≫ 

Spremni smo na kompromis posle ukidanja taksi: Završen sastanak Borelja i Vučića

Posle sastanka Vučić i Borelj obratili su se medijima, a šef diplomatije EU se tokom dana sastao i sa premijerom Anom Brnabićem i ministrom Ivicom Dačićem

  • 59

Šef diplomatije EU Đozep Borelj stigao je danas u dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će imati niz sastanaka sa državnim vrhom Srbije i predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva. U 12 sati sastao se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a posle sastanka učesnici su se obratili javnosti. Borelj je razgovarao i sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ali i sa predstavnicima dela opozicije.

Brnabić: Jasna evropska perspektiva Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ponovila je danas u razgovoru sa Boreljom da je Srbija snažno opredeljena za evropski put i posvećena reformskom procesu koji prethodi punopravnom članstvu.

Brnabić je istakla da je tokom prethodnog perioda akcenat stavljen na ekonomske reformske procese, čime je postignuta kontinuirana stabilnost ekonomije i rast BDP, za koji se, kako je objasnila, projektuje da će u narednoj godini dostići stopu rasta veću od četiri odsto.

Ona je rekla da su reforme sprovedene u oblasti državne uprave dale dobre rezultate i zahvalila na pomoći Evropske unije i država članica u pružanju podrške prilikom osnivanja Nacionalne akademije za javnu upravu, koja bi trebalo da igra ključnu ulogu u stvaranju stručnijeg kadra i efikasnijeg i transparentnijeg rada državne uprave.

Borelj je pohvalio rezultate koje je Srbija postigla zahvaljujući ekonomskim reformama, a pre svega napore premijerke Brnabić i Vlade Srbije da moderne tehnologije i inovacije postave kao važan stub ekonomije.

Srbija, prema rečima Borelja, ima jasnu evropsku perspektivu, kako geografski, tako i kulturološki i kroz jake ekonomske veze koje ima sa Evropskom unijom i njenim članicama.

Brnabić je navela da Srbija kontinuirano radi na poglavljima vezanim za vladavinu prava i medijske slobode, ističući da je izuzetno zadovoljna zbog usvajanja teksta Medijske strategije, a pre svega načinom donošenja ovog dokumenta, za koji kaže da je bio transparentan i inkluzivan, uz učešće svih relevantnih činioca u ovoj oblasti.

Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Dačić i Borelj razgovarali o dijalogu sa Prištinom

Borelj se tokom svoje posete sastao i sa ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Dačić je izrazio nadu da će uspešna saradnja koju smo imali sa ranijim visokim predstavnicima Evropske unije biti nastavljena i tokom mandata Đozepa Borelja Fontelesa.

Ministar je skrenuo pažnju da poseban značaj u tom smislu za nas svakako ima nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On je podsetio da je isključivi krivac za blokadu dijaloga Priština, koju interesuje samo jednostrano postizanje svojih iracionalnih ciljeva.

- S druge strane, naša strana želi da razgovara i spremna je da nastavi dijalog čim se za to stvore uslovi, odnosno kada Priština povuče odluku o taksama - ističe se u saopštenju Ministarstva.

Borelj je potvrdio spremnost za dalje unapređenje saradnje u cilju nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i na zajedničkom suočavanju sa spoljnopolitičkim i bezbednosnim izazovima pred kojima se nalazi EU i Republika Srbija.

Posebno je pohvalio učešće naše zemlje u mirovnim misijama EU u Somaliji, Maliju, Centralnoafričkoj Republici, a u kojima srpski vojnici sarađuju sa evropskim kolegama.

Sagovornici su se složili da u vrednosnom, geografskom, političkom i bezbednosnom smislu Republika Srbija pripada Evropi.

Borelj sa predstavnicima dela opozicije

Borelj se danas posle podne sastao sa i predstavnicima opozicionih partija.

Sastanku sa Boreljom prisustvuju lider LDP-a Čedomir Jovanović, predsednik SDS Boris Tadić, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije, Olena Papuga iz LSV, Natan Albahari iz PSG-a, Sulejman Ugljanin iz SDA Sandžaka.

Razgovorima prisustvuju i predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić, Muamer Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja, poslanik Ðorđe Vukadinović.

Na fotografijama sa početka sastanka nema predstavnika Saveza za Srbiju.

Sastanku u zgradi Delegacije EU u Srbiji prisustvuje i šef delagcije Sem Fabrici.

Borel se ranije danas sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle sastanka Vučić i Borelj obratili su se medijima. 

Šef evropske diplomatije Đozep Borelj izjavio je da je predsedniku Srbije preneo da treba uskladiti spoljnu politiku zemlje sa EU, a Aleksandar Vučić je primetio da bi Nemačka, Francuska i Austrija, koje imaju 1.000 puta veću razmenu sa Rusijom, mogle da nam pomognu da i mi dostignemo taj nivo saradnje.

Borelj je, naime, na zajedničkoj pres konferenciji, naveo da je Vučiću rekao da je potrebno da se spoljna politika Srbije programski usaglasi sa spoljnom politikom EU i da se u tom pogledu zaista približi, odnosno, kako se izrazio, da Srbija i EU govore "jednim glasom".

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Borelj je, naime, na zajedničkoj pres konferenciji, naveo da je Vučiću rekao da je potrebno da se spoljna politika Srbije programski usaglasi sa spoljnom politikom EU - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije je pitanje prokomentarisao direktno, te rekao da je Srbija na evrposkom putu nesumljivo i da to ne krijemo pred partnerima iz Rusije i Kine, ali i da ćemo nastaviti saradnju sa tim zemljama.

Vučić je Borelu ukazao i da Srbija nema tako dobru saradnju sa Rusijom i Kinom kao Nemačka, Francuska, Austrija i druge zapadne zemlje, koje imaju i do 1.000 puta veću trgovinsku razmenu sa Rusijom nego mi.

- Te zemlje treba da nam pomognu da i mi to dostignemo, a ne da pokazuju zabrinutost zbog odnosa Srbije sa Rusijom i Kinom - zaključio je Vučić.

"Borelj danas nije tražio da prestanemo s lobiranjem"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da šef evropske diplomatije Đozep Borelj nije danas tražio da Beograd prestane da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, što traže SAD i neke druge evropske zemlje.

Vučić je istakao i da je Beograd spreman da razgovara o tome, ukoliko Priština prestane da radi na kampanji priznanja, ali i ponovio da ne prihvata postavljanje jednakosti izmedu odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

- Mi imamo situaciju da je pola država sveta priznalo Kosovo, a pola nije. Spremni smo da razgovaramo, ako vi nećete da radite na kampanji priznanja, iako su vam male šanse da nađete neku zemlju koja bi vas priznala, evo mi nećemo da radimo dalje na ovome, ali nećemo to što ne može da se meri jedno s drugim... Ali, nema tante za kukuriku, samo tante za tante - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da moramo razumeti i zašto Amerikanci i pojedine zemlje Evrope imaju takve zahteve.

Smatra da je to zato što žele da se ne vidi razlika na Zapadnom Balkanu.

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da šef evropske diplomatije Đozep Borelj nije danas tražio da Beograd prestane da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nama je nešto lakše, jer idemo brže i bolje, a oni hoće da mi ne ostvarimo prednost bilo gde... Kad bi mogli svih šest da strpaju negde, da se ne vidi razlika među nama, to bi im bilo najbolje - rekao je Vučić.

Dodao je da ne beži od toga da je Srbija zajedno sa svima u regionu, ali i da smatra da ipak mora da se napravi razlika ko je napred u evropskim integracijama, a ko iza, ko je napred po ekonomskim i svim drugim rezultatima, a ko kaska.

On kaže da Beograd u svakom slučaju mora da razgovara sa Prištinom.

- Niti će Albanci da odustanu od nezavisnosti niti će evropske zemlje koje su priznale Kosovo da promene stav niti će naterati zemlje koje nisu priznale da pre dogovora Beograda i Prištine priznaju Kosovo. Za nas je to teška situacija, moramo da se borimo da poboljšavamo poziicju Srbije, a bez rušenja granica nema jačanja srpske ekonomije - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da vlast u Srbiji nije uvodila takse ni 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavinost i upitao ko je ova aktuelna vlast u Prištini da to uradi sada.

"Nama treba mir"

Nama je potreban mir, a bilo je mnogo propuštenih šansi za kompromis sa Albancima, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, te istakao da krivica za to nije do Srbije.

On je tako odgovorio na pitanje da li je razgovarano o promeni strategije dijaloga, pošto do sada nije bilo rezultata, jer Prištinu interesuje samo status, i to bez ustupaka.

- Razgovarali smo o propuštenim šansama i o tome šta je bilo moguće, zbog čega mislim da ćemo imati daleko lošije i teže rešenje u budućnosti, nego što je moglo da bude pre dve ili tri godine - rekao je predsednik Srbije, na konferenciji za štampu sa šefom evropske diplomatije Đozepom Boreljom.

On je rekao da nije mogao da razume napade iz različitih EU zemalja i drugih, kada je krenuo da govori o mogućem rešenju, iako je znao da pokušaj rešavanja kosovskog čvora donosi najteži mogući teret.

- Nema nikog u našoj zemlji i u Evropskoj uniji, izuzev visoke predstavnice EU, ko nije izgovorio najgore reči, gadosti, neistine, o meni, Srbiji, ali, i Albancima. Kao da se to nije ticalo nas i Albanaca. A, tiče se samo nas - Srba i Albanaca, a samo Srbi i Albanci ne smeju da odlučuju ni o čemu. Svi drugi su odlučivali i držali nam pridike o Pandorinoj kutiji koju bi otvorili rešenjem van onoga što su želeli - objasnio je on.

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Nama je potreban mir, a bilo je mnogo propuštenih šansi za kompromis sa Albancima, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić, te istakao da krivica za to nije do Srbije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić podseća da na njegovo pitanje zašto su otvorili Pandorinu kutiju priznanjem Kosova 2008, i bombardovanjem Srbije 1999., ni dan danas nije dobio odgovor, kao što i danas nije dobio odgovor zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju ista prava kao Albanci u Severnoj Makedoniji.

- Mogu da pitam pet miliona puta i uvek će biti zid ćutanja. Stvarnog odgovora nema i niko ne može da ga izmisli i nađe. Moramo da se naučimo na to, da sebe naučimo na to da nas doživljaju kao gubitnike i da moramo da platimo visoku cenu za dešavanja 1990-tih da bi mogli da budemo deo civilizovanog sveta. To šta ćemo prihvatiti je naša stvar. U našem je interesu da vodimo razgovor, da postignemo kompromisno rešenje - istakao je on.

Rekao je da mu ne pada na pamet da odustane, da ne traži ili ne učestvuje, odnosno da se ne bori za razgovore i kompromisno rešenje.

Podsetio je da je Srbija imala mnogo mrtvih 1990-tih, 1940-tih, u Prvom svetskom ratu i početkom prošlog veka, i da je vreme da naša deca odrastaju, rade, grade ovde, i da čuvamo mir.

- To je suština svega - podvukao je on.

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Vučić podseća da na njegovo pitanje zašto su otvorili Pandorinu kutiju priznanjem Kosova 2008, i bombardovanjem Srbije 1999., ni dan danas nije dobio odgovor - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kazao je da mali broj zna da su u Beogradu najveće demonstracije održane, ne 2011, ili 19. aprila, već 1908. kada je Austro-ugarska izvršila aneksiju BiH.

- Tada se čulo ''dajte nam puške'', I bilo je 200.000 ljudi. Ali, neki pametan čovek rekao je da ne treba rat, a to je bio Stojan Novaković i izbegli smo tada rat. Ali nismo izbegli nijedan kasnije. Skupu cenu plaćamo za to I zato nas je danas tako malo, prazna nam je teritorija, I ljudi odlaze. Vreme da im ponudimo drugačiju perspektivu - poručio je Vučić.

Izrazio je zahvalnost Borelju na rečima ohrabrenja za želju da sačuvamo mir.

Takođe se osvrnuo i na jučerašnji izveštaj Evropske komisije koja je konstatovala da je snažan rast Srbije "pogurao" ekonomiju čitavog regiona.

- Naš rast je veći od onog u izveštaju Evropske komisije. Nisu imali još podatke od decembra, a tada nam je rast iznosio 6,7 odsto. To ne može bez mira i stabilnosti - objasnio je on.

Podsetio je da je Srbija po platama prestigla BiH, stigla Crnu Goru i da će preteći sve, ali je to, kaže, zahvaljujući radu i dodajući da je za to potreban mir i sigurnost, a ne mrtvački sanduci.

- Ali to ne znači da ćemo da dozvolimo poniženje našeg naroda - zaključio je Vučić.

O situaciji u Crnoj Gori

- Bićemo uvek u svoj narod, ali moramo da poštujemo i da znamo da postoji druga država. Izražavam negativan stav, i to je bezveze, ali ja ne znam šta se dogodilo. Mogu samo da kežem da mi je teško i da mi je žao, jer taj čovek pripada našem rodu - kazao je Vučić.

O situaciji u Crnoj Gori i hapšenje koje se jutros desilo Borelj je rekao da nije upoznat sa konkretnim slučajem, a predsednik Srbije rekao je će sačekati da vidi izvešaj o detaljima.

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Prema rečima predsednika Vučića pokušaj rešavanja kosovskog čvora donosi najteži teret - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema rečima predsednika Vučića pokušaj rešavanja kosovskog čvora donosi najteži teret.

- Ne postoji niko u našoj zemlji ko nije izgovorio najgore reči i o meni i Srbiji, Albanaca i svima drugima. Kao da se to ne tiče nas - rekao je Vučić.

- Mi Srbi moramo da naučimo da nas drugi doživljavaju kao gubitnike. U našem je interesu da dođemo do kompromisnog rešenja. Ne znam kako, ali ne pada mi na pamet da od toga odustanem. Mi smo mnogo ljudi izgubili, vremej a da nam deca ostanu i rade ovde, da čuvamo mir, mislim da je to suština svega - rekao je Vučić.

Na pitanje novinara kako će vratiti Beograd i Prištinu za pregovarački sto i šta EU može da ponudi Prištini, jer se čini da je fokus Prištine na SAD, jer im je glavni cilj stolica u UN, Borelj je rekao da nema razlike između SAD i EU kada je pristup dijalogu Beograda i Prištine u pitanju. 

- Vašington je vrlo moćan, ali ne mogu da ponude Kosovu stolicu u UN, postoje i druge zemlje, ne samo zemlje EU već Kina, Rusija i one se pitaju. Svi razumeju da je na Savetu bezbednosti da Kosovo mora da bude priznata od svih članica -  rekao je on.

Obraćanje šefa diplomatije EU

- Nadam se da će se uskoro obnoviti dijalog Beograda i Prištine, rekao je danas šef diplomatije EU Đozep Borelj - posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu. On je rekao da kada se to desi, Eu će biti spremna da nastavi sa posredovanjem u dijalogu.

Borelj je istakao da nije na EU da odluči šta će biti rezultat dijaloga, već da je to na Beogradu i Prištini, ali da EU mora da se angažuje snažnije u posredovanju nego poslednjih meseci.

Za njega je, kaže, Zapadni Balkan deo Evrope, i više od toga, treba da bude deo EU, geografski, kulturološki, kroz ekonomske veze, i najvažnije, zbog aspiracija građana, poručio je.

Zato je, ističe, i došao u posetu regionu, a krenuo je od Prištine, jer, kaže, postoji važan posao koji treba da se uradi, a razgovori između Beograda i Prištine treba da se obnove.

- Predložio sam da EU imenuje posebnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, jer veujem da će on biti veoma angažovan, a nisam siguran da ću imati dovoljno vremena da se uvek ja uključujem u taj proces - rekao je Borelj i poručio da je neophodna "sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine".

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj - Ovo je moja prva poseta Zapadnom Balkanu i ja sam hteo to da uradim, jer je za mene Zapadni Balkan deo Evrope i više od toga, treba da bude deo EU - Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je izrazio uverenje da buduća perspektiva u odnosu na EU zavisi, pre svega, od dogovora Beograda i Prištine.

- Ovo je moja prva poseta Zapadnom Balkanu i ja sam hteo to da uradim, jer je za mene Zapadni Balkan deo Evrope i više od toga, treba da bude deo EU, geografski, kulturološki, kroz ekonomske veze, i najvažnije, zbog aspiracija građana - rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU rekao je i da je u razgovoru preneo Vučiću da vidi Srbiju kao ključnog partnera EU i da tokom ove posete želi da prenese koliko je EU posvećena procesu pristupanja Srbije EU.

Prema njegovim rečima, taj proces bi trebalo da bude brži i da u njemu veće napore ulože i Srbija i EU.

On je podsetio da je Evropska unija u poslednjh 10 godina dala Srbiji gotovo 12,5 milijardi evra bespovratne pomoći.

Borelj je naveo i da je Vučiću preneo da je potrebno da se spoljna politika Srbije programski usaglasi sa spoljnom politikom EU i da se u tom pogledu zaista približi, odnosno, kako se izrazio, da Srbija i EU govore "jednim glasom".

Borelj je naveo da je sa Vučićem razgovarao i o bezbednosnim pitanjima, vezanim za Bliski Istok i Libiju, a zahvalio se na učešću Srbije u misijama EU u Somaliji, Maliju, Centralnoafričkoj Republici, gde srpski vojnici, kako je rekao, tesno sarađuju sa evropskim kolegama.

Obraćanje predsednika Srbije

- Čitav naš region dobio je iskrenog prijatelja i čoveka koji će biti iskren prema nama, mi ćemo imati još neke razgovore, nadam se ne pod lupom javnosti.

Vučić je rekao da su razgovarali o svim važnim pitanjima, o ekonomiji i da je on zamolio Borelja da EU uradi nešto što je van uobičajenih pravila i da ubuduće razmotre neka rešenja koja će biti drugačija.

- Ako ne možemo u EU, da bar nemamo granice sa Evropskom unijom, to bi bilo lakše za naše ljude, za našu ekonomiju, privredu. Srpska ekonomija je najbrže rastuća - rekao je on.

 
 
 
View this post on Instagram
"Veoma sam srećan što smo danas mogli da ugostimo visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, našeg prijatelja Žozepa Borela. Srećan sam što smo imali dobre, iskrene i otvorene razgovore. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, srpskoj ekonomiji, možemo li da nemamo granice sa EU i da nemamo granice između sebe jer to bi građanima i privredi mnogo značilo. Srbija je nesumnjivo na evropskom putu, ali sa Rusijom i Kinom imamo dobre odnose. Naša privreda je najbrže rastuća i to je bolje od svih prognoza. Zahvalio sam se Žozepu Borelu na njegovoj želji da postavi izaslanika i da se lično angažuje u dijalogu između Beograda i Prištine." - Predsednik Vučić nakon sastanka sa visokim predstavnikom #EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- On je ponovoio ono što je EU govorila u bezbroj navrata, a to je da bez rešenja dijaloga sa Prištinom evropska perspetiva Srbije ne postoji - rekao je Vučić. On je rekao da je Srbije spremna na kompromis posle ukidanja taksi.

Vučić je rekao da je zahvalan Borelju da se lično angažuje u dijalogu Beograda i Prištine.

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Vučić je rekao da je zahvalan Borelju da se lično angažuje u dijalogu Beograda i Prištine - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sastanak sa Vučićem

Šef diplomatije EU stigao je na Andrićev venac gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanku u zgradi Predsedništva, koji je počeo oko 12 sati, prisustvuju i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Aleksandar Vučić i Đozep Borelj Sastanak u Predsedništvu - Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Doček na Andrićevom Vencu

Đozepa Borelja je ispred zgrade Predsedništva, na Andrićevom Vencu dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Čast mi je da Vam poželim dobrodošlicu - napisao je predsednik Srbije na svom Instagram profilu @buducnostsrbije, gde je podelio fotogrrafije sa dočeka šefa diplomatije EU.

Borelj stigao u Beograd

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj stigao je u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" ga je dočekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

U srdačnom susretu, Dačić je Borelju poželeo dobrodošlicu i uspešne sastanke koje će imati sa najvišim zvaničnicima naše zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Borelj i Dačić Doček Borelja na aerodromu - Đozep Borelj i Ivica Dačić - Foto: TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova/ Ognjen Stevanovic

Borelj, koji je došao u prvu zvaničnu posetu Beogradu, sastaće se prvo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u 12 sati, a posle sastanka predviđene su izjave za medije.

U 15.30 časova predviđen je sastanak Borelja sa premijerkom Anom Brnabić.

Borelj, koji je u četvrtak boravio u Prištini, rekao je uoči dolaska da njegova prva zvanična poseta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu. On je rekao i da će Zapadni Balkan biti priotitet tokom njegovog mandata na mestu šefa EU diplomatije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran Kosare

    31. januar 2020 | 14:40

    Ja ne vidim nikakav kompromis ni potrebu za njim vec samo da se postuje ono sto Ustav Srbije predvidja o Kosovu i teritorijalnom integritetu i suvereniteru Srbije kao i detaljnom sprovodjenju rezolucije 1244. Sve drugo je u suprotnosti sa Ustavom i rezolucijom 1244 koja garantuje Kosovo u sastavu Srbije !

  • miki

    31. januar 2020 | 14:27

    Prvo da se ukinu takse, pa sve ostalo.

  • sv

    31. januar 2020 | 11:51

    ako neko zasluzuje clanstvo to je onda Srbija da bbude sledeca clanica EU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA