• 0

Mustafa postavio ultimatum Kurtiju: Dao mu rok od 5 dana da formira vladu u Prištini

Na jučerašnjoj sednici Predsedništva DSK, Mustafa je još jednom zahtevao od Samoopredeljenja da pristane na izbalansirani koalicioni sporazum

  • 0

Predsednik druge po snazi albanske stranke, Demokratskog saveza Kosova (DSK), Isa Mustafa, dao je rok od pet dana mandataru Aljbinu Kurtiju, lideru Pokreta Samoopredeljenje, da formira vladu prema dosadašnjem dogovoru. U suprotnom, piše prištinski Zeri, Mustafa je upozorio na neuspeh postizanja koalicionog sporazuma i formiranja nove vlade.

Susret Kurtija i Mustafe još nije najavljen.

Zeri ovu poruku Mustafe vidi kao ultimatum Pokretu Samoopredeljenja da nova vlda bude formirana do kraja ove sedmice ili će morati da se zaključi da nema uslova za postizanje sporazuma između dveju najuticajnijih albanskih stranaka.

Na jučerašnjoj sednici Predsedništva DSK, održanoj samo dan nakon što je Kurti dobio mandat od predsednika privremeih prištinskih institucija Hašima Tačija za formiranje vlade, Mustafa je još jednom zahtevao od Samoopredeljenja da pristane na izbalansirani koalicioni sporazum.

Isa Mustafa

Printskrin: Youtube/Bota Sot

Ustavni rok za formiranje vlade je počeo da teče pre dva dana i Kurtiju je preostalo još 13 dana da formira vladu nakon vanrednih parlamentarnih izbora, koji su na kosovskoj teritoriji održani pre tri i po meseca.

Po dobijanju mandata od Tačija, Kurti je video porukom pozvao Mustafu da se DSK vrati za pregovarački sto kako bi konačno pronašli zajednički jezik za postizanje sporazuma o zajedničkom upravljanju.

U tom pozivu objavljenom na fesjbuk profilu, Kurti je Mustafi jasno stavio do znanja da neće pristati na povlačenja svog stranačkog kolege Glauka Konjufce za mesta predsednika parlamenta, što, inače, DSK očekuje kako bi to mesto pripalo Mustafinoj stranci.

Kurti je takođe jasno stavio do znanja da Samoopredeljenje nije prihvatilo poslednju ponudu DSK kojom se traži povlačenje Konjufce.

Kurti je Mustafu samo pozvao da se vrati za pregovarački sto.

Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

Sudeći po izjavama Kurtija i Mustafe i Samoopredeljenje i DSK tvrde da žele zajedničku vladu, ali su prepreke za to evidentne.

Mustafa smatra i da Samoopredeljenje treba sa više pažnje da razmotri predlog DSK.

- Bili smo u kotaktu sa Kurtijem i naš stav je da treba da postignemo sporazum ili da saopštimo da naši napori nisu dali rezultate - jasan je Mustafa.

S druge strane, Kurti je izrazio spremnost da formira vladu i bez DSK, ukoliko, kako je rekao, ta stranka glasa da on bude premijer, sa čim se Mustafa saglasio.

Dve ključne prepreke za formiranje zajedničke vlade Samoopredeljenja i DSK su pozicija kosovskog predsednika, nakon što Tačiju istekne mandat i dogovor da mesto predsednika parlamenta pripadne Mustafinoj stranci, na šta Kurti ne pristaje.

Prema pisanju prištinske Gazete Expres jedine tri opcije u trenutnoj situaciju su: Eventualni sporazum između DSK i Samoopredeljenja, prema kojem bi Konjufca trebalo da podnese ostavku na mesto predsednika parlamenta ili da Aljbin Kurti formira manjinsku vladu sa 10 ministara iz Samoopredeljenja, uz podršku DSK.

Treća opcija su novi vanredni parlaamentarni izbori na kosovskoj teritoriji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima