taj stav uprkos činjenici da Edi Rama nikada nije razgovarao o takvim temama.

Ramus Haradinaj

U tužbi Edija Rame, navodi se da je Haradinaj (na slici) "javno govorio o klevetničkim i pogrešnim činjenicama na njegovu adresu" i time mu "ugrozio čast, ličnost, ugled i dostojanstvo"-Photo: Profimedia/AFP

- Premijer Albanije nema formalnu pravnu i političku ulogu u eventualnom sporazumu između Kosova i Srbije. To je zbog činjenice da ovakav sporazum, zasnovan na Ustavu Kosova, predstavlja akt koji može da odobri samo i isključivo Skupština Kosova i, osim toga, zahteva ekskluzivno odobrenje 2/3 svih poslanika. Premijer Republike Albanije nikada nije podržao ili izjavio u prilog takvoj ideji - navodi se između ostalog u tužbi Edija Rame.

On u tužbi traži da, uz nadoknadu štete, Haradinaj prizna da su njegove izjave bile klevetničke i da ih povuče ili opovrgne.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Pele

    Treba ih komplet očerupati da im ne ostane ništa od perja 😂

  • Tara

    Leti perje medju siptarima i albancima ajde milogorci sa minusima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima