≫ 

Ovo su političari koji će krojiti sudbinu Zapadnog Balkana u 2020. godini

Najvažniji procesi u regionu i rešavanje političkih kriza u regionu još uvek traju i mnogi će se u narednoj godini uključiti

  • 4

Godina 2019. je ostavila mnogo neodgovorenih pitanja. Najvažniji procesi u regionu, otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, reforma metodologije procesa proširenja, rešavanje političkih kriza u regionu, još uvek traju.

Mnogi ljudi će se uključiti u njih, ali samo nekolicina će donositi odluke i slati poruke koje će biti ključne za budućnost Zapadnog Balkana. O tome ko su ti ključni ljudi, piše "European Western Balkans".

Emanuel Makron

Predsednik Francuske već se pokazao kao nezaobilaznim igrač kada je reč o proširenju EU na Zapadni Balkan, prvo slanjem nekoliko obeshrabrujućih poruka onima koji se nadaju brzom pridruživanju regiona u EU, a zatim, naravno, protivljenjem otvaranju razgovori sa Skopljem i Tiranom u junu i oktobru prošle godine. Poslednja odluka, iako je nije donela samo Francuska, naišla je na značajnu kritiku iz svh delova kontinenta.

Emanuel Makron Predsednik Emanuel Makron-Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Pariz je od tada pokrenuo inicijativu za reformu procesa proširenja, iako su njegovi predlozi kritikovani. Sve će oči biti uprte u predsednika Emanuela Makrona u prvim mesecima 2020. godine, dok EU raspravlja o budućnosti proširenja i, što je najvažnije, preispituje odluku o Severnoj Makedoniji i Albaniji pre samita u Zagrebu u maju.

Andrej Plenković

Zagrebački samit se ne može spomenuti bez fokusiranja na njegovog inicijatora, hrvatskog premijera. Zemlja je preuzela svoje prvo predsedavanje Savetom Evropske unije 1. januara, a očekuje se da će sastanak lidera EU i zapadnog Balkana u njenom glavnom gradu biti jedan od najvažnijih trenutaka u prvoj polovini 2020. godine. Andrej Plenković će imati priliku da organizuje uspešniji događaj od samita u Sofiji 2018, koji je završen bez proboja.

Ali, treba istaći, samit u Zagrebu dolazi u naizgled produktivnije vreme za proces proširenja. Ne samo da se Savet EU obavezao na reviziju odluke o Skoplju i Tirani, već se do tada očekuju preliminarni zaključci rasprave o reformi proširenja. Premijer Hrvatske izjavio je u novembru da će samit odrediti narednu deceniju odnosa između EU i Zapadnog Balkana. On i njegova vlada ne bi trebalo da dozvole da im ova prilika isklizne kroz prste.

Oliver Varhelji

Nova Evropska komisija je u fazi medenog meseca, ali to neće dugo trajati. Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji najavio je svoje predloge za reformu procesa proširenja za januar, i oni će sigurno izazvati barem neke kritike, jer proces ne može svima udovoljiti.

Oliver Varhelji Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji-Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija biće ključni akter u tom procesu, a ta činjenica, pored redovnih aktivnosti kao što su godišnji izveštaji o Zapadnom Balkanu, na iznenađujući način obezbeđuje Varheljijevu poziciju u najmanju ruku. Međutim, 2020. godina će takođe biti jedinstvena prilika da novi komesar uspostavi dobar radni odnos i kredibilitet sa proevropskim snagama zapadnog Balkana.

Tonino Picula

Evropski poslanik Tonino Picula je na poziciji izvestioca Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu. Njegov je posao da iskristališe stav Evropskog parlamenta o reformi procesa proširenja uoči Zagrebačkog samita.

- U dokumentu ću integrisati nove predloge koji bi trebalo da doprinesu novom zamahu sada sporog procesa proširenja EU u trećoj deceniji 21. veka - izjavio je nedavno.

Evropski parlament snažno je podržao otvaranje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom što je pre moguće, samo nekoliko dana nakon što Evropski savet nije uspeo da donese odluku u oktobru, a Picula je istakao pozitivnu odluku kao jedan od svojih glavnih ciljeva pre Zagrebački samit. Pored ove pozicije, Picula je i izvestilac EP za program pretpristupne pomoći IPA III za 2021.-2027. godinu, zatim izvestilac za Crnu Goru i koordinator Socijaldemokratske grupe u Odboru za spoljne poslove, zbog čega je, bez sumnje, najuticajniji evropski poslanik za Zapadni Balkan u 2020. godini.

Tanja Fajon i Vladimir Bilčik

Nakon tri kruga dijaloga kojima je posredovao EP, predsednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik izjavili su da će ostati posvećeni Srbiji dok ulazi u mesece dalje političke nepredvidivosti i nestabilnosti. Iako je opozicija okupljena u Savezu za Srbiju izrazila zahvalnost za napore dvoje evroposlanika, i dalje je posvećena bojkotu izbora koji su zakazani za kraj aprila ili početak maja.

Bled, bledski strateski forum, Tanjug Fujon Predsednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

To nije obeshrabrilo Fajon, koja je najavilaposmatračku misiju EP na izborima. Posredovanje EP-a dovelo je do određenih reformi izbornih zakona i institucija, koje većina opozicije smatra nedovoljnom. "European Western Balkans" je podsetio na slično političko stanje u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, za koje kaže da podseća na ono kroz šta je Severna Makedonija prolazila u krizi 2014 - 2016. godine. To daje dodatni značaj Tanji Fajon i Bilčiku i njihovom posredovanju između vlade i opozicije u Srbiji, jer ono što se dešava u Beogradu može da utiče na razvoj u drugim zemljama.

Donald Tusk i Sergej Stanišev

Ne treba zaboraviti ni ulogu koju su odigrale i koje će odigrati panevropske partije na zapadnom Balkanu - prošle i trenutne krize su pokazale da članstvo u ovim partijama može da bude značajno u političkim dešavanjima. Predsednik Evropske narodne partije (EPP) Donald Tusk i njegov kolega iz Evropskih socijalista Sergej Stanišev možda nisu pripadnici tih partija koji su najfokusiraniji na Zapadni Balkan, ali su najpoznatija lica dva najjača politička bloka u EU.

EPP snažno podržava opozicionu Demokratsku partiju u Albaniji, koja je već bojkotovala lokalne izbore u zemlji 2019. godine. U Srbiji situacija nije toliko jasna, bar ne javno, ali to može da se promeni kako se približavaju izbori. U Severnoj Makedoniji će se dve najveće partije ponovo boriti da oforme vladu u aprilu, pa će biti interesantno videti kako će podrška velikih evropskih stranaka uticati na izbore.

Žozep Borelj i njegov izaslanik

Još jedan član Evropkse komisije koji će imati mogućnost da uspostavi dobre radne odnose sa regionom 2020. godine biće Žozep Borelj, visoki predstavnik za proširenje, koji je iznova govorio da će dijalog Beograda i Prištine kojem posreduje EU, biti jedan od njegovih glavnih prioriteta, kao i to da će uskoro posetiti oba glavna grada.

Josep Borrell, Đozep Borelj Žozep Borelj, visoki predstavnik za proširenje EU-Foto: multimedia.europarl.europa.eu/European Union 2019 - Source : EP

Međutim, mogućnost da se postavi novi specijalni izaslanik EU, zadužen za dijalog, pomenuta je u nekoliko navrata u drugoj polovini 2019. godine, naročito nakon što je američki predsednik Donald Tramp odabrao svog izaslanika - ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela. Ako i EU preduzme isti korak, njen izaslanik će imati visok nivo uticaja u regionu.

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova ostaje najveći izazov na Zapadnom Balkanu. Neki progres je napravljen potpisivanjem sporazuma u Briselu 2013. i 2015. godine, ali nije bilo sastanaka na visokom nivou od septembra 2018. godine.

Mark Rute

On možda nije prva osoba koja vam padne na pamet, ali premijer Holandije će imati važnu ulogu da odigra 2020. godine. Razlozi su ti što se on složio sa Makronom po pitanju Severne Makedonije, ali i još više Albanije.

Međutim, njegova zemlja je takođe raspravljala oko ukidanja bezviznog režima sa Albanijom, a i viđena je kao jedna od onih koje se protive da se sličan aranžman uspostavi sa Kosovom.

Ako se kojim slučajem desi da Mark Rute promeni svoj stav po nekom od ovih pitanja, to bi bio jasan signal optimizma za Zapadni Balkan.

Počasno pominjanje: Angela Merkel i Ursula fon der Lajen

Pre nekoliko godina, bilo bi nemoguće ne uključiti nemačku kancelarku na ovaj spisak. Međutim, njen uticaj u regionu - koji se nekada doživljavao kao pokretačka snaga dijaloga Beograda i Prištine i produbljivanja regionalne saradnje - izbledeo je kako se njena politička karijera bliži kraju. To je bilo vrlo očigledno u 2019. godini, pošto njeni pokušaji da oživi proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije i ubedi pakrona da pristane na pozitivnu odluku, barem za Severnu Makedoniju, nisu uspeli.

Angela Merkel Nemačka kancelarka Angela Merkel-Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, Nemačka će, zahvaljujući svom značajnom statusu najveće države članice EU, ali i predsedavanju Savetom u drugoj polovini godine, ostati prisutna 2020. godine, a sa njom i Angela Merkel.

Kada je u pitanju Ursula fon der Lajen, Merkelina bivša ministarka odbrane, koja je sada predsednica Evropske komisije, teško je zamisliti da se ona 2020. usko bavi pitanjima zapadnog Balkana, s obzirom na ambiciozan plan njene administracije. Ostali članovi Fon der Lajenine komisije, posebno visoki predstavnik i komesar za proširenje, odradiće većinu posla. Ipak njene poruke podrške o proširenju EU ostaju ohrabrujuće.

(Telegraf.rs/EWB)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SaraNS

    17. januar 2020 | 00:09

    A kako oni nama tačno kroje sudbinu? Mi se EU nećemo pridružiti dok ne ispunimo sulude uslove koje nam postavljaju, a jedan od njih je i priznavanje Kosova. Nama se članstvo obećavalo još par godina posle bombardovanja, pa je bilo "predajte ove i ove Hagu i bićete primljeni". Trebali smo mi po njihovim pričama da postanemo članica i pre Hrvatske, al su stalno postavljali nove uslove, pa je Kosovo proglasilo nezavisnost, 90% njih priznalo tu nezavisnost itd. 2012. je bilo priče da ćemo najkasnije do 2020.postati članica unije, pa sad 2025. U realnosti, jedino ako priznamo Kosovo i prihvatimo da vodimo politiku kakvu Brisel želi, onda ćemo postati članica. Do tad samo možemo da slušamo prazne priče. Hrvatska je primljena iako nije ispunjavala mnoge uslove, među kojima su i jasno definisane granice zemlje (spor oko Pirana sa Slovenijom i spor oko ostrva na Dunavu sa Srbijom). Dok mi ne budemo uradili apsolutno sve što Brisel zatraži, nećemo ni ući u EU. A realno, ovi ljudi nam sigurno neće krojiti sudbinu.

  • Od kada

    16. januar 2020 | 15:19

    croasani mogu nama da kroje kapu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA