≫ 

Evropska komisija 5. februara predlaže novu metodologiju proširenja EU

- Ne želimo da menjamo proširenje, već da unapredimo proces - izjavila je portparolka EK Ana Pisonero

  • 1

Evropska komisija svoj predlog nove metodologije procesa pristupanja Evropske unije predstaviće 5. februara u Briselu.

Komisija će tako odgovoriti na francuski non-pejper, kao i predloge šesnaest članica Evropske unije, piše RTS.

Francuska je novembra prošle godine uputila dokument članicima koji se zasniva na četiri glavna principa: etapno pristupanje EU, stroži uslovi tokom procesa, konkretnije koristi za građane i, najzad, reverzibilnost, odnosno mogućnost nazadovanja ili sankcionisanja ako zemlja kandidat nazaduje u ispunjavanju kriterijuma.

Predlog Pariza predviđa otvaranje novih evropskih fondova, sada namenjenih samo zemljama članicama već tokom pristupanja, u zavisnosti od napretka – čime bi građani mogli da osete prednosti i pre samog članstva.

Oliver Varhelji Dan kasnije, komesar za proširenje Oliver Varhelji izneće lično nove smernice EU politike proširenja tokom posete Beogradu - Foto: Tanjug/AP

Dan kasnije, komesar za proširenje Oliver Varhelji izneće lično nove smernice EU politike proširenja tokom posete Beogradu.

Nakon što je Savet EU krajem prošle godine zadužio Evropsku komisiju da izradi predlog nove metodologije procesa pristupanja zemlja kandidata EU, u Komisiji kažu da finaliziraju dokument i da će ga uskoro predstaviti.

- Ne želimo da menjamo proširenje, već da unapredimo proces - izjavila je portparolka EK Ana Pisonero.

Iako EK još nije izašla sa konkretnim datumom, EU izvori najavljuju da bi predlog nove metodologije, na kome radi komesar za proširenje Oliver Varhelji, trebalo da bude usvojen na sastanku komesara u sredu 5. februara, a zatim i predstavljen na konfrenciji za medije u Briselu.

U Briselu ocenjuju se da će dokument, koji bi trebalo da odgovori na zabrinutosti pojednih zemlja članica zbog efikasnosti dosadašnjeg procesa pristupanja EU, biti "koncizan", sa konkretnim predlozima o modernizaciji i boljoj efikasnosti procesa pristupanja, bez promena same politike proširenja EU.

(Telegraf.rs/Tanjug/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    30. januar 2020 | 16:19

    A ENGLEZI SAMO JOS JEDAN DAN MORAJU DA TRPE BRISELSKE BIROKRATE I ODOSE SLOBODNI !! BRAVO ENGLEZI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA