≫ 

Srbiji u Davosu zamereno što kupuje odbrambeno oružje, Vučić poručio: Ne želimo da budemo lak plen

Predsednik Srbije je rekao novinarima da je danas prisustvovao na dva panela, političkom i ekonomskom, kao i da ne može zbog pravila "četam haus" pravila ne sme da otkriva ko je i šta tačno rekao

  • 55

Srbija kupuje samo odbrambeno naoružanje, da ne bi bila lak plen, odgovor je predsednika Aleksandra Vučića na primedbe i pitanja koja su mu, kako je preneo novinarima u Davosu, upućene na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana".

- Bile su primedbe na račun Srbije, a najveća primedba je bila zašto se naoružavamo i kupujemo oružje od Rusije. Moj odgovor je bio prilično snažan i uverljiv. Rekao sam da mi kupujemo samo odbrambeno oružje i da ne kupujemo ofanzivna sredstva, i ni blizu koliko svi drugi. Sa druge strane, iako bismo mogli da priuštimo sebi sistem S300/400, da to nismo uradili - rekao je predsednik Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram
"Imao sam dosta važnih razgovora što je za Srbiju od ogromnog značaja i tome ovaj forum služi. Ovde sam da se borim za našu zemlju, da zastupam interese naših građana i ponosan sam na to. Za nas su svakako najvažniji razgovori bili sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa, Robertom O'Brajanom, imali smo jedan otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor i rekao sam mu da bismo voleli da ugostimo predsednika Trampa u Beogradu. Što se tiče ekonomije, Srbiji su svi čestitali na ostvarenim rezultatima, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Čakrabarti je rekao da je ovo rekordna godina za Srbiju. Govorio sam o našim planovima, o prelasku sa školskog na radni nivo i dalje nam je potrebno više dualnog obrazovanja da se pripremimo za budućnost. Bilo je reči i o evropskom putu Srbije, to je naš put, ali moramo da vodimo racionalnu politiku." #WEF20A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je rekao novinarima da je danas prisustvovao na dva panela, političkom i ekonomskom, kao i da ne može zbog pravila "četam haus" pravila ne sme da otkriva ko je i šta tačno rekao.

Kaže da svakako hoćemo da budemo u situaciji da možemo da zaštitimo svoju zemlju i da ne budemo lak plen i šaka zobi, kao što smo nekada bili.

O Grenelovoj poseti Srbiji

Vučić je rekao da očekuje ponovnu posetu Beogradu specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Račarda Grenela u naredne dve sedmice.

To je saopštio posle sastanka u Davosu sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajana, kojeg je, kako je preneo novinarima, zamolio za veće razumevanje za poziciju Srbije i zahvalio mu na tome što je uvek spreman da sasluša argumente srpske strane.

Ana Brnabić, Ričard Grenel Vučić je rekao da očekuje ponovnu posetu Beogradu specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Račarda Grenela u naredne dve sedmice-Foto: VLADA SRBIJE

- Rekao sam da su za nas veoma važni odnosi sa SAD. Znamo koliko smo mali, i za nas je značajno da SAD pokazuje poštovanje - rekao je Vučić.

Bio je to, kaže Vučić, otvoren i iskren razgovor:

- Imali smo dug, otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor. Ja sam mu rekao da smo mi jedina zemlja, i ne samo u našem regionu, već i u širem okruženju, koja je podržavala izbor Trampa i da bismo voleli da ga ugostimo, kao i samog O' Brajena. Očekujem da u naredne dve nedelje ponovo ugostim Grenela u Beogradu - preneo je Vučić novinarima u Davosu.

O situaciji na Kosovu i Metohiji

Predsednik se osvrnuo na problem KiM rekavši da nije dobio direktne odgovore kada je u pitanju kosovski problem.

- U svakom slučaju mi jesmo na evropskom putu. Ne smemo da se prepustimo emocijama ili ljutnji zato što to ne ide onim tempom kojim bismo to želeli - rekao je Vučić.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Davos Predsednik se osvrnuo na problem KiM rekavši da nije dobio direktne odgovore kada je u pitanju kosovski problem-Foto: Predsedništvo Srbije

Kako je rekao, na neformalnom skupu sastao se i sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem.

- Ja sam govorio o problemima u regioni, a Tači je govorio o viznoj liberlaizaciji. Ja sam pomenuo takse, ali ćemo da nastavimo sa dijalogom - rekao je Vučić i dodao da treba da se reši problem taksi.

On je izrazio očekivanje da će se ti problemi rešiti formiranjem vlade u Prištini.

- Jedan od ključnih zahteva Srpske liste biće ukidanje taksi - rekao je Vučić.

"Potreban nam je signal iz EU"

- Kažite nam koja je zadnja odluka o Zapadnom Balkanu i, ako je pozitivna, spremni smo još više da radimo na reformama - poručio je danas u Davosu predsednik Srbije Aleksandar Vučić EU u vezi politike proširenja.

Vučić je, na pitanje novinara Blumberga, u Davosu, da li očekuje napredak po pitanju proširenja EU, rekao da ono što može da kaže to je da je i na ovom skupu glavna pažnja bila na otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što Srbija podržava i nada se da će uslediti do kraja maja na zagrebačkom samitu.

- Mislim da postoji nešto više od samog ispunjavanja birokratskih uslova, a to je strateški plan budućnosti regiona. Pitanje je gde nas vide - kao članice EU ili ne? Dobro bi bilo da to znamo - objasnio je on.

Vučić je kazao da Srbija nema alternativu, ali je dobro da zna poziciju EU i vidi da li nam je potrebna diverzifikacija izvora investicija, kao i ekonomske saradnje.

Podvukao je da nije uvek samo na zemlje regiona.

- Uvek možete naći dosta pitanja da kritikujete, Srbiju o nekim pitanjima, Crnu Goru o drugim... Mislim da je glavno pitanje političko, a svi znamo da je sve vezano za geopolitiku. Kažite nam koja je zadnja odluka Zapadnog Balkana i, ako je pozitivna, premni smo da još više radimo na reformama u svim oblastima - istakao je on.

Vučić je podvukao da je regionu potreban signal EU.

Kazao je da je imao šansu na skupu u Davosu da razgovara sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, od koje je dobio dobre signale.

Razgovarao je i sa mnogim premijerima i misli da su spremni da nas slušaju i čuju naše mišljenje, ali će konačnu procenu o izgledima za budućnost moći da da tek kada bude razgovarao sa svim predstavnicima članica EU.

O sastancima u Davosu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Davosu da je američki predsednik u obraćanju Donald Tramp sve vreme govorio o Americi, da je spomenuo još samo Kinu, Japan, Južnu Koreju i Veliku Britaniju i to iz ugla američkih odnosa sa tim zemaljama.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Davos - Srbija se dobro pozicionira i polako, ali sigurno, postaćemo konkurent i za privlačenje investicija i tim zemljama - Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije je ocenio da je normalno da Tramp govori isključivo iz američkog ugla i da to rade i ostali, a potom i napomenuo da se Velika Britanija na velika vrata vraća u Afriku.

- Srbija se dobro pozicionira i polako, ali sigurno, postaćemo konkurent i za privlačenje investicija i tim zemljama. Zato su važni sastanci sa Amerikancima, Kinezima, zato nisam nesrećan zbog kritika koje dolaze: ''Vučić samo sa Arapima i Kinezima''. Vrlo je značajna ta diverzifikacija naših izvora rasta i izvora investicija - naveo je Vučić.

On je rekao i da se sreo i razgovarao sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom, sa litvanskim i letonskim predsednicima, predsednikom Evropskog parlamenta.

- Uspeli smo da za kratko vreme vratimo Srbiju u svet, Srbija je poštovana i to smo mogli da vidimo na svakom mestu. Ja sam ovde da se borim za našu zemlju, nisam izabran da bi me neko tapšao po ramenu, govoreći da sam više ili manje Amerikanac ili Rus, ja sam Srbin - naglasio je Vučić i dodao da vlada veliko interesovanje ruskih medija za delegaciju Srbije, koji su mu postavljali pitanja da li Srbija može da zaustavi laži o borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

"Sa Ðukanovićem o Zakonu možda i u Izraelu"

Nisam saglasan sa argumentacijom koju je predsednik Crne Gore izneo oko suštine Zakona o slobodi veroispovesti i njegove primene, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio mogućnost da sa crnogorskim predsednikom razgovara o tome u Izraelu, gde će obojica boraviti na obeležavanju 75. godišnjice oslobađanja Aušvica.

Milo Đukanović, Aleksandar Vučić Upitan da li će prihvatiti poziv za posetu Crnoj Gori i kada bi moglo doći do nje, Vučić je novinare u Davosu podsetio da je i on uputio poziv Ðukanoviću da poseti Srbiju - Foto: Promo

Upitan da li će prihvatiti poziv za posetu Crnoj Gori i kada bi moglo doći do nje, Vučić je novinare u Davosu podsetio da je i on uputio poziv Ðukanoviću da poseti Srbiju.

- Mnogo je važnije od toga da li ćemo doći u posetu da se reši problem i da se razgovara o tome kako da ga rešimo Nisam saglasan sa argumentacijom koja je izneta oko suštine samog Zakona i njegove primene. Ne zato što imam pravo da se mešam u unutrašnje stvari Crne Gore, već što se tiče srpskog naroda, njegove celine, i naše kulturne i istorijske baštine - objasnio je Vučić.

Kazao je da je, koliko zna, i Crna Gora dobila poziv da dođe u Izrael na obeležavanje 75. godišnjice oslobađanja Aušvica, I da su potvrdili dolazak.

Upitan da li Podgorica želi smirivanje situacije, rekao je da to ne zna, ali da misli da niko ne želi eskalaciju nasilja.

Ukazao je da su najavljeni razgovori mitropolita Amfilohija sa crnogorskim vlastima I da treba videti kakav će biti ishod.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan s

    21. januar 2020 | 15:52

    Sila smo, a radnička plata ispod 300 evra.

  • Miljana

    21. januar 2020 | 18:59

    Srbija je mnogo jaca i naprednija zemlja a samim tim i bezbednost na takvom nivou treba da bude!

  • Gaga

    21. januar 2020 | 16:02

    Predsednik brine o svemu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA